sherlocker
12.08.2019 15:58:10
401760

Kolapullon jäätyminen

Unohdin Pepsi Max (no sugar, mutta jotain muuta...?) 1,5l muovipullon pakastimeen (n. 18'C) muutamaksi tunniksi. Saattoi olla jopa kuusi tuntia, mutta vähintään neljä.

Oletin pullon sisällön olevan umpijäässä, mutta se ei ollut jäätynyt lainkaan.

Avatessani pulloa, sisältö alkoi välittömästi hileytyä eli noin maallikkona sanoen jäätyä. Ilmiö eteni ylhäältä alas ja loppui väliaikaisesti heti kun suljin korkin (pelkäsin että alkaa pian kuohua ulos pullosta tai että lentää koko korkki yli saranoitten).

Availin korkkia varovasti muutaman kerran ja hileytyminen eteni ja loppui, sen mukaan kuin suljin ja avasin korkkia, kunnes lopulta pullon sisältö oli ytimeltään colasohjoa ja lähempänä pullon ulkokuorta se oli edelleen nesteen muodossa. Jossain vaiheessa tila vakiintui eikä pisaraakaan nestettä kuohunut ulos.

Availin ja suljin pulloa huoneenlämmössä, en siis pakastimessa.

Löysin netin keskustelupalstoilta (tiede ja suomi jokin) muutaman henkilön ihan asiallista keskustelua vastaavasta ilmiöstä mm. samanlaisen Vichypullotapauksen kohdalla.

Vaikka kuinka koetin niiden pohjalta saada oman vajaan järkeni mukaista loppuselitystä sille, mistä fysikaalisesta (kemiallisesta) ilmiöstä on kyse, niin ei oikein auennut, eikä ilmeisesti tosin lopulta sitten noille keskustelijoillekaan.

Nesteen kiteytymiseen liittyvä alijäähtyminen eli jäätymispisteen aleneminen (nesteen epäpuhtaus), paineen aleneminen hiilidioksidin vapautuessa jne ovat joitain lähtökohtia.

Ongelma on: miksi limsa ei jäätynyt umpinaisessa pullossa ja olisiko jäätynyt lopultakaan? No olisi varmaan tietenkin. Mikä saa aikaan nopean jäähtymisen, hileytymisen, kun hiilidioksidia vapautetaan.

Kuinka pitkälle tuollainen neste voi alijäähtyä, ennenkuin alkaa varsinainen hileytyminen, siis umpinaisessa pullosas? No riippuu varmaan tietysti siitä, minkä verran vedessä on muita "epäpuhtaita osia, kiteytymiskeskuksia". Tapahtuisiko se pakastimessa havainnoitsijalta piilossa siis esim. muutamassa sekunnissa, kun jokin sietoraja ylittyy.

Onkohan tätä tutkittu? Siis oikeasti tutkimalla tutkittu? Toisaalta ilmiö on varmasti tuttu yhdelle jos toiselle ja esim. oluttölkin kohdalla varsin nopeaa, mutta oluttölkin sisältö on jäässä eli hileillä jo ennen avaamistakin, oltuaan tunnin pakastimessa.

Onko sitten peräti niin, että näissä sugar free limsoissa on jokin salaperäinen salaliittomakeutusaine, joka rikkoo fysiikan ja kemian lakeja ja ties miten vaikuttaa kuluttajaan?

Tässä yksi viestiketju asiasta https://www.tiede.fi/keskustelu/8331/ketju/vichy_pullon_sisallon_jaatyminen

tässä toinen, joskaan ei se alkuperäinen johon tutustui, vaan jatkoa, jota en ole vielä lukenut ja jossa voi olla tarkempaa ymmärrystä asiasta https://keskustelu.suomi24.fi/t/5566669/alijaahtymisesta

tässä aiempi suomi24 https://keskustelu.suomi24.fi/t/5561291/quotavattuquot-limsa-jaatyy

Mutta olisihan se mukavaa, jos tiedeaiheiseen ilmiöön löytyisi jotain täälläkin siis.

Asia ei lopulta liene niin helppo ja yksiselitteinen, kuin ensin luulisi...


Muokannut: sherlocker, 8/12/2019 5:18:20 PM
Otto Mäkelä
13.08.2019 09:43:38
401766
[Moderaattori]

Kolapullon jäätyminen

Lainaus: sherlocker, 12.08.2019 15:58:10, 401760
Unohdin Pepsi Max (no sugar, mutta jotain muuta...?) 1,5l muovipullon pakastimeen (n. 18'C) muutamaksi tunniksi. Saattoi olla jopa kuusi tuntia, mutta vähintään neljä.
Oletin pullon sisällön olevan umpijäässä, mutta se ei ollut jäätynyt lainkaan.
Avatessani pulloa, sisältö alkoi välittömästi hileytyä eli noin maallikkona sanoen jäätyä. Ilmiö eteni ylhäältä alas ja loppui väliaikaisesti heti kun suljin korkin (pelkäsin että alkaa pian kuohua ulos pullosta tai että lentää koko korkki yli saranoitten). [...]
Onko sitten peräti niin, että näissä sugar free limsoissa on jokin salaperäinen salaliittomakeutusaine, joka rikkoo fysiikan ja kemian lakeja ja ties miten vaikuttaa kuluttajaan?

Vai olisiko peräti niin yksinkertaista että pullossa olevan nesteen jäätymispiste riippuu osin sen pH:sta, jota säädät antamalla siihen liuenneen CO₂:n karata korkin kautta?
Lassi Hippeläinen
13.08.2019 11:01:03
401767

Kolapullon jäätyminen

Otto Mäkelä kirjoitti 13.08.2019 (401766)...

>
Lainaus: sherlocker, 12.08.2019 15:58:10, 401760
Unohdin Pepsi Max (no sugar, mutta jotain
> muuta...?) 1,5l muovipullon pakastimeen (n. 18'C)
> muutamaksi tunniksi. Saattoi olla jopa kuusi tuntia,
> mutta vähintään neljä.
> Oletin pullon sisällön olevan umpijäässä, mutta se ei
> ollut jäätynyt lainkaan.
> Avatessani pulloa, sisältö alkoi välittömästi hileytyä
> eli noin maallikkona sanoen jäätyä. Ilmiö eteni
> ylhäältä alas ja loppui väliaikaisesti heti kun suljin
> korkin (pelkäsin että alkaa pian kuohua ulos pullosta
> tai että lentää koko korkki yli saranoitten). [...]
> Onko sitten peräti niin, että näissä sugar free
> limsoissa on jokin salaperäinen salaliittomakeutusaine,
> joka rikkoo fysiikan ja kemian lakeja ja ties miten
> vaikuttaa kuluttajaan?

> Vai olisiko peräti niin yksinkertaista että pullossa
> olevan nesteen jäätymispiste riippuu osin sen pH:sta,
> jota säädät antamalla siihen liuenneen CO₂:n karata
> korkin kautta?

Menee hiukan spekuloinniksi, mutta menköön...

Neste on luultavasti alijäähtynyttä, eli lämpötila on alle jäätymispisteen. Se ei ole jäätynyt, koska siinä ei ole alkupisteitä, joista jäätyminen pääsisi liikkeelle. Kun korkki avataan, CO2 alkaa kuplia, ja ne kuplat toimivat alkupisteinä.
Otto Mäkelä
13.08.2019 14:05:12
401768
[Moderaattori]

Kolapullon jäätyminen

Lainaus: Lassi Hippeläinen, 13.08.2019 11:01:03, 401767
Lainaus: Otto Mäkelä, 13.08.2019 09:43:38, 401766
Vai olisiko peräti niin yksinkertaista että pullossa olevan nesteen jäätymispiste riippuu osin sen pH:sta, jota säädät antamalla siihen liuenneen CO₂:n karata korkin kautta?

Menee hiukan spekuloinniksi, mutta menköön...

Neste on luultavasti alijäähtynyttä, eli lämpötila on alle jäätymispisteen. Se ei ole jäätynyt, koska siinä ei ole alkupisteitä, joista jäätyminen pääsisi liikkeelle. Kun korkki avataan, CO2 alkaa kuplia, ja ne kuplat toimivat alkupisteinä.

Tällöin jo pullon ottaminen käteen tai pieni napautus luultavasti saisi pullon sohjoontumaan, alijäähtynyt neste ei kaipaa paljoa häiriötä. Muistan jossain hotellin aulassa lasiovisen jääkaapin joka oli säädetty hieman turhan kylmälle. Kaapin oven aukaisu sai kaikki hyllyssä olevat vesipullot kerralla jätkähtämään jäähän.


(RIP Grant Thompson)
Mr.K.A.T.
14.08.2019 03:33:51
401771

Ikkunan jäätyminen

Lainaus: Otto Mäkelä, 13.08.2019 14:05:12, 401768

Tällöin jo pullon ottaminen käteen tai pieni napautus luultavasti saisi pullon sohjoontumaan, alijäähtynyt neste ei kaipaa paljoa häiriötä. Muistan jossain hotellin aulassa lasiovisen jääkaapin joka oli säädetty hieman turhan kylmälle. Kaapin oven aukaisu sai kaikki hyllyssä olevat vesipullot kerralla jätkähtämään jäähän.

Lähisukulainen on useammankin kerran saanut ikkunan, lähinnä auton, pintakosteuden jäätymään silmissä nopsaan edeten vain koskettamalla sitä sormella.
sherlocker
19.08.2019 14:58:53
401781

Kolapullon jäätyminen

Lainaus: Lassi Hippeläinen, 13.08.2019 11:01:03, 401767
Otto Mäkelä kirjoitti 13.08.2019 (401766)...

>
Lainaus: sherlocker, 12.08.2019 15:58:10, 401760
Unohdin Pepsi Max (no sugar, mutta jotain
> muuta...?) 1,5l muovipullon pakastimeen (n. 18'C)
> muutamaksi tunniksi. Saattoi olla jopa kuusi tuntia,
> mutta vähintään neljä.
> Oletin pullon sisällön olevan umpijäässä, mutta se ei
> ollut jäätynyt lainkaan.
> Avatessani pulloa, sisältö alkoi välittömästi hileytyä
> eli noin maallikkona sanoen jäätyä. Ilmiö eteni
> ylhäältä alas ja loppui väliaikaisesti heti kun suljin
> korkin (pelkäsin että alkaa pian kuohua ulos pullosta
> tai että lentää koko korkki yli saranoitten). [...]
> Onko sitten peräti niin, että näissä sugar free
> limsoissa on jokin salaperäinen salaliittomakeutusaine,
> joka rikkoo fysiikan ja kemian lakeja ja ties miten
> vaikuttaa kuluttajaan?

> Vai olisiko peräti niin yksinkertaista että pullossa
> olevan nesteen jäätymispiste riippuu osin sen pH:sta,
> jota säädät antamalla siihen liuenneen CO₂:n karata
> korkin kautta?

Menee hiukan spekuloinniksi, mutta menköön...

Neste on luultavasti alijäähtynyttä, eli lämpötila on alle jäätymispisteen. Se ei ole jäätynyt, koska siinä ei ole alkupisteitä, joista jäätyminen pääsisi liikkeelle. Kun korkki avataan, CO2 alkaa kuplia, ja ne kuplat toimivat alkupisteinä.


Tietoa asiasta löytyy tietenkin paljon netistä, mutta...

1) Jos olisi vettä, jossa ei ole mitään muuta kuin puhdasta vettä (kyetäänkö vettä edes saamaan niin puhtaaksi, etteikö siinä aina olisi jotain muuta mukana, kaikki pht pois)?), niin olisiko silloin niin että siinä ei olisi myöskään mitään alkupisteitä, jolloin vesi jäätyisi tasaisesti vähitellen eikä esim. täysin puhdas vesi esim pullossa (jonka paine on tosin eri) hiilihapon, ym. muiden aineiden tms. muun tekijän vaikutuksen alainen.

Absoluuttisen puhdas vesi ei siis alijäähtyisi? Sadevedessä on epäpuhtauksia ja siksi se alijäähtyy.

2) Täysin puhdas vesi ei siis alijäähtyisi, vaan jäätyisi tasaisesti, myös normaalia, esim. ilmakehämme painetta suuremman paineen alla, koska siinä ei ole mitään alkupisteitä, joista seuraisi äkillisempi ulkopuolisen syyn aikaan saama nopea jäähtymisreaktio?

3) Vain veden epäpuhtauksista johtuva alijäähtyminen saa aikaan esim. alijäähtyneen myös paineeltaan eriytyneen colapullon tapaisen nopean hileytymisen kun paineen alla olevaa pulloa kopautellaan, jolloin alkupiste äkkiä löytyy ja syntyy ketjureaktio ja/tai kun sen painetta alennetaan korkkia avaamalla.


Muokannut: sherlocker, 8/19/2019 3:21:22 PM
sherlocker
19.08.2019 15:02:47
401782

Ikkunan jäätyminen

Lainaus: Mr.K.A.T., 14.08.2019 03:33:51, 401771
Lainaus: Otto Mäkelä, 13.08.2019 14:05:12, 401768

Tällöin jo pullon ottaminen käteen tai pieni napautus luultavasti saisi pullon sohjoontumaan, alijäähtynyt neste ei kaipaa paljoa häiriötä. Muistan jossain hotellin aulassa lasiovisen jääkaapin joka oli säädetty hieman turhan kylmälle. Kaapin oven aukaisu sai kaikki hyllyssä olevat vesipullot kerralla jätkähtämään jäähän.

Lähisukulainen on useammankin kerran saanut ikkunan, lähinnä auton, pintakosteuden jäätymään silmissä nopsaan edeten vain koskettamalla sitä sormella.


Auton ikkunaan tiivistyvä vesi on epäpuhdasta ja lähisukulaisesi saa aikaan jäätymisen ketjureaktion tökkäämällä siihen alkupisteen...
sherlocker
19.08.2019 15:03:35
401783

Kolapullon jäätyminen

Lainaus: Otto Mäkelä, 13.08.2019 14:05:12, 401768
Lainaus: Lassi Hippeläinen, 13.08.2019 11:01:03, 401767
Lainaus: Otto Mäkelä, 13.08.2019 09:43:38, 401766
Vai olisiko peräti niin yksinkertaista että pullossa olevan nesteen jäätymispiste riippuu osin sen pH:sta, jota säädät antamalla siihen liuenneen CO₂:n karata korkin kautta?

Menee hiukan spekuloinniksi, mutta menköön...

Neste on luultavasti alijäähtynyttä, eli lämpötila on alle jäätymispisteen. Se ei ole jäätynyt, koska siinä ei ole alkupisteitä, joista jäätyminen pääsisi liikkeelle. Kun korkki avataan, CO2 alkaa kuplia, ja ne kuplat toimivat alkupisteinä.

Tällöin jo pullon ottaminen käteen tai pieni napautus luultavasti saisi pullon sohjoontumaan, alijäähtynyt neste ei kaipaa paljoa häiriötä. Muistan jossain hotellin aulassa lasiovisen jääkaapin joka oli säädetty hieman turhan kylmälle. Kaapin oven aukaisu sai kaikki hyllyssä olevat vesipullot kerralla jätkähtämään jäähän.


(RIP Grant Thompson)


Grant Thompsonin videoista löytyy myös colapulloversio
sherlocker
19.08.2019 15:47:11
401785

Ultravettä jatkoksi

Nyt myydään ultrapuhdasta, "nälkäistä" vettä, joka puhdistaa ilman kemikaaleja. Onkohan todellisuutta vai huuhaata?

http://www.ultrah2o.fi/about-ultrah2o/about-ultrah2o-2/
Mr.K.A.T.
19.08.2019 22:32:27
401786

YLE ja Åbo akademi

Lainaus: sherlocker, 19.08.2019 15:47:11, 401785
Nyt myydään ultrapuhdasta, "nälkäistä" vettä, joka puhdistaa ilman kemikaaleja. Onkohan todellisuutta vai huuhaata?

http://www.ultrah2o.fi/about-ultrah2o/about-ultrah2o-2/

Kun muotoilit sanasi noin niin kuulosti humbuugilta. Mutta YLE:ssä ollut esillä tuota puhdasta sekä "aktiivivettä"(otsonoitua):

Kemikaaliton siivous yleistyy hitaasti – "pelkkä vesi" herättää ensin epäluuloja, mutta siivoojat ja sisäilmatutkija kiittävät
Puhdistetulla vedellä siivoamisesta on Suomessa vähän tutkimusta, mutta käyttäjäkokemukset ovat olleet hyviä.

- https://yle.fi/uutiset/3-10520482

JK. Vesi itsessään on kylläkin kemikaali puhumattakaan otsonoidusta.
Joka tapauksessa tässä meikäläisen talossa ei ole nyt käytetty klooria vuoteen pariin mm. koska se tekee reikiä nenän limakalvoihin altistaen flunssille ja kenties tuhoaa hajuaistiakin. Ja bakut,pöpöt, ei tule vastustuskykyisiksi.
Kuumaa kahvia olen käyttänyt pöytäliinan puhdistukseen ja yksittäisten astiain "astianpesuvetenäkin", ainakin ajoittain.


Muokannut: Mr.K.A.T., 8/19/2019 10:39:55 PM