Risto Koivula
21.06.2021 14:50:53
405582

YLEn symbolien taustaa valottava ohjelma natsi-hakaristin taustoista on pielessäElla Kannisen historiandokumentit vaikka etelä-Euroopasta on ymmärtääkseni olleet melko hyviä.

Merkkien salat

Jakso 1: Hakaristi

28 min

ma 14.6. 2021

32463 katselua

Merkkien salat paljastaa meitä ympäröivien symbolien kielen. Sarjan ensimmäisessä jaksossa selvitetään hakaristin historiallista matkaa Graalin maljasta natsien käyttämäksi, länsimaisen pahan symboliksi. Merkkien saloja jäljittävät toimittaja Ella Kanninen ja symbolitutkija Liisa Väisänen.

https://areena.yle.fi/1-50392574

Lähdetään niin sanotusti merta edemmäs kalaan. Se ei ole "Graalin maljasta". Täkäläisellä hakaristillä ei ole olemuksellista yhteyttä intialaisenkaan kanssa, eikä tämä täkäläinen myöskään ole pohjattoman vanha symboli. Se palautuu välittömästi ensinnäkin kuurilaisten merenkulkijoiden hirmumyskyn ja ukkosenjumalan Perkeleen (Perkons) tunnukseen Perkeleen pyörään liettuan Perkuno ratas, jossa tosin on usein enemmän kuin 4 sakaraa, esimerkiksi 8.

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2014/10/skepsiksen-sivuilta-poistettu-ketju-jossa-tarkastellaan-maailman-uskontoja

Ohjelmassa oli yksi aivan nappiin menevä lause, joka samalla kertoo, että jossakin on oikeaakin tietoa enemmäkin:

"Baltiassa hakaristi suojasi ukkoseslta! "

Totta Mååses, sillä metallinen ja metallitangon päässä mahdolliseti pyörivä Perkeleen pyörä paitsi kertoi, keitä asui talossa, joka usein oli korkeakattoinen savupirtti, kuivaamo "dzauna", jossa kuivatiin vaatteet, verkot, kuivattiin ja savustettiin kalat ja lihat kiukaan savussa, oli myös UKKOSENJOHDATIN. Sellainen on tunnettu ainakin Kreikassa ja Preussissa niin kauan kuin on tunnettu metallilanka. Jo minolaisissa temppeleissä ennen indoeurooppalaisia oli aivan ilmeiset ukkosenjohdattimet.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ukkosenjohdatin

Perkeleen pyörä palautuu preussilaiseen tähteen, jossa on kaarevat säteet, ja preussilaiseen symboliin hiidenpyörään, jossa on kaarevat puolat, jotka liittyvät kehälle vinossa kulmassa. Kaarevasäteinen tähti tarkoittaa, että tähti pyörii. Tämä oli preussilaisen eliitin salatiedettä, joka oli peräisin antiikin Kreikasta ajalta ennen roomalaisvaltaa - Aristarkhos Samoslaisen Aurinko-keskeisestä maailmankuvasta.Aristarchos, 310 – 230 eaa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aristarkhos
Perkeleen pyörän pohjana on tähtisymboli,jonka säteet ovat kaarevat, mikä lienee tarkoittanut, että ”tähti pyörii”.

Se kreikkalaisten ja preussilaisten oppineiden salatieteellinen pyörivä tähti oli tietysti - Maapallo.

Katoliselle kirkolle sellainen oli hirvein harhaoppi ja vieraan uskonnon tunnustus, josta putosi pää.

Tulevat natsit joukossa mm. Heinrich Himmler keksivät nämä symbolit Baltiasta Ober Ost -miehitysvaltion aikana 1915 - 1918, jolloin suoritettiin mittava yritys arkeologian ja kielitieteen väärentämiseksi siten, että kaikki mikä ei aivan ilmeisen selvästi ollut esimerkiksi puolalaisen, venäläisen tai juutalaisen kultuurin tuotetta, "tulkittiin" "kanta-arjalaiseksi", vale-"kantagermaaniseksi" ("kantapersermaaniseksi") tarkoituksena "todistaa germaanit alkuperäisiksi asukkaiksi" ja muut "maahantunkeutujiksi", jotka piti orjuuttaa, tappaa tai karkottaa. Näihin löydöksiin kuuluivat hakaristit ja musta aurinko -symbooli, hakaristeistä koottu viritys sekin, jollaisen alla ylin natsijohto teki päätöksiään.

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2020/04/ober-ost-hindenburgin-ja-ludendorffin-yksityinen-natsivaltio-1915-1918

maanantai, 20. huhtikuu 2020

Ober Ost – Hindenburgin ja Ludendorffin ”yksityinen natsivaltio” 1915 – 1918Myöhemmin sarjassa tulee osa KÄÄRMESYMBOLISTA, joka myös oli rantaseutujen balttien ja suomalaisten pyhän tarhakäärmeen, žalktis = on suojelu: aluksi se miellettiin suojeltavaksi mutta myöhemmin "suojelijaksi", "haltiaksi", joka "toi tullessaan" ja "vei mennessään" viljelyonnen, ja jota siten kaikin keinoin pyrittiin suosimaan.

Toinen käämetyyppi oli *kirmis = lyömä, lyötävä, tapettava, kelpasi myös oikein hyvin syötäväksi ja sitä sai parhaiten keväällä pahimpaan lihapula-aikaan, samaa juurta kuin *kirvis = kirves = sellainen jolla lyödään, tapetaan. Tuo toinen käärme oli tietysti kyy. Kyiden kevätmenoista tulee myös kirmaaminen.

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2013/12/haltu-elintarvikkeiden-jaakuoppa-saltu-kapas-lit

sunnuntai, 8. joulukuu 2013

"Haltu" = "elintarvikkeiden jääkuoppa " "šaltų kapas" (lit.) "


Kuurilaisten ehkä tunnetuin symboli esimerkiksi koruissa on käärmetähti - tarhakäärmeet, jotka muodostavat hakaristin. Se on myös nykyisen muinaisbalttilaisperäisen Romuva-uskonnon symboli.https://en.wikipedia.org/wiki/Romuva_(religion)

Näillä symboleilla on vanhempiakin kivikatisia juuria, ns. Šiauliain tähti, mutta se on jatkanut omaa kehityslinjaasa suorasäteisenä.

" ... Viestin otsikko: Šiauliain tähti tuikkii...

ViestiLähetetty: Ke Tammi 13, 2010 5:56 am


Ariston kirjoitti: " Tässä linkissä muutama hyvä kartta samantyyppisten esineiden levinnästä Pohjolassa ja Baltiassa (n.300-600 jaa):

http://samla.raa.se/xmlui/bitstream/handle/raa/2695/1991_225.pdf?sequence=1

Arkkis kirjoitti:

" 230 A. Bitner-WröblewskaFig. 4. Sites with artefacts decorated in West Baltic star ornament

(a). Selected sites with artefacts ornamented in the Sösdala style (b).

Kuvan ”West Baltic star ornament (a)” on mitä ITÄBALTTILAISIN ns. ”Šiauliain tähti", ”Šiaulių žvaigždė” (lt.),”Šauļu zvaigzne”,joka itse asiassa on Aurinko, seelien eli selonien heimotunnus, jotka olivat auringonpalvojia.

... Šiauliain tähti on perkeleenpyöriä ja muita kovempi pakanasymboli, koska se muistuttaa mm.saksalaisia ja katolisia ikävistä asioista. Sen taustalla ollutta uskontoa ei kuitenkaan tunneta yhtä hyvin kuin zem-balttien maauskonto, Liettualaisten muinaisuskonto, alun preussilainen Rusne/Romuva-uskonto tai kuurilaisten Perkeleen-palvonta.

”Šiauliain tähti” esitetään usein esimerkiksi puolikkaana, jolloin se tarkoittaa (idästä kuinkas muuten) nousevaa aurinkoa. ”Ex oriente lux”, venäjäksi ”Iz vostoka luč”, jossa ”luč” on ”säde” eikä ”koko valo”. Lännen vastaisena symbolina se on sitä ”kriittisempi”, mitä vähemmän siitä säteitä (jotka ovat aina keskellä ja aina suoria), sillä säteiden oleva määrä kertoo, kuinka paljon valoa ”jo on” ja se puuttuva määrä kertoo, paljonko ”tarvittaisiin lisää”, siis ”pakanallista” valoa, joka voi toki olla tieteenkin valoa ainakin (meidän) pakanoiden mielestä... (Eikä se sellaisena ole ”itäistä tai läntistä”, vaan edistyksellistä.)

(Neuvostoaikana Šiauliain tähti oli symbolina hyvin esillä mm.vaakunoissa ja muissa tunnuksissa. Muistaakseni NL:lla oli myös sukellusvene "Ṥjaulju zvezda": mitä vähemmän näkyy, sitä uhkaavampi!).

Juuri nyt Šiauliain tähti näyttää olevan täysin putsattu julkisista symboleista jopa Šiauliain kaupungissa, vaikka siellä mm. vietetään ”Suuren Auringon Juhannus-juhlaa”, joka kerää laajasti kulttuuriväkeä tavallisen kansan lisäksi.

Uusioversio Šiauliain tähdestä esiintyy Šiauliain yliopiston vaakunassa, jossa suun-tia on kolme,ja tähti loistaa kolmion takaa,jossa aurinko muodostaa silmäterän. Tämä viittaa ilmeisesti uskoon "kaikennäkevään aurinkojumalaan", joten pakanallista viestiä yritetään ehkä kompromissoida seemiläiten uskontojen kanssa... "


Ja tuo tähti on taas korvattu uudella... Tämän Šiauliain tähden viesti on suomennettuna, että "Itäistä Valoa Ei Kaivata Yhtään Lisää.", valitettavasti.

http://www.su.lt/index.phpKaikkein viimeisimpiä äidikielisiä balttipreussilaisia oli Niklas Kapperniks - NIkolaus Kopernikus, joka sukunimi tarkoittaa kuurilaista. Kuuria puhuttiin II maaimansotaan asti jonkin varran, mutta se oli murretta, jossa oli kolmannes saksaa.


Muokannut: Risto Koivula, 6/21/2021 3:29:19 PM
Risto Koivula
22.06.2021 13:41:40
405589

YLEn symbolien taustaa valottava ohjelma natsi-hakaristin taustoista on pielessä

Liettuan pakanallisten uskonnollisten perinteiden vaalijat ovat kirjelmöineet EU:lle hakaristin kiellosta ja varoittaneet inkvisitiosta EUssa.

http://lndp.lt/diskusijos/viewtopic.php?t=76http://www.counter-propaganda.w3.lt/letters/swasti/ltswasti.php


Laiškas Europos Sąjungai, prašantis ir reikalaujantis nedelsiant sustabdyti svastikos uždraudimo svarstymą ir neleisti atgimti Inkvizicijai Europos Sąjungoje

Kirje Euroopan Unionille pyytäen ja vaatien heti lopettamaan hakaristin käyttökielto olemaan luomatta uutta inkvisitiota EU:ssa.

Laiško parašymo aplinkybės

Kirjeen kirjoittamisen aiheet:

2007 m. pradžioje per Europos Sąjungą nusirito banga induistų protestų prieš numatomą svarstyti ES svastikos uždraudimą, vėl atkreipusi visuomenės dėmesį į šį politiškai opų klausimą, – atrodė, kad Europos Sąjunga buvo atsisakiusi šio ketinimo po to, kai tam įnirtingai pasipriešino keletas valstybių-narių.

Vuoden 2007 alussa vyöryi EU:n yli hindulaisten protestien aalto hankkeilla ollutta EU:n hakaristin kieltoa vastaan, joka kiinnitti yhteiskunnan huomion tähän poliittisesti vähäpätöiseen kysymykseen, vaikutti kuin Euroopan Unioni olisi lausunut julki aikomuksensa siitä, miten siellä katkerasti vastustetaan muutamaa jäsenvaltiota.

Pasirodė, kad naujo svastikos uždraudimo svarstymo iniciatorė buvo Europos Sąjungai vadovauti pradėjusios Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Osoittautui, että uuden hakaristinkiellon aloitteentekijä oli EU:a johtamaan ruvennuut Saksan liittoksnsleri Angela Merkel.

Priežastys, paskatinusios parašyti šį laišką

Syyt, jotka ovat saaneet kirjoittamaan tämän kirjeen:

Svastika yra pagrindinis pagrindinio Lietuvos (tradicinio) dievo – Perkūno simbolis, ir jos uždraudimas reikštų senojo Lietuvos tikėjimo (o taip pat ir latvių, keltų ir kitų istorinių indoeuropiečių tikėjimų bei religijų) kriminalizavimą ir uždraudimą.

Hakaristi on Liettuan (perinteisen) perusjumalan Perkūnasin perussymboli, ja sen kieltäminen merkitsisi Liettuan vanhan uskonnon (ja myös Latvian, kelttien ja muiden historiallisten indoeurooppalaisten uskomusten ja uskontojen) kieltämistä.

Tiek šimtmečių kentėjusi Katalikų bažnyčios persekiojimą, tradicinė Lietuvos religija vis dar labai nedrąsiai atgimsta ir turi būti visokeriopai ginama. Svastikos uždraudimas būtų skaudus smūgis lietuviškam tikėjimui.

Siten vuosisatoja Katolisen kirkon vainoja kestänyt Liettuan perinteinen usko äärimmäisen epätodennäköisesti elpyy ja sen täytyy tulla kokonaan hävitetyksi.

Dar daugiau svastikos uždraudimas būtų ne kas kita, o to paties nacizmo apraiška.

Siten pitemmän päälle hakaristin kieltäminen ei olisi muuta kuin natsimin ilmentymä.

Mane labai stebina tai, kad dauguma rėksmingųjų Europos politikų, viešai demonstruodami savo neapykantą nacizmui, stengiasi suvesti jį į formaliąsias ir paviršines Adolfo Hitlerio nacionalsocialistų partijos detales, tokias kaip uniforma, simbolika, sveikinimosi būdas ar antisemitizmas.

Minua ewrityisesti epäilittää se, että enemmistö EU:n äänekkäistä poliitikoista, jotka julkisesti toitottavat vastenmielisyyttään natsismia kohtaan, typistävät ja samaistavat sen Adolf Hitlerin kansallissosiakistisen puolueen formaalisimpiin ja pintapuolisimpiin ykstyiskohtiin ja detaljeihin kuten univormuihin, symboliikkaan, tervehdyksiin ja antisemitismiin.

Tačiau visa tai nėra nusikaltimai (bent jau įprastine prasme), nacizmas buvo universaliai pasmerktas dėl savo nusikaltimų prieš žmoniškumą ir dėl savo etikos, kuri tuos nusikaltimus padarė ne tik įmanomais, bet ir natūraliais bei skatinamais visuomenės.

Kuitenkaan kaikin puolin tuo ei ole rikollista (vaan totuttua toimintatapaa), natsismi on yleismaailmallisesti tuomittu sen rikoksista ihmiskuntaa vastaan ja moraalista, joka ei suhtautunut noihin rikoksiin sellaisina vaan "luonnollisina" ja yhteiskuntansa hyväksyminä.

Todėl man nacizmas, kaip blogio simbolis, yra pasaulio suvokimo ir visų pirma elgesio būdas, kai grupė žmonių ne tik suvokia save pranašesniais už kitus, bet ir mano turį teisę elgtis su „žemesniaisiais“ taip, kaip jiems patinka, ir žinoma, kai jie taip ir iš tikrųjų elgiasi – juos diskriminuoja, žemina ar netgi žudo.

Labai tikiuosi, kad Hitlerio NSDAP buvo pasmerkta ne todėl, kad jos aukomis tapo būtent žydai, tauta įtakinga tiek JAV, tiek Britanijoje, ir kad todėl korektiškai vadinu naciais taip pat ir Jėzų Naviną (biblijinį kruvinąjį žydų karvedį ir tautos didvyrį) bei visus tuos sionistus, kurie žudė arabus todėl, kad šie, nebūdami išrinktosios tautos atstovais, neturi teisės gyventi žemėje, Jehovos pažadėtoje žydų tautai.

Klausimas

Kuris kryžius labiau nusipelnė būti universaliu istoriniu niekšybės, žiaurumo ir nusikaltimų simboliu?

Svastika

Krikščioniškasis kryžius

Abu vienodai to nusipelnė

Nė vienas to nenusipelnė

Todėl manau, kad dabartinė Vokietijos vadovė, norėdama persekioti svastikos, kaip neįstengiančių ginkluotai pasipriešinti mažumų religino simbolio, nešiotojus todėl, kad svastika buvo nacių simbolis, šia prasme niekuo nesiskiria nuo Hitlerio, persekiojusio žydus už tai, kad kai kurie žydų bankininkai sabotavo vokiečių armijos finansavimą Pirmojo pasaulinio karo metu.

Priešinimasis svastikos persekiojimui tokiu būdu yra ir priešinimasis Europos Sąjungoje atgimstančiam nacizmui, šiuo metu matomai atstovaujamam ir Angelos Merkel. (Gal ir pats Hitleris, jei būtų gyvas, šia prasme didžiuotųsi Angela kaip savęs verta įpėdine Vokietijos kanclerio poste.)

Akivaizdu, kad Merkel vadovaujami Vokietijos krikščionys demokratai, siekdami uždrausti svastiką, pratęsia istorines krikščionybės, ir visų pirma, Katalikų bažnyčios, negailestingo kitų tikėjimų bei religijų persekiojimo tradicijas.

Dabar tokie žmonės jau nebedrįsta užkurti inkvizicijos laužų ar griebtis istorinių jėzuitiškų metodų, tačiau matyt jie dar svajoja, kaip sodins „pagonis“ už grotų, niokos tūkstantmečius simbolius ir degins šventas knygas už tai, kad svastika kažkada patiko žmogui, pralaimėjusiam pasaulinį karą.

Laiškas (vėliavėlė puslapio viršuje – nuoroda į originalų tekstą anglų kalba)

Tris šio laiško kopijas išsiunčiau registruotu paštu

Ksavjerui Solanai, Europos Sąjungos Tarybos generaliniam sekretoriui, Chosė Manueliui Barosui, Europos Komisijos prezidentui,
ir Hansui-Gertui Pėteringui, Europos Parlamento prezidentui, su prašymais perduoti laišką jų vadovaujamoms institucijoms.

Atviras laiškas Europos Sąjungos Tarybai, Europos Komisijai ir Europos Parlamentui

Prašymas nedelsiant sustabdyti svastikos uždraudimo svarstymą ir neleisti atgimti Inkvizicijai Europos Sąjungoje

Senoji baltų religija buvo šimtmečiais persekiojama krikščionių ir įvairių politinių valdžių. Ilgą laiką Lietuvoje baltų religinė bendruomenė negalėjo turėti formalių institucijų ar netgi nekilnojamo turto, kadangi čia visada dominavo Katalikų bažnyčia, kuri per savo ilgą istoriją garsėjo nepakantumu ir nusikaltimais prieš kitas religines bendruomenes.

Tačiau baltų tikėjimas išliko per persekiojimo šimtmečius (nors tik nedaugelis Lietuvoje formaliai ir viešai deklaruoja esą jo pasekėjai, kadangi vis dar išlieka rimta grėsmė patirti sankcijas, tokias kaip psichologinis smurtas, ypač kaimo rajonuose ir mokyklose). Jis išliko tiek kaip atskirų grupių religija, tiek kaip asmeninis tikėjimas. Per šimtmečius visuomenėje buvo išsaugoti ir baltų religiniai simboliai, jie taip pat išliko tautosakoje ir tautinėse rankdarbių tradicijose.

Baltų religijoje yra daug dievų, tačiau Lietuvoje daugelis tikinčiųjų atiduoda pirmenybę Perkūnui, pripažindami jį vyriausiuoju lietuvišku dievu. Pagrindinis Perkūno simbolis yra svastika, lietuviškai – ugnies kryžius (latviškai – uguns krusts) taigi svastika yra pagrindinis religinis simbolis daugelio išpažįstančiųjų senąjį Lietuvos tikėjimą.

Svastika yra pagrindinis mano (Giedriaus Šarkano) tikėjimo simbolis.

Bent jau formaliai, aš esu Europos Sąjungos pilietis. Norėčiau tikėti, kad Europos Sąjungos teisė gina ir mano pagrindines teises ir laisves.

Teisė į minties, sąžinės ir religijos laisvę yra įtvirtinta daugelyje Europos Sąjungos teisės aktų. Pavyzdžiui, Europos Sąjungos pagrindinių teisių chartijoje yra nedviprasmiškai pripažįstama, kad „kiekvienas turi teisę į minties, sąžinės ir religijos laisvę“.

Taigi Europos Sąjunga man garantuoja teisę laisvai išpažinti savo protėvių tikėjimą ir religiją, nesvarbu kokie bebūtų jų simboliai.

Norėčiau atkreipti jūsų dėmesį, kad nacių padarytų nusikaltimų skaičius tikrai nepranoksta Katalikų bažnyčios istorinių nusikaltimų skaičiaus. Todėl, svarstydama svastikos uždraudimo klausimą, tačiau netgi nesvarstydama krikščioniškojo kryžiaus uždraudimo klausimo, Europos Sąjunga akivaizdžiai diskriminuoja visus tikėjimus ir religijas, kurių simbolis yra svastika, Europos Sąjungoje dominuojančios krikščionybės atžvilgiu, nors Europos Sąjungos teisė draudžia diskriminaciją religiniu pagrindu.

Todėl

Aš, Giedrius Šarkanas, Europos Sąjungos pilietis, prašau ir reikalauju Europos Sąjungos institucijų arba 1) nedelsiant sustabdyti svarstymą uždrausti pagrindinį mano tikėjimo simbolį, svastiką, kaip ir bet kokią kitą veiklą, pažeidžiančią Europos Sąjungos man garantuojamas teises, arba bent jau 2) bendrai svarstyti abejų simbolių: svastikos ir krikščioniškojo kryžiaus uždraudimo klausimą.

Žmonės, išpažįstantys senąjį baltų tikėjimą, jau daugelį amžių kentėjo nuo krikščionių, ir ypač Katalikų bažnyčios, persekiojimo.

Todėl

Prašau sustabdyti Inkvizicijos ir jėzuitizmo tradicijų atgimimą Europos Sąjungoje, labai primenantį istorinių Katalikų bažnyčios žydų persekiojimo tradicijų atgimimą nacistinėje Vokietijoje.

Linkėjimai,

Giedrius Šarkanas

xxxxxxxxxxxx,
Vilnius, Lietuva,
xxxxxxxxxx
giedrius@counter-propaganda.w3.lt

2007 m. vasario 1 d.

Atsakymas

Atsakymo kol kas nėra

Vilnius, 2007


Muokannut: Risto Koivula, 6/22/2021 3:21:39 PM
Teppolainen
23.06.2021 07:42:53
405590

Miksi ihmeessä hakaristi olisi huono asia, koska natsit?

Onko kasvissyöntikin huono asia koska Hitler?
_Wesa_
23.06.2021 08:39:58
405593

-

Teppolainen kirjoitti 23.06.2021 (405590)...

> Miksi ihmeessä hakaristi olisi huono asia, koska
> natsit?

Ei se kuvio itsessään ole, vaan se mitä monet sillä haluavat viestiä.


Muokannut: _Wesa_, 6/23/2021 9:01:08 AM
PeP
23.06.2021 09:45:19
405594

Lainaus: Teppolainen, 23.06.2021 07:42:53, 405590
Miksi ihmeessä hakaristi olisi huono asia, koska natsit?

Onko kasvissyöntikin huono asia koska Hitler?


Kasvissyönti ei ole totalitaristisen poliittisen liikkeen symboli.
Toisaala itselläni on kirjahyllyn päällä standaari, jossa on siipipyörän keskellä hakaristi. En silti pidä itseäni natsina.
riiviö
23.06.2021 14:51:27
405595

Lainaus: Teppolainen, 23.06.2021 07:42:53, 405590
Miksi ihmeessä hakaristi olisi huono asia, koska natsit?

Onko kasvissyöntikin huono asia koska Hitler?


Hakaristi on aivan kohtuuttomalla tavalla julistettu natsien ja Hitlerin perikunnan yksinoikeudeksi.

Se on kuiva fakta, että enemmistö ihmisistä liittää hakaristin välittömästi natsismiin, rasismiin ja pahuuteen. Tälle on ehkä mahdollista tehdä jotakin, mutta ihan pikku kommentoinnilla se ei tapahdu.

Kasvissyöntiinkin moni liittää kielteisiä asioita, mutta harvemmin sitä yhdistetään Hitleriin. Moni kuvittelee, että kasvissyöjä on saarnaamassa muille omia aatteitaan, vaikka hän oikeasti vain syö mitä syö eikä siitä sen kummemmin paasaa.
Risto Koivula
23.06.2021 21:10:14
405596

Balttilaista hakaristiä puolustanut Giedrius Šarkanas on joutunut linnaan

Lainaus: riiviö, 23.06.2021 14:51:27, 405595
Lainaus: Teppolainen, 23.06.2021 07:42:53, 405590
Miksi ihmeessä hakaristi olisi huono asia, koska natsit?

Onko kasvissyöntikin huono asia koska Hitler?


Hakaristi on aivan kohtuuttomalla tavalla julistettu natsien ja Hitlerin perikunnan yksinoikeudeksi.

Se on kuiva fakta, että enemmistö ihmisistä liittää hakaristin välittömästi natsismiin, rasismiin ja pahuuteen. Tälle on ehkä mahdollista tehdä jotakin, mutta ihan pikku kommentoinnilla se ei tapahdu.

Kasvissyöntiinkin moni liittää kielteisiä asioita, mutta harvemmin sitä yhdistetään Hitleriin. Moni kuvittelee, että kasvissyöjä on saarnaamassa muille omia aatteitaan, vaikka hän oikeasti vain syö mitä syö eikä siitä sen kummemmin paasaa.


Oot aivan oikeessa. Tässä on erittäin paha juttu, että vaikka (aluksi Baltian) saksalaiset ovat tätä arkeologista symbolistoa, jolla ei ole alun perin heidän kanssaan mitään tekemistä, lähteneet "kaappaamaan" vasta 1915 alkaen Ober Ost varhaisnatsivaltiossa, ja se silloinkin unohtui erittäin pieniä ja eksentrisiä erikoisharrastajapiirejä lukuun ottamatta, joista usein tuli ensimmäisiä natseja, ja asia lähti vyörymään vasta Mein Kampfista ja natsiaikana, niin tällainen vouhotus ja hölmöily jostain symbolista, johon jatkuvasti törmätään eri puolilla Eurooppaa historian ja arkeo- logian yhteydessä, ON OMIAAN NIMENOMAAN JUUTTAAMAAN SEN SIGNAALIN AIVAN VÄÄRIIN YHTEYKSIIN, ja sellaiset nähdään "todisteena kantagermaanien" tai "kanta-arjalaisten" "läsnäolosta" vaikka Kaman laaksossa, Italiassa (veneetit eivät oleet ainakaan germaaneja) ja missä milloinkin! Sen tiedetään olleen Raamatun Graalin maljankin koristeena (YLEn mukaan) - minne se oli tullut siitä, että jotkut vallanpitäjät alkoivat samaistaa israelilaisten temppelin jumalan Zeukseen.

Hakaristien kieltoa vastaan EU:ssa protestoinut, koska se on vain natsien kaappaama vanha symboli, Giedrius Šarkanas on joutunut linnaan. Mitä yllättävin taho tukee: The Times of Israel.

https://blogs.timesofisrael.com/5th-anti-holocaust-activist-imprisoned-by-lithuanian-regime/Political scientist Šarkanas protests against the Nazi Noreika memorial plaque / FB

Political scientist and blogger Giedrius Šarkanas is already the 5th anti-Holocaust activist sentenced to prison by the Lithuanian regime. On 15 September 2020, the Vilnius City Court gave him 3 months of prison for his article “Lithuanian freedom fight: the end of another myth” where he criticizes Lithuanian Nazi criminals for murdering innocent and unarmed civilians from 1941 to 1952.

By the order of the court, the article has already been deleted, but one may still read its content in the very judgment on merits dated 25/04/2018. According to this judgment, the anti-Holocaust blogger made the following statements:

The Lithuanian Nazi military forces entered World War II on 22 June 1941 on the side of Adolf Hitler, and they were terrorists.

The Lithuanian Nazi military forces were fighting together with the German army from 1941 to 1945, and then continued their terrorist activity in underground from 1945 to 1952.

The Lithuanian Nazi military forces murdered thousands of innocent and unarmed civilians, and we should rather commemorate their victims instead of glorifying the Nazi criminals.

According to the judgment on merits, the article had a “negative emotional attitude towards” the Nazi terrorists.

Sep 20, 2020, 9:13 PM

Please note that the posts on The Blogs are contributed by third parties. The opinions, facts and any media content in them are presented solely by the authors, and neither The Times of Israel nor its partners assume any responsibility for them. Please contact us in case of abuse. In case of abuse,
Report this post.

Political scientist Šarkanas protests against the Nazi Noreika memorial plaque / FB

Political scientist and blogger Giedrius Šarkanas is already the 5th anti-Holocaust activist sentenced to prison by the Lithuanian regime. On 15 September 2020, the Vilnius City Court gave him 3 months of prison for his article “Lithuanian freedom fight: the end of another myth” where he criticizes Lithuanian Nazi criminals for murdering innocent and unarmed civilians from 1941 to 1952.

By the order of the court, the article has already been deleted, but one may still read its content in the very judgment on merits dated 25/04/2018. According to this judgment, the anti-Holocaust blogger made the following statements:

The Lithuanian Nazi military forces entered World War II on 22 June 1941 on the side of Adolf Hitler, and they were terrorists.

The Lithuanian Nazi military forces were fighting together with the German army from 1941 to 1945, and then continued their terrorist activity in underground from 1945 to 1952.

The Lithuanian Nazi military forces murdered thousands of innocent and unarmed civilians, and we should rather commemorate their victims instead of glorifying the Nazi criminals.

According to the judgment on merits, the article had a “negative emotional attitude towards” the Nazi terrorists.

The court concludes that the blogger failed to underline that not all members of the Lithuanian Nazi military forces were terrorists, and therefore the blogger is sentenced to 3 months of prison.

There is no surprise that the Lithuanian judicial system follows the general neo-Nazi line of the contemporary Lithuanian regime.

Neo-Nazi judge Egidijus Kūris sitting at the European Court of Human Rights describes the Lithuanian Nazi military forces active from 1941 to 1952 as “the body and the spirit of the Lithuanian ethnic nation.” How could a lower judge deviate from this ideological line?

List of imprisoned and murdered anti-Holocaust activists

Let’s keep in mind the full list of anti-Holocaust activists who got a prison sentence from the Lithuanian regime:

Viačeslav Titov criticized a monument of Nazi Adolfas Ramanauskas (Hawk) and got an option: payment of a fine of € 10,000, or imprisonment. He chose to pay the money.

Human rights lawyer Prof. Dr. Stanislovas Tomas smashed the memorial plaque of Nazi Jonas Noreika with a sledgehammer, and was sentenced to 3 months of prison. Left the country before the arrest.

Journalist Giedrius Grabauskas wrote many articles criticizing Holocaust. The Lithuanian court ordered his coercive psychiatric examination. Technically, a mental hospital is not a prison, but I count it as a prison.

Spanish lawyer Miquel Puertas made many anti-Holocaust posts on Facebook. He was initially imprisoned for 1 month. However, due to pressure from Israeli journalists, he was released on the 9th day of detention. It is prohibited for him to return to Lithuania for the rest of his life.

Political scientist Giedrius Šarkanas is imprisoned for 3 months for his article “Lithuanian freedom fight: the end of another myth”.

Unfortunately, there is also a list of murdered anti-Holocaust activists of Lithuania:

Žilvinas Šumskis,
Julius Vedeckis,
Igoris Krinickis,
Skaista Rakauskienė.


Those people were murdered by Neo-Nazi gangs ideologically supported by the Lithuanian regime, and allegedly by the State Security Department (former KGB).

List of Lithuanian Nazi heroes.

Let’s take a look at the list of leaders of the Lithuanian Nazi military forces from 1941 to 1952, at “the body and the spirit of the Lithuanian ethnic nation” as neo-Nazi judge Egidijus Kūris glorifies them:

Captain Jonas Noreika (aka General Storm) is responsible for murdering about 14,500 Jews from 22/06/1941 to 17/03/1943. He signed the orders to establish the Zagare Ghetto in Northern Lithuania, and to imprison all Jews and Half-Jews there. He signed the orders to nationalize Jewish property, the orders organizing slavery labor of Jews, lending them to different businessmen before killing them. He wrote a letter to the Lithuanian Minister of Interior (General Counsellor) asking to provide him 1,181,660 rubles in order to establish the Skaistgiris death camp. The Noreika’s death camp project included 40 ovens to burn people.

Adolfas Ramanauskas (aka Hawk) was the military commander of the Nazi Druskininkai company from 22 June to August 1941. The Association of Lithuanian Jews in Israel defines him as “one of the most brutal Jew murderers” in South Lithuania. Contemporary Lithuania awarded him the title of its President of the Republic after death.

Kazis Škirpa was a Prime Minister of the Lithuanian Nazi Government in 1941. He is famous for addressing Adolf Hitler with a proposal to expand the World War II to the Eastern Europe. Škirpa was the key advocate of Holocaust in Lithuania.

Vytautas Landsbergis-Žemkalnis was a Minister of Communal Economy at the Lithuanian Nazi Government in 1941. This Ministry was responsible for administration of ghettos.

Juozas Krikštaponis was a military commander in the 12thLithuanian National Socialist Battalion that murdered about 46,000 Jews during Holocaust.

Antanas Impulevičius was the head of the 12thLithuanian National Socialist Battalion that murdered about 46,000 Jews during Holocaust.

Povilas Plechavicus was the chief commander of the Lithuanian Nazi military forces in 1944. It is true that, in May 1944, Plechavicius decided to run away, but this was not related to change of his Nazi vision of the World. His pants were wet due to the approaching Soviet Army. Lithuanian Nazis were used to murder unarmed civilians, and the very idea of facing the regular Soviet Army forced them run away.

Antanas Baltušis was the head of security at the Majdanek death camp.

Jonas Misiūnas joined the Nazi military forces in June 1941, participated in the Vilnius and Trakai massacres of Jews. He chose a nickname “Green Satan”, because he was proud of murdering unarmed civilians.

Vytautas Gavėnas was a member of the chief-commandment of the Lithuanian Activists Front in 1941. In order to underline his desire of blood, he chose a nickname “Vampire”.

Viktoras Vitkauskas-Saidokas is famous for cutting off the head of rabbi Zalmanas Osovskis on 26 June 1941 in Vilijampole.

Juozas Vitkus-Kazimieraitis was working at the Majdanek death camp.

Antanas Starkus–Montė joined the Nazi military forces in June 1941 and participated in the Šiauliai massacre of Jews.

Slučka-Šarūnas joined the Nazi military forces in June 1941 and participated in the Utena massacre of Jews.

Sergijus Staniškis-Litas was a soldier of the Lithuanian National Socialist Battalion during the massacre of 5,000 Jews in the 7th Kaunas Fort and of 2,555 Jews at the 4th Kaunas Fort. He even became a head of finance of the Lithuanian National Socialist Battalion.

Juozas Barzda-Klevas was the commander of the 3rd unite of the Lithuanian National Socialist Battalion during the massacres of thousands of Jews at the 7th, 6th and 9th Kaunas Forts.

Justinas Lelešius-Grafas participated in the massacres of Jews in the 9th Kaunas Fort.

These are the heroes of the contemporary Lithuania admired and glorified by President Gitanas Nauseda and Prime Minister Saulius Skvernelis. All those “heroes” were decorated with the Knight’s Cross, promoted to the ranks of “colonel”, “general” or “President of the Republic” after death within the last 30 years. They are “the body and the spirit of the Lithuanian ethnic nation” according to the European judge Egidijus Kūris. There are streets and schools named in their honor.

About the Author

Lawyer ranking # 4 in the World according to the number of non-serial & non-personal cases won before the United Nations Human Rights Committee and other UN judicial bodies during the last 7 years, professor of law at the Russian New University (Moscow), Eurasian Academy of Law (Almaty), Narxoz University (Almaty). PhD in law of the University of Paris I Sorbonne. Lawyer no. 116 at the Russian Foreign Lawyers Registry.Professori Stanislovas Tomas.


Muokannut: Risto Koivula, 6/23/2021 10:03:25 PM
riiviö
23.06.2021 21:28:28
405597

Balttilaista hakaristiä puolustanut Giedrius Šarkanas on joutunut linnaan

Lainaus: Risto Koivula, 23.06.2021 21:10:14, 405596
Sen tiedetään olleen Raamatun Graalin maljankin koridteena - minne se oli tullut siitä, että jotkut vallanpitäjät alkoivat samaistaa israelilaisten temppelin jumalan Zeukseen.


Tarinaa graalin maljasta ei ole Raamatussa, vaikka Josef Arimatialainen siellä mainitaankin. Graalin maljan myytti on sepitetty joskus noin 1000-1100-luvulla, pohjautuen vanhempiin astiamyytteihin eri tahoilta.

Vaikuttaa epäuskottavalta, että paljon varhaisemmat roomalaisten vallanpitäjien samastamiset olisivat vaikuttaneet tarinan sisältöön tai sen kuvitukseen sitä tai tätä.

Itse kyseinen kukkamaljakko on täysin fiktiivinen esine, joten sen todellisesta ulkonäöstä ei voi olla tietoa.
Risto Koivula
23.06.2021 23:21:54
405599

Balttilaista hakaristiä puolustanut Giedrius Šarkanas on joutunut linnaan

Lainaus: riiviö, 23.06.2021 21:28:28, 405597
Lainaus: Risto Koivula, 23.06.2021 21:10:14, 405596
Sen tiedetään olleen Raamatun Graalin maljankin koridteena - minne se oli tullut siitä, että jotkut vallanpitäjät alkoivat samaistaa israelilaisten temppelin jumalan Zeukseen.


Tarinaa graalin maljasta ei ole Raamatussa, vaikka Josef Arimatialainen siellä mainitaankin. Graalin maljan myytti on sepitetty joskus noin 1000-1100-luvulla, pohjautuen vanhempiin astiamyytteihin eri tahoilta.

Vaikuttaa epäuskottavalta, että paljon varhaisemmat roomalaisten vallanpitäjien samastamiset olisivat vaikuttaneet tarinan sisältöön tai sen kuvitukseen sitä tai tätä.

Itse kyseinen kukkamaljakko on täysin fiktiivinen esine, joten sen todellisesta ulkonäöstä ei voi olla tietoa.


Näin varmasti on. Mää vaan kopsaisin tuon YLEltä:

" Sarjan ensimmäisessä jaksossa selvitetään hakaristin historiallista matkaa Graalin maljasta natsien käyttämäksi, länsimaisen pahan symboliksi. "

Yhden teorian mukaan nää kuppijutut palautuu sarmaatteihin ja alaaneihin, joita palveli Rooman armeijassa ja joita sitten asutettiin Brtannin Cornwalliin. Se että se myyttinen hahmo on siinä satua ei estä kulttuurista yhteyttä yhtään enempää kuin että Perkunas on myyttinen hahmo.

https://aelarsen.wordpress.com/2015/08/03/king-arthur-the-sarmatian-theory/

" ... The Cup of the Narts appears at feasts and grants each person what they most like to eat. It can only be touched by a warrior without a flaw. The Holy Grail does this when it appears at Camelot. It is finally attained by the pure Sir Galahad.

A magical woman dressed in white and associated with water appears both in the Nart Sagas and in Arthurian legend (where she is called the Lady of the Lake).

The Sarmatians are closely related to the Alans. Various names containing ‘alan’ occur in various Arthurian stories, including Alain le Gros, Elaine, and most importantly Lancelot, which according to Littleton and Malcor could be a corruption of Alanas a Lot (“Alan of Lot River’).

The Sarmatians were noted cavalry warriors, and so too were Arthur’s knights. "Kupista voitiin ottaa vaikka erittäin tuiskeeta 20%;sta hunajaolutta, jonka alaanit oli kopsineet suomalaisilta.

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2016/02/olut-on-ollut-ja-on-edelleen-suomea-muissakin-kielissa


Muokannut: Risto Koivula, 6/23/2021 11:24:20 PM
Risto Koivula
24.06.2021 03:26:49
405601

YLEn symbolien taustaa valottava ohjelma natsi-hakaristin taustoista on pielessä

Pistetään kokonaan suomeksi, sen verran hyvä...

Liettuan pakanallisten uskonnollisten perinteiden vaalijat ovat kirjelmöineet EU:lle hakaristin kiellosta ja varoittaneet inkvisitiosta EUssa.

http://lndp.lt/diskusijos/viewtopic.php?t=76http://www.counter-propaganda.w3.lt/letters/swasti/ltswasti.php

Laiškas Europos Sąjungai, prašantis ir reikalaujantis nedelsiant sustabdyti svastikos uždraudimo svarstymą ir neleisti atgimti Inkvizicijai Europos Sąjungoje

Kirje Euroopan Unionille pyytäen ja vaatien heti lopettamaan hakaristin käyttökielto olemaan luomatta uutta inkvisitiota EU:ssa.

Kirjeen kirjoittamisen aiheet:

Vuoden 2007 alussa vyöryi EU:n yli hindulaisten protestien aalto hankkeilla ollutta EU:n hakaristin kieltoa vastaan, joka kiinnitti yhteiskunnan huomion tähän poliittisesti vähäpätöiseen kysymykseen, vaikutti kuin Euroopan Unioni olisi lausunut julki aikomuksensa siitä, miten siellä katkerasti vastustetaan muutamaa jäsenvaltiota.

Osoittautui, että uuden hakaristinkiellon aloitteentekijä oli EU:a johtamaan ruvennuut Saksan liittoksnsleri Angela Merkel.

Syyt, jotka ovat saaneet kirjoittamaan tämän kirjeen:

Hakaristi on Liettuan (perinteisen) perusjumalan Perkūnasin perussymboli, ja sen kieltäminen merkitsisi Liettuan vanhan uskonnon (ja myös Latvian, kelttien ja muiden historiallisten indoeurooppalaisten uskomusten ja uskontojen) kieltämistä.

Siten vuosisatoja Katolisen kirkon vainoja kestänyt Liettuan perinteinen usko äärimmäisen epätodennäköisesti elpyy ja sen täytyy tulla kokonaan hävitetyksi.

Siten pitemmän päälle hakaristin kieltäminen ei olisi muuta kuin natsimin ilmentymä.

Minua erityisesti epäilyttää se, että enemmistö EU:n äänekkäistä poliitikoista, jotka julkisesti toitottavat vastenmielisyyttään natsismia kohtaan, typistävät ja samaistavat sen Adolf Hitlerin kansallissosiakistisen puolueen formaalisimpiin ja pintapuolisimpiin ykstyiskohtiin ja detaljeihin kuten univormuihin, symboliikkaan, tervehdyksiin ja antisemitismiin.

Kuitenkaan kaikin puolin tuo ei ole rikollista (vaan totuttua toimintatapaa), natsismi on yleismaailmallisesti tuomittu sen rikoksista ihmiskuntaa vastaan ja moraalista, joka ei suhtautunut noihin rikoksiin sellaisina vaan "luonnollisina" ja yhteiskuntansa hyväksyminä.

Kovasti toivon, että Hitlerin NSDAP ei tuomittu  nimenomaan siksi, että sen uhreiksi joutui erityisesti juutalaisia, USAssa ja Britanniassa vaikutusvaltaista kansaa, ja että siksi nimitän oikein natseja myös Jesus Novenaksi (raamatulliseksi veriseksi juutalaiseksi sotapäälliköksi ja kansan suurmieheksi) ja kaikkia noita sionisteja, jotka ovat tappaneet arabeja, että näillä, kun eivät ole Jhovan Valitun Kansan edustajia, ei ole oiketta asua maassa, jonka Jehova on pyhittänyt juutalaiselle kansalle.

Siksi ajattelen, että Saksan nykyinen johtajatar halutessaan vainota hakaristiä aseellisesti puolustuskyvyttömien vähemmistöjen uskonnollisena symbolina pitäviä siksi, että se oli natsien symboli, ei eroa tässä suhteessa millään tavalla Hitleristä, joka vainosi juutalaisia siksi, että jotkut juutalaiset pankkiirit sabotoivat Saksan armeijan rahoitusta ensimmäisen maailmansodan vuosina.

Vastarinta hakaristien vainoamiselle tällä tavoin on myös vastarintaa Euroopan Unionissa uudelleensyntyvälle natsismille, jota näina vuosina on silminnähden edustanut myös Angela Merkel. (Ehkä myös Hitler itse, jos olisi elossa, olisi ylpeä Angelasta itsensä vertaisena Saksan kanslerin osassa.)

On ilmeistä, että johtaessaan Saksan Kristillis-demokraattista puoluetta ja vaatiessaan hakaristin kieltämistä Merkel jatkaa historiallisen kristinuskon ja erityisesti Katolisen kirkon armotonta muiden uskomusten ja uskontojen vainoamisen perinnettä.

Nykyään tuollaiset ihmiset eivät enää uskalla sytyttää inkvisition rovioita tai ottaa käyttöön jesuiittojen historiallisia metodeita, mutta kuitenkin he näyttävät haaveilevan, miten istuttaa pakanat kalterien taakse, hävitää tuhatvuotiset symbolit ja polttaa pyhät kirjat siitä syystä, että hakaristi joskus jossain miellytti joitakuita ihmisiä, jotka hävisivät maailmansodan.

Kirje (linkki alkuperäiseen englanninkieliseen versioon

http://www.counter-propaganda.w3.lt/letters/swasti/ltswasti.php )

Kolme tämän kirjeen versiota lähetän rekidteröitynä postina

Xavier Solanalle, eurooppaneuvoston pääsihteerille

Jose Manuel Barrosolle, Euroopan komission presidentille, ja

Hans-Gert Pötteringille, Euroopan parlamentin presidentille pyytäen saattaa kirje johtamiensa organisaatioioden tiedoksi.

Avoin kirje Euroopan Unionin neuvostolle, Eurokomissaareille ja Europarlamentille.

Pyyntö heti pysäyttää hakaristin kiellon käsittely ja olla sallimatta luoda uudelleen Inkvisitiota Euroopan Unionissa.

Vanha balttiuskonto vuosisatoja kristillisten erilaisten poliitisten valtoja vainoama. Pitkään aikaan Liettuassa balttiuskonnollinen yhteisö ei voinut pitää yllä formaaleja instituutioita eikä myöskää omistaa kiiteää omaisuutta, koska sellaista aina dominoi Katolinen kirkko. joka kautta pitkän historiansa on ollut kuuluisa huonosta sietokyvystä ja rikkomuksista muita uskonnollisia yhteisöjä kohtaan.

Kuitenkin balttiuskonto säilyi halki vainojen vuosisatojen (tosin vain pieni vähemmistö Liettuassa muodollisesti ja julkisesti ilmoitti olevansa sen seuraajia, koska aina vaan jää vakava uhka kärsiä ranagaistuksia, sellaisia kuin psykologinen valta erityisesti piha-alueilla ja kolulussa). Se jäi ikään kuin erilliseksi uskontokunnaksi, kuin henkilökohtaiseksi uskoksi. Läpi vuosisatojen yhteikunnassa tulivat sälytetyiksi myös balttien uskonnolliset symbolit, ne myös pysyivät kansantarinoissa ja käsityöperinteessä.

Balttiuskonnoissa on paljon jumalia, kuityekin Lettuassa enemmistö uskovia asttaa ensisijalle Perkunasin, johtavan liettualaisen jumalan. Perkunasin perussymboli on hakaristi, liettualaisittain tulen risti (ugnies kryžius), latviaksi (uguns krusts), siten hakaristi on vanhaa liettulaista uskoa tunnustavien enemmitön uskonnollinen perussymboli.

Hakaristi on minun (Giedrius Šarkanasin) uskonnollinen perussymbolini.

Ainakin jo muodolliseti olen Euroopan Unionin kansalaiainen. Haluaisin uskoa, että Euroopan unionin oikeus puolustaa myös minun perusoikeuksiani ja vapauksiani.

Oikeus mielen, omatunnon ja uskonnon vapauteen on vahvistettu joukossa Euroopan Unionin oikeustoimia.

Esimerkiksi Euroopan Unionin perusoikeuksien asiakirjoissa on yksikäsitteisesti tunnustettu, etää "jokaisella on

oikeus mielen, omantunnon ja uskonnon vapauteen.

Niin ikään Euroopan Unioni takaa minulle oikeuden vapaasti tunnustaa esi-isieni uskoa ja uskontoa siitä riippumatta millisia sen symbolit voisivat olla.

Haluaisin kiinnittää huomionne siihen, että natsien tekemien rikosten määrä ei "ylikypsytä" Katolisen kirkon historiallisten rikosten määrää.

Siksi käsiteltäessä hakaristin kiellon kysymystä kuitenkaan ei käsitellä kristillisen ristin kieltämisen kysymystä, Euroopan Unioni silminnähden syrjii kaikkia uskoja ja uskontoja, joiden symboli on hakaristi, suhteessa Euroopan Unionissa vallitsevaan kristiuskoon, sillä Euroopan Unionin oikeus takaa syrjimisen uskonnolliselta pohjalta.

Siksi

Minä, Giedrus Šarkanas, Euroopan Unionin kansalainen, pyydän ja vaadin Euroopan Unionin instituutioita joko

1) viivyttelemättä pysäyttämään toiminta uskoni symbolin hakaristin kieltämiseksi, kuten myös muukin Euroopan Unionin minulle takaamia oikeuksia vahingoittava toiminta, tai ainakin jo

2) käsittelemään yhdessä molempien symbolien hakaristin ja kirkollisen ristin kieltämisen kysymys.

Vanhaa balttiuskontoa tunnustavat ihmiset ovat jo monia vuosisatoja kärsineet kristittyjen ja erityisesti katolisen kirkon harjoittamasta vainosta.

Siksi

Pyydän pysäyttämään Inkvisition ja jesuitismin periteiden elvyttämisen Euroopan Unionissa, suuresti Katolisen

kirkon historiallisia juutalaisvainoja muistuttavan periteen elvyttämisen natsistisessa Taksassa.

Toivotuksin

Giedrius Šarkanas
Vilnius, Lietuva,
giedrius@counter-propaganda.w3.lt

2007 m. vasario 1 d.

1. 6. 2007

Vilnius, 2007


Muokannut: Risto Koivula, 6/24/2021 3:32:14 AM
Mr.K.A.T.
25.06.2021 18:44:19
405636

Markkinoinnin vaikeus

Lainaus: riiviö, 23.06.2021 14:51:27, 405595

Hakaristi on aivan kohtuuttomalla tavalla julistettu natsien ja Hitlerin perikunnan yksinoikeudeksi.

Se on kuiva fakta, että enemmistö ihmisistä liittää hakaristin välittömästi natsismiin, rasismiin ja pahuuteen. Tälle on ehkä mahdollista tehdä jotakin, mutta ihan pikku kommentoinnilla se ei tapahdu.


YLEn ohjelmassa markkinointi-asiantuntija vahvisti sen mitä olen itsekin ajatellut ja muualta jostain lueskellut.
Minkä tahansa (uuden) asian tekeminen tietoiseksi ja ennenkaikkea omaksuttavaksi maapallon väestölle maksaa miljardin tai useita miljardeja euroja. Niin suurelle rahamäärälle löytyy tärkeämpiäkin sijoituskohteita kuin joku wanha symboli.

Toki joku oikoreitti vois löytyä aivan jollain hirmuisella uutispommilla. Esim. kirjaimellisesti terroristin pommilla ja siinä sitten symboli mukana. Mutta se ei ole hyvää. Helpompi siis liittää johonkin uuteen pahaan (paha kello kauas kuuluu, isommat otsikot jne) kuin uuteen hyvään.
Risto Koivula
26.06.2021 05:17:13
405638

... Giedrius Šarkanas on joutunut linnaan. Iski EU:n ja WEF:n uushitleristisen historianväärennysongelman ytimeen jo 10 vuotta sitten...

Lainaus: Risto Koivula, 23.06.2021 21:10:14, 405596
Lainaus: riiviö, 23.06.2021 14:51:27, 405595
Lainaus: Teppolainen, 23.06.2021 07:42:53, 405590
Miksi ihmeessä hakaristi olisi huono asia, koska natsit?

Onko kasvissyöntikin huono asia koska Hitler?


Hakaristi on aivan kohtuuttomalla tavalla julistettu natsien ja Hitlerin perikunnan yksinoikeudeksi.

Se on kuiva fakta, että enemmistö ihmisistä liittää hakaristin välittömästi natsismiin, rasismiin ja pahuuteen. Tälle on ehkä mahdollista tehdä jotakin, mutta ihan pikku kommentoinnilla se ei tapahdu.

Kasvissyöntiinkin moni liittää kielteisiä asioita, mutta harvemmin sitä yhdistetään Hitleriin. Moni kuvittelee, että kasvissyöjä on saarnaamassa muille omia aatteitaan, vaikka hän oikeasti vain syö mitä syö eikä siitä sen kummemmin paasaa.


Oot aivan oikeessa. Tässä on erittäin paha juttu, että vaikka (aluksi Baltian) saksalaiset ovat tätä arkeologista symbolistoa, jolla ei ole alun perin heidän kanssaan mitään tekemistä, lähteneet "kaappaamaan" vasta 1915 alkaen Ober Ost varhaisnatsivaltiossa, ja se silloinkin unohtui erittäin pieniä ja eksentrisiä erikoisharrastajapiirejä lukuun ottamatta, joista usein tuli ensimmäisiä natseja, ja asia lähti vyörymään vasta Mein Kampfista ja natsiaikana, niin tällainen vouhotus ja hölmöily jostain symbolista, johon jatkuvasti törmätään eri puolilla Eurooppaa historian ja arkeo- logian yhteydessä, ON OMIAAN NIMENOMAAN JUUTTAAMAAN SEN SIGNAALIN AIVAN VÄÄRIIN YHTEYKSIIN, ja sellaiset nähdään "todisteena kantagermaanien" tai "kanta-arjalaisten" "läsnäolosta" vaikka Kaman laaksossa, Italiassa (veneetit eivät oleet ainakaan germaaneja) ja missä milloinkin! Sen tiedetään olleen Raamatun Graalin maljankin koristeena (YLEn mukaan) - minne se oli tullut siitä, että jotkut vallanpitäjät alkoivat samaistaa israelilaisten temppelin jumalan Zeukseen.

Hakaristien kieltoa vastaan EU:ssa protestoinut, koska se on vain natsien kaappaama vanha symboli, Giedrius Šarkanas on joutunut linnaan. Mitä yllättävin taho tukee: The Times of Israel.

https://blogs.timesofisrael.com/5th-anti-holocaust-activist-imprisoned-by-lithuanian-regime/


https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2020/09/hewowwittua-suomessa-ikina-ollut-m-itaan-muinaispersermnaaneja

perjantai, 11. syyskuu 2020

HEWOWWITTUA SUOMESSA ON IKINÄ OLLUT MITÄÄN "MUINAISPERSERMAANEJA"!!!!

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4317774-suomalaisten-esi-isat-olivat-maahanmuuttajia-seilatessaan-suomenlahden-yli-perilla-odottivat-muinaisgermaaniset-asukkaat"Akateemikko" Valter Lang.

Suomalaisten esi-isät olivat maahanmuuttajia seilatessaan Suomenlahden yli – perillä odottivat muinaisgermaaniset asukkaat

STT–Eeva Nikkilä-Kiipula10.9.2020 12.04

Virolaisprofessori yhdistää eri tieteenaloja valottaessaan itämerensuomalaisten historiaa.

Suomalaisten ja muiden itämerensuomalaisten kansojen siirtyminen Itämeren ran-noille ei tapahtunut yhdessä rysäyksessä, vaan kyse oli jatkuvasta prosessista. Näin sanoo arkeologian professori Valter Lang Tarton yliopistosta.

Hän myös huomauttaa, että muuttomatkoille lähdettiin eri alueilta. Tätä todistavat erot arkeologisessa aineistossa. Suomensukuisten alkukoti sijoittuu Volgan ja Okajoen tienoille, joka oli länsiuralilaisten heimojen kotialue. Myöhemmin heimot jakaantuivat kantasuomalaisiin, kantasaamelaisiin ja mordvalaisiin.

– Kantasaamelaisten esi-isät aloittivat siirtymisen Suomeen päin muita aikaisemmin eli noin 1700–1300-luvuilla ennen ajanlaskun alkua. Kantasuomalaisten esi-isät puolestaan lähtivät liikkeelle hieman myöhemmin, ja noin 1200–1000-luvuilla ennen ajanlaskun alkua he olivat ehtineet jo Itämeren seuduille, Lang sanoo.

Kantasuomalaisten reitti eteni Volgalta Dneprin yläjuoksulle, ja sieltä on edetty Väi-näjoen yläjuoksulle ja lopulta Itämeren rannoille. Osa tulijoista siirtyi Latviasta Viroon ja osa Virosta Suomeen.

Itämerensuomalaisten muodostumisesta ja varhaishistoriasta kertova Valter Langin kirja Homo Fennicus (SKS) on juuri julkaistu suomeksi. Teos ilmestyi Virossa 2018 ja herätti tuolloin suurta huomiota.

Hiidenkiukaat muistuttavat Suomessa esigermaanista kieltä puhuneista siirtolaisista

Saavuttuaan Itämeren rannalle kantasuomalaiset omaksuivat kieleen lainoja germa-aneilta, jotka olivat asettuneet alueelle jo aiemmin. Germaaneilta kantasuomalaiset oppivat merenkulun ja muun muassa siihen liittyvää sanastoa. Nykysuomessa esi-germaaninen alkuperä näkyy muun muassa sanoissa meri, laiva, airo, merta, nuotta ja hylje.

RK: Joukossa ei ole ainoatakaan germaanlainaa, kaikkein viimeksi kantagermaanisellaista, jollaisia suomessa ei ole lainkaan. Sen sijaan suomessa on kyllä lainoja kantaindoeuroopasta ja kantabaltista. Sana meri on megaliittikulttuu- reihin liittyvän kellomaljakuttuurin eli trattbägareiden perua, mm. megaliittikansojen merenjumalattaren Marin nimessä esiintyvä.

Laiva, airo ja nuotta, jalkimmäinen saamea, ovat vasarakirvesbalttisanoja, nuotta tulee sanasta *nati verkko, nuotta, josta tulee myos Näsijärvi.

Merta on vanha omaperäinen sana. Mielenkiintoisin on hylje. Se on ilmeinen tunguusilaina ja samaa juurta kuin sukeltaa ja hylky, joka tulee hylkeista eikä toisin päin. Se osoittaa etta kantauralilaiset ovat elVneet Jäämeren rannoilla.

https://courses.helsinki.fi/sites/default/files/course-material/4676639/SSA_A-K.pdf

hylje 1 (: hylkeen, Ljungo 1609; yl. et. rannikkoseuduilla) ’Seehund’, rinn. hylki (:hyljen)et. yhd:issa hylkipaatti ’hylkeenpyyntivene’, hylkipyytö, -rasva, -rauta, -vene, -verkko jne. ~ ink hüle | ka hyleh |va ülle (mon.ültšed) \
| vi hüljes (g. hülge), murt. myös (h)ülge, ülles, ülges, E ülgäjä | li ilgaz, ülgaz ’hylje’ (li > latv julga id.).

Todennäk. johd. v:stä hylätä ja sellaisena euf., sama sana kuin hylje (Lönnr 1874; harv.PSavo)’jäte, roska, hylkytavara’.

Aiemmin hylje sanaan (tosin alkuaankin epäillen) liitetyistä sanoista vogP šükel-uj ’eräs hyljelaji’ (uj ’eläin’) < ostjP šakelt, šäkel id. ja ostj sanakin lienee lainaa, ehkä tunguusin taholta.

Ims sanalle on esitetty myös germ lainaetymologiaa (vksm šülkeš < germ *selxa-s,vrt. ags seolk, engl seal, mys selah, uys seel, Seelhund, mn selr, nr säl ’hylje’). Ganander 1786 NFL 1 213 (sm ~ vi), Ahlqvist 1856 WotGr 158 (+ va), Anderson 1879 Studien 84 (+ li), Thomsen 1890 BFB 255 (li > latv), Paasonen 1923 Urheimat 11–12 (? + vog ostj), Nirvi 1944 Sanankieltoja 174–80 (+ ink; ♦hylätä), SKES 1955 93 (ims ~ ostj ? vog), FUV 1955 82,Schindler 1966 Sprache 65–66 (ims > germ), DEWOS 1968 263 (vog < ostj; ims ♦hylätä), Futaky 1975 TungLw 74 (vog < ostj < tung), Koivulehto Vir 1982 271 (ims < vkgerm).

Oikeat germaanit eivat tunnista sanaa germaaniseksi vaan suomalaiseksi.

https://www.etymonline.com/search?q=seal

seal (n.2)

fish-eating mammal with flippers, Old English seolh "seal," from Proto-Germanic *selkhaz (compare Old Norse selr, Swedish sjöl, Danish sæl, Middle Low German sel, Middle Dutch seel, Old High German selah),

of unknown origin, perhaps a borrowing from Finnic.


KU: Suomessa fyysisiä muistoja näistä esigermaanista kieltä puhuneista siirtolaisista ovat hiidenkiukaat, joita löytyy myös Ruotsin puolelta. Virosta löytyy myös samantyyppisiä kiviarkkukalmistoja.

– Arkeologisen ja kielitieteellisen aineiston perusteella voi väittää, että Suomessa hiidenkiukaiden ja Virossa kiviarkkukalmistojen väestö on ollut muinaisgermaanista.

Kantasuomalaisten ja muinaisgermaanien sekoittuminen tapahtui Langin mukaan parin kolmen vuosisadan kuluessa.

Itämerensuomalaiset kielet kehittyivät myöhäiskantasuomesta

Itämeren rannoilla kantasuomen kieli kehittyi eteenpäin. Langin mukaan kielihistorioitsijat puhuvat kolmesta kielen asteesta: varhaiskantasuomesta, keskikantasuomesta ja myöhäiskantasuomesta.

Lang uskoo, että Pohjois-Latviassa, Virossa, Suomen rannikolla ja Keski-Ruotsin itäosassa myös kantasuomen murteet muovautuivat.

Myöhäiskantasuomeksi kutsutusta kielestä kehittyivät itämerensuomalaiset kielet, muun muassa viro, suomi, eteläviro, liivi ja karjala. Tämä kehitys tapahtui Langin mukaan eteläviroa lukuun ottamatta ensimmäisellä vuosituhannella ajanlaskun jälkeen.

Eri itämerensuomalaisista kielistä voidaan puhua vasta viikinkikaudella ja sen jälkeen. Ainoa poikkeus tästä on siis eteläviro, joka erosi muista jo aikaisemmin, ehkä jo ajanlaskumme alussa, Lang sanoo.


HM:"Teoria" NATSI"TIEDETTÄ", Alfred Rosenbergin Ja Adolf Hitlerin "kanta-arjalais-teoriaa", joka usein esitetään perättömän valeteorian prototyyppinä. Virolaiselta Rosenbergilta putosi Nürnbergissä pää siitä "teoriasta" ja natsipuolueen johtamisesta Hitlerin olessa linnassa, aiheellisesti. "Teoria" oli luotu jo Ober Ost -protonatsivaltiossa 1915 - 1918 kuten useimmat muutkin natsimetkut. Sen tarkoitus oli hävittää Baltian ei-saksalaiset asukkaat virolaiset mukaan lukien, jotka esitettiin "väärärotuisina itäisinä maahantunkeutujina". Myös useimmat tulevat natsijohtajat olivat siellä jo vallassa Paul von Hindenburgista ja valtakunnan luojasta Erich Ludendorffista Rosenbergiin, Heinrich Himmleriin, Erwin von Scheubner-Ritteriin (jonka poliisi ampui Oluttupakapinassa, luoti lienee ollut tarkoitettu vieressä seisoneelle Hitlerille) jne.

Ilmeisesti tuolloin parikymppisen Himmlerin johdolla aloitettiin massiivinen arkeologian ja kielitieteen väärennys, jossa kaikki sellainen, mitä suinkin voitiin väittää "kantagermaaniseksi", myös esitettiin selliaisena mukaan lukien esimerkiksi veneettien ja vasarakirveskansan perintö, jotka erosivat perusbalttilaisesta.

Sieltä tulivat myös hakaristit ja "mustat auringot", joiden alla natsijohtajat tekivät taikojaan - ei mitään tekemistä alun perin germaanien eikä saksalaisten kanssa.

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2020/04/ober-ost-hindenburgin-ja-ludendorffin-yksityinen-natsivaltio-1915-1918

30-luvulla teoriaan tarttui ilmeisestikin jossakin määrin epähuomiossa ruotsalainen Uppsalan yliopiston Fennougristiikan professori Björn Collinder, Kalevalan ruotsintaja, joka teki aivan oikean huomion, että suomessa oli joukko germaanisilta vaikuttavia sanoja, jotka eivät olleet eivätkä olleet koskaan olleet ruotsia tai norjaa. Sen jälkeen kun germaanit, jotka eivät oleet kantagermaaneja, tulivat Itämeren alueelle pari vuosisataa ennen ajan-laskun alkua, heillä oli ollut tuhat vuotta aikaa seilailla Suomenkin rannoilla ennen ruotsalaisten tuloa tänne.

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2020/06/haistapaskantiekoneen-saayia-jauhaa-tai-ainaki-yrittaa

Muinasgermaanisten kielien professori Torsten (Tor) Evert Karsten (1870 - 1942) veti tässä yhteydessä esiin "Suomen arkkimuinaiset kantakermaanit".

Erityinen vääntö käytiin sanasta "kuningas", jonka tuo tähän yhteyteen vuonna 1970 saksan vahvojen verbien tutkija, Saksan etymologisen sanakirjan toimittaja Elmar Seebold tarkoituksenaan saksan sanan KÖNIG kantagrmaanisuuden luotettavuuden pönkittäminen väittäen, että "suomen sana kuningas on siitä erityisen vanha, kantagermaaninen muoto" (eikä se siten olisi esimerkiksi baltti- tai mikä vieläkin "pahempaa" slaavilaina).

Tässä on aiheesta oikeata tiedettä, Ritterin kirja on kokonaisuudessaan saksakai, kommentit ja linkit muilla kielillä:

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2015/12/suomalaisten-ja-germaanisten-kielten-varhaisimmista-lainakosketuksista-ajalaskun-alun-aikaan

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2015/12/suomalaisten-ja-germaanisten-kielten-varhaisimmista-lainakosketuksista-ajalaskun-alun-aikaan-2

tiistai, 22. joulukuu 2015

Suomalaisten ja germaanisten kielten varhaisimmista lainakosketuksista, ajanlaskun alun aikaan

Saksan johtava fennouristi, ihka oikea germaani siis! tyrmäsi Jorma Koivulehdon pan-germanistisen kielitieteen hölynpölyksi jo 1993!

Vuonna 2011 edesmennyt Saksan johtava fennougristi Ralf-Peter Ritter piti HY:n "suomen kielen arkkimuinaisia germaanilainoja pronssikaudelta", ajalta ylipäätään ennen ajanlaskun alkua, väärin metodein pseudotutkittuna huijauksena. Kustantajan tulkinta kirjan takakannesta:

https://www.amazon.de/germanischen-Entlehnungen-Ostseefinnischen-Fenno-Ugrica-Gottingensia/dp/3631457278


Muokannut: Risto Koivula, 6/26/2021 5:45:25 AM
Risto Koivula
30.06.2021 23:24:48
405741

YLEn symbolien taustaa valottava ohjelma natsi-hakaristin taustoista on pielessä

Lainaus: Risto Koivula, 21.06.2021 14:50:53, 405582

Myöhemmin sarjassa tulee osa KÄÄRMESYMBOLISTA, joka myös oli rantaseutujen balttien ja suomalaisten pyhän tarhakäärmeen, žalktis = on suojelu: aluksi se miellettiin suojeltavaksi mutta myöhemmin "suojelijaksi", "haltiaksi", joka "toi tullessaan" ja "vei mennessään" viljelyonnen, ja jota siten kaikin keinoin pyrittiin suosimaan.

Toinen käämetyyppi oli *kirmis = lyömä, lyötävä, tapettava, kelpasi myös oikein hyvin syötäväksi ja sitä sai parhaiten keväällä pahimpaan lihapula-aikaan, samaa juurta kuin *kirvis = kirves = sellainen jolla lyödään, tapetaan. Tuo toinen käärme oli tietysti kyy. Kyiden kevätmenoista tulee myös kirmaaminen.

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2013/12/haltu-elintarvikkeiden-jaakuoppa-saltu-kapas-lit

sunnuntai, 8. joulukuu 2013

"Haltu" = "elintarvikkeiden jääkuoppa " "šaltų kapas" (lit.) "


Kuurilaisten ehkä tunnetuin symboli esimerkiksi koruissa on käärmetähti - tarhakäärmeet, jotka muodostavat hakaristin. Se on myös nykyisen muinaisbalttilaisperäisen Romuva-uskonnon symboli.https://en.wikipedia.org/wiki/Romuva_(religion)


Ahaa, käärmesymboli onmkin kampakeraamista perua. Sen on silloin ollut varmaan Mato...

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008090315.html

Suomessa tehtiin 4 400 vuotta vanha löytö, jota arkeologi kuvaa epätodelliseksi:

”Kyllä siinä kylmät väreet meni, kun tajusi mikä se on”

”Nämä ovat arkeologian hienoimpia hetkiä”, sanoo arkeologisia kaivauksia johtava tutkijatohtori Satu Koivisto.Humppilasta kaivettiin esiin hieno käärmeveistos. Kuva: Satu Koivisto
Akseli Vanhala
29.6. 21:09

Suomesta löytyi 4 400 vanha puinen veistos, johon on veistetty käärmeen pää. Löytö tehtiin viime kesänä Humppilan Järvensuolla, jossa on ollut kivikautista asutusta. Löytö julkaistiin 29. kesäkuuta Antiquity-tiedejulkaisussa.

Veistos löytyi reilun puolen metrin syvyydestä. Se on noin puolen metrin mittainen.

– Käärme näyttää siltä, kuin se olisi luikertelemassa tai uimassa pakoon yllätettynä, kertoo Turun yliopiston arkeologian tutkijatohtori Satu Koivisto, joka johtaa arkeologisia kaivauksia Järvensuolla.

Epäselvää on, jätettiinkö veistos tahallaan paikalle, kadottiko joku sen vai hylättiinkö veistos tarpeettomana.

Koivisto kuvailee löytöä epätodelliseksi, koska aiemmin kaivauksissa oli löytynyt vain puun pätkiä ja risuja. Veistoksen haarukkamainen pää yllätti tutkimusryhmän.

– Kyllä siinä kylmät väreet meni, kun tajusi mikä se on ja miten taidokkaasti se on veistetty.

Koivisto kertoo miettineensä muun muassa sitä, kuka veistosta on edellisen kerran pitänyt kädessä.

– Nämä ovat arkeologian hienoimpia hetkiä.

Koivisto kuvailee löytöä ainutlaatuiseksi. Muutamia vastaavanlaisia puisia veistoksia on löytynyt lähialueilta Venäjältä ja Baltian maista.

– Ne ovat melko karrikatyyreja ja huolettomammin veistettyjä.

Hän on varovainen löydön tulkitsemisessa, koska vielä ei täysin ymmärretä sitäkään, mihin aluetta on käytetty. Tutkijat kuitenkin olettavat löydön liittyvän uskontoon tai rituaaleihin. Myös muutamat muut alueelta tehdyt löydöt viittaavat rituaaliseen toimintaan.

Saamelaisessa kulttuurissa käärmeillä oli symbolisia merkityksiä. Uskottiin myös, että samaanit pystyvät muuttumaan käärmeiksi.

Koivisto kuitenkin huomauttaa, että samanismia tunnetaan vasta historialliselta ajalta eli tuhansia vuosia myöhemmin.

– Esimerkiksi Lapin saamelaisten noitarummuissa olevassa kuvastossa ja tarinoissa olevissa kertomuksissa.

– Emme voi tietää, että kivikautisilla ihmisillä olisi ollut samanlainen ajattelu.

Pohjois-Euroopan kivikautisessa kalliotaiteessa on muiden eläin- ja ihmishahmojen lisäksi kuvattu myös käärmeitä. Koivisto kertoo, että muutamissa kalliomaalauksissa ihmishahmo näyttää pitelevän kädessään käärmettä tai käärmeen muotoista sauvaa.Järvensuon kaivauspaikka sijaitsee Humppilassa. Kuva: Satu Koivisto

Järvensuo sijaitsee Kanta-Hämeessä Humppilassa, umpeen kasvaneen järven rannalle. Koivisto kertoo, että alue on turvemaata ja suopeltoa, ja arkeologiset aineistot ja kerrostumat ovat hautautuneet turpeeseen.

– Näyttää siltä, että erityisesti puuesineet säilyvät siellä hyvin tämän kaltaisissa olosuhteissa.

Normaalisti orgaaniset materiaalit säilyvät pohjoisella havumetsävyöhykkeellä huonosti.

– Paikka on kivikaudella sijainnut umpeen kasvavan ja myöhemmin viljelymaaksi kuivatetun Rautajärven etelärannalla ja sieltä on saatu talteen maassamme hyvin harvinaisia kivikautisia puu-, kaarna- ja tuohiesineitä.

Viime kesänä alkaneissa kaivauksissa on löytynyt kymmeniä ihmisen työstämiä veistettyjä esineitä. Suurin osa esineistöstä liittyy kalastukseen.

– Kaikkien esineiden merkitystä emme vielä edes tiedä tai ymmärrä.

Koiviston mukaan alue soveltuukin erinomaisesti arkeologisiin kaivauksiin. Suomessa suoarkeologisia tutkimuksia on tehty hyvin vähän, koska alueet ovat normaalisti syvällä turpeessa eli ne on hyvin vaikea löytää.

– Usein ne tulevat ojituksessa esiin. Myös tutkimukselliset kaivaukset ovat vaikeita, koska kaivauksiin tulee pohjavettä.

Myös Järvensuo 1 löydettiin sattumalta ojituksen yhteydessä 1950-luvulla. 1980-luvulla siellä tehtiin pienimuotoisia arkeologisia kaivauksia. Kaivaukset alueella alkoivat uudestaan kesällä 2020 Suomen Akatemian rahoituksella. "
Risto Koivula
02.07.2021 06:01:21
405764

YLEn symbolien taustaa valottava ohjelma natsi-hakaristin taustoista on pielessä

Lainaus: Risto Koivula, 30.06.2021 23:24:48, 405741
Lainaus: Risto Koivula, 21.06.2021 14:50:53, 405582

Myöhemmin sarjassa tulee osa KÄÄRMESYMBOLISTA, joka myös oli rantaseutujen balttien ja suomalaisten pyhän tarhakäärmeen, žalktis = on suojelu: aluksi se miellettiin suojeltavaksi mutta myöhemmin "suojelijaksi", "haltiaksi", joka "toi tullessaan" ja "vei mennessään" viljelyonnen, ja jota siten kaikin keinoin pyrittiin suosimaan.

Toinen käämetyyppi oli *kirmis = lyömä, lyötävä, tapettava, kelpasi myös oikein hyvin syötäväksi ja sitä sai parhaiten keväällä pahimpaan lihapula-aikaan, samaa juurta kuin *kirvis = kirves = sellainen jolla lyödään, tapetaan. Tuo toinen käärme oli tietysti kyy. Kyiden kevätmenoista tulee myös kirmaaminen.

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2013/12/haltu-elintarvikkeiden-jaakuoppa-saltu-kapas-lit

sunnuntai, 8. joulukuu 2013

"Haltu" = "elintarvikkeiden jääkuoppa " "šaltų kapas" (lit.) "


Kuurilaisten ehkä tunnetuin symboli esimerkiksi koruissa on käärmetähti - tarhakäärmeet, jotka muodostavat hakaristin. Se on myös nykyisen muinaisbalttilaisperäisen Romuva-uskonnon symboli.https://en.wikipedia.org/wiki/Romuva_(religion)


Ahaa, käärmesymboli onmkin kampakeraamista perua. Sen on silloin ollut varmaan Mato...

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008090315.html

Suomessa tehtiin 4 400 vuotta vanha löytö, jota arkeologi kuvaa epätodelliseksi:

”Kyllä siinä kylmät väreet meni, kun tajusi mikä se on”

”Nämä ovat arkeologian hienoimpia hetkiä”, sanoo arkeologisia kaivauksia johtava tutkijatohtori Satu Koivisto.Humppilasta kaivettiin esiin hieno käärmeveistos. Kuva: Satu Koivisto

Akseli Vanhala
29.6. 21:09

Suomesta löytyi 4400 vanha puinen veistos, johon on veistetty käärmeen pää.

Löytö tehtiin viime kesänä Humppilan Järvensuolla, jossa on ollut kivikautista asutusta. Löytö julkaistiin 29. kesäkuuta Antiquity-tiedejulkaisussa.

Veistos löytyi reilun puolen metrin syvyydestä. Se on noin puolen metrin mittainen.

– Käärme näyttää siltä, kuin se olisi luikertelemassa tai uimassa pakoon yllätettynä, kertoo Turun yliopiston arkeologian tutkijatohtori Satu Koivisto, joka johtaa arkeologisia kaivauksia Järvensuolla.

Epäselvää on, jätettiinkö veistos tahallaan paikalle, kadottiko joku sen vai hylättiinkö veistos tarpeettomana.

Koivisto kuvailee löytöä epätodelliseksi, koska aiemmin kaivauksissa oli löytynyt vain puun pätkiä ja risuja. Veistoksen haarukkamainen pää yllätti tutkimusryhmän.

– Kyllä siinä kylmät väreet meni, kun tajusi mikä se on ja miten taidokkaasti se on veistetty.

... "


Käärmesymboliohjelma on hyvä, mutta kertoo lähinnä muinaisista Egyptistä ja Kreikasta.

https://areena.yle.fi/1-50392576


Merkkien salat
Jakso 3: Käärme

28 min
ma 14.6.2021
toistaiseksi
23110 katselua

Käärme on ollut sekä pahuuden että terveyden symboli. Muinaisessa Egyptissä käärmeen rooli liittyi kaaoksen luojasta suojelijaan ja tiedon varjelijaan. Merkkien salat luikertelee käärme-symboliikan historiaan ja pohtii, mikä käärmeessä on kiehtonut ihmistä kautta vuosituhansien. Käärmettä pyssyyn ajavat ja merkkien saloja jäljittävät toimittaja Ella Kanninen ja symbolitutkija Liisa Väisänen.

Ohjelman tiedot

Kuva 16:9 HD

TV-lähetyksen ääniraidat suomi stereo

Tekstitys ruotsi ohjelmatekstitys (suomi) suomi

Katsottavissa ulkomailla

Lähetykset

ke 30.6.2021 21.00 Yle Teema Fem
su 4.7.2021 14.30 Yle TV1
su 4.7.2021 15.25 TV Finland
ma 5.7.2021 6.25 Yle TV1
ma 5.7.2021 8.00 TV Finland

https://areena.yle.fi/1-50392576


Lääketieteen sybolina essinttyvän Aslepioksen sauvan ympäri kieryvä "käärme" on olun perin ollut eräs trooppinen loismato, joka on kiskottu verisuonesta kiertämällä sitä hyvin hitaasti, että se ei katkea, puutikun ympärille.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Asklepios

https://www.hs.fi/tiede/art-2000002798134.html

Yksi ihmisen karmeimmista loismadoista on katoamassa maailmasta

Guineanmato on kuuluisa karmeudestaan. Toukat pääsevät elimistöön juomaveden kautta. Naaraat kasvavat jopa metrisiksi. Kun on aika lisääntyä, loinen pyrkii ulos säärestä tai jalasta.
Risto Koivula
02.07.2021 06:01:25
405765

YLEn symbolien taustaa valottava ohjelma natsi-hakaristin taustoista on pielessä

Lainaus: Risto Koivula, 30.06.2021 23:24:48, 405741
Lainaus: Risto Koivula, 21.06.2021 14:50:53, 405582

Myöhemmin sarjassa tulee osa KÄÄRMESYMBOLISTA, joka myös oli rantaseutujen balttien ja suomalaisten pyhän tarhakäärmeen, žalktis = on suojelu: aluksi se miellettiin suojeltavaksi mutta myöhemmin "suojelijaksi", "haltiaksi", joka "toi tullessaan" ja "vei mennessään" viljelyonnen, ja jota siten kaikin keinoin pyrittiin suosimaan.

Toinen käämetyyppi oli *kirmis = lyömä, lyötävä, tapettava, kelpasi myös oikein hyvin syötäväksi ja sitä sai parhaiten keväällä pahimpaan lihapula-aikaan, samaa juurta kuin *kirvis = kirves = sellainen jolla lyödään, tapetaan. Tuo toinen käärme oli tietysti kyy. Kyiden kevätmenoista tulee myös kirmaaminen.

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2013/12/haltu-elintarvikkeiden-jaakuoppa-saltu-kapas-lit

sunnuntai, 8. joulukuu 2013

"Haltu" = "elintarvikkeiden jääkuoppa " "šaltų kapas" (lit.) "


Kuurilaisten ehkä tunnetuin symboli esimerkiksi koruissa on käärmetähti - tarhakäärmeet, jotka muodostavat hakaristin. Se on myös nykyisen muinaisbalttilaisperäisen Romuva-uskonnon symboli.https://en.wikipedia.org/wiki/Romuva_(religion)


Ahaa, käärmesymboli onmkin kampakeraamista perua. Sen on silloin ollut varmaan Mato...

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008090315.html

Suomessa tehtiin 4 400 vuotta vanha löytö, jota arkeologi kuvaa epätodelliseksi:

”Kyllä siinä kylmät väreet meni, kun tajusi mikä se on”

”Nämä ovat arkeologian hienoimpia hetkiä”, sanoo arkeologisia kaivauksia johtava tutkijatohtori Satu Koivisto.Humppilasta kaivettiin esiin hieno käärmeveistos. Kuva: Satu Koivisto

Akseli Vanhala
29.6. 21:09

Suomesta löytyi 4400 vanha puinen veistos, johon on veistetty käärmeen pää.

Löytö tehtiin viime kesänä Humppilan Järvensuolla, jossa on ollut kivikautista asutusta. Löytö julkaistiin 29. kesäkuuta Antiquity-tiedejulkaisussa.

Veistos löytyi reilun puolen metrin syvyydestä. Se on noin puolen metrin mittainen.

– Käärme näyttää siltä, kuin se olisi luikertelemassa tai uimassa pakoon yllätettynä, kertoo Turun yliopiston arkeologian tutkijatohtori Satu Koivisto, joka johtaa arkeologisia kaivauksia Järvensuolla.

Epäselvää on, jätettiinkö veistos tahallaan paikalle, kadottiko joku sen vai hylättiinkö veistos tarpeettomana.

Koivisto kuvailee löytöä epätodelliseksi, koska aiemmin kaivauksissa oli löytynyt vain puun pätkiä ja risuja. Veistoksen haarukkamainen pää yllätti tutkimusryhmän.

– Kyllä siinä kylmät väreet meni, kun tajusi mikä se on ja miten taidokkaasti se on veistetty.

... "


Käärmesymboliohjelma on hyvä, mutta kertoo lähinnä muinaisista Egyptistä ja Kreikasta.

https://areena.yle.fi/1-50392576


Merkkien salat
Jakso 3: Käärme

28 min
ma 14.6.2021
toistaiseksi
23110 katselua

Käärme on ollut sekä pahuuden että terveyden symboli. Muinaisessa Egyptissä käärmeen rooli liittyi kaaoksen luojasta suojelijaan ja tiedon varjelijaan. Merkkien salat luikertelee käärme-symboliikan historiaan ja pohtii, mikä käärmeessä on kiehtonut ihmistä kautta vuosituhansien. Käärmettä pyssyyn ajavat ja merkkien saloja jäljittävät toimittaja Ella Kanninen ja symbolitutkija Liisa Väisänen.

Ohjelman tiedot

Kuva 16:9 HD

TV-lähetyksen ääniraidat suomi stereo

Tekstitys ruotsi ohjelmatekstitys (suomi) suomi

Katsottavissa ulkomailla

Lähetykset

ke 30.6.2021 21.00 Yle Teema Fem
su 4.7.2021 14.30 Yle TV1
su 4.7.2021 15.25 TV Finland
ma 5.7.2021 6.25 Yle TV1
ma 5.7.2021 8.00 TV Finland

https://areena.yle.fi/1-50392576


Lääketieteen symbolina esiintyvän Asklepioksen sauvan ympäri kierretty "käärme" on olun perin ollut eräs trooppinen loismato (Dracunculis medinensis), joka on kiskottu verisuonesta kiertämällä sitä hyvin hitaasti, että se ei katkea, puutikun ympärille.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Asklepios

https://www.hs.fi/tiede/art-2000002798134.html

Yksi ihmisen karmeimmista loismadoista on katoamassa maailmastaGuineanmato on kuuluisa karmeudestaan. Toukat pääsevät elimistöön juomaveden kautta. Naaraat kasvavat jopa metrisiksi. Kun on aika lisääntyä, loinen pyrkii ulos säärestä tai jalasta.

... "https://www.maailma.net/uutiset/harvinainen-edistysaskel-guineanmadosta-saattaa-tulla-ensimmainen-loistauti-josta-paastaan


Muokannut: Risto Koivula, 7/2/2021 7:14:41 AM
Risto Koivula
06.08.2021 04:06:38
406115

"Arabit eivät vallanneet Espanjaa", vaan maurit olivat Rooman kapinalla valtaan noussut musta orjaluokka, joka arabialaistui

https://areena.yle.fi/1-50392581

" Jakso 8: Puutarha

ma 14.6.2021

Puutarhat kertovat tarinoita esimerkiksi vallasta, hallinnasta, rakkaudesta, kuolemasta. Kukilla taas voi kertoa niin rakkaudesta kuin huolesta tai vihasta. Puutarhanhoito voi olla myös yhteiskunnallista vaikuttamista. Merkkien salat auttaa nykyihmistä myös käytännön pulmien ratkomisessa: mitä kukkia viedä ensitreffeille tai vihamiehelle? Kimppuja sitomassa ja yrttitarhaa kitkemässä toimittaja Ella Kanninen ja symbolitutkija Liisa Väisänen. "

Kanniaisen olisi pitänyt tietää tämä. Maurien kulttuuri puutarhoineen ja rakennustyyleineen periytyi pääasiassa Rommasta. Maurit arabialaistuivat, koska arabia oli ainoa kirjoitettu sisvistyskieli. Heistä suurin osa lienee aluin pitäenkin puhunut latinaperäisiä murteita.

http://keskustelu.skepsis.fi/Message/FlatMessageIndex/129785?page=1#129860

" RK
23.12.2003 02:44:20
129860

Re: Synti suuri surkia ja joulun sanoma

Hannu.Lauerma kirjoitti 21.12.2003 (129785)...

>Tiernapoikien esitys, jota vastaavia
>mahdollisesti nähtiin jo 1300-luvulla
>Turun tuomiokirkon edessä, taitaa
>olla ainoa nykypäivään
>kansanperinteenä ulottuvä
>keskiaikainen mysteerinäytelmä
>Suomessa. Tarina on tietysti
>värjäytynyt vuosisadasta toiseen.
>Asian suhteen maallikkona olen
>ymmärtänyt, että esimerkiksi
>murjaanien kuninkaan mukaantulon on
>esitetty liittyvän Konstantinopolin
>turkkilaisvaltaukseen 1453 ja
>poliittisen propagandan tarpeisiin.

Tiedä sitten, mitä "murjaani" tuossa jutussa tarkoittaa, mutta yleisesti sana viittaa maureihin eli Espanjan ja Portugalin entiseen islamilaiseen arabiankieliseen berberiläiseen ja paikalliseen väestöön, joka "palautettiin" Afrikkaan viimeistään Espanjan yhdistämisen yhteydessä. Nykyään he asuvat Marokossa ja Mauretaniassa ja heidät luetaan arabeiksi. Joukossa oli ja on huomattavan mustaakin porukkaa, toisin kuin "tavallisissa" arabeissa.

Maurilaisuuden "perustaja" oli berberiläinen merirosvo Tarik, joka sattumalta pakeni (arabeja) joukkoineen Espanjaan, kun maassa sattui juuri olemaan meneillään Rooman vallan ja vandaalien jäljiltä orjakapina, ja Tarik keksi omin päin ruveta esiintymään sille orjapuolelle "Bagdadin [ei kun Damaskoksen silloin, RK] Kalifin lähettämänä vapauttajana", ja mukana oli joku islamin alkeet hallinnut saarnamieskin, ja tämä sinänsä sotilaallisesti vaatimaton mutta ideologisesti merkittävä voimanlisäys käänsi sodan tämän maurilaisen osapuolen voitoksi. Loppujen lopuksi kalifikin sitten päätti jälkikäteen "hyväkstyä" Tarikin, kun tältä ensin oli riisuttu todellinen valta kalifin lähettämän käskynhaltijan ja henkivartiokaartin hyväksi.

Konstatinopolin turkkilaisvaltauksen aikaan maurit oli kauan tunnettu sivistyneinä ja fiksuina "vihollisina" (niin kuin tiernapoikien laulussakin ymmärtääkseni ("Muriaanein kuningas") ainakin verrattuina laajentumishaluisiin turkkilaisiin. Saatettiin luulla, että ennen turkkilaisia juuri "murjaanien" tyyppinen väki olisi asuttanut jopa Palestiinaakin, mikä sinänsä on erehdys, koska "murjaanit" olivat yksi Rooman hajoamisen perintönä syntyneistä kansoista.

Gibraltar on alun perin "Dzebel al Tarik" eli "Tarikin kallio".

Joku yrittää aina silloin tällöin esimerkiksi politiikassa tai bisneksessä "tehdä tarikit" eli antaa ymmärtää toimivansa jonkin vaikutusvaltaisen ja mieluiten pelätyn "isonveljen" "lähettiläänä".

...

Lassi.Hippeläinen
23.12.2003 02:44:30
129870

... Espanjan islamilaisia hallitsijoita oli ainakin kolme kerrostumaa. Alkuperäisiä maureja olivat arabialaisten johtamat berberit, jotka oli juuri käännytetty islamiin. 1100-luvulla heidät syrjäyttäneet almoravidit olivat ilmeisesti tummia, koska tulivat Mauretaniasta. Heidät syrjäyttivät almohadit, jotka olivat Atlas-vuoriston berbereitä.

Ja berberithän eivät siis olleet arabeja, vaan pohjoisen Afrikan alkuperäisiä asukkaita. Nykyiset asukkaat ovat berberien ja arabien (ja vähän goottienkin) sekoitus, joskin esimerkiksi Algeriassa berbereitä asuu edelleenkin sisämaassa, ja heillä on jatkuvia riitoja rannikon asukkaiden kanssa.

-- Lassi

... "
Risto Koivula
06.08.2021 05:29:19
406116

Graalin maljasta taannoin oma ohjelmansa

Lainaus: Risto Koivula, 23.06.2021 23:21:54, 405599
Lainaus: riiviö, 23.06.2021 21:28:28, 405597
Lainaus: Risto Koivula, 23.06.2021 21:10:14, 405596
Sen tiedetään olleen Raamatun Graalin maljankin koridteena - minne se oli tullut siitä, että jotkut vallanpitäjät alkoivat samaistaa israelilaisten temppelin jumalan Zeukseen.


Tarinaa graalin maljasta ei ole Raamatussa, vaikka Josef Arimatialainen siellä mainitaankin. Graalin maljan myytti on sepitetty joskus noin 1000-1100-luvulla, pohjautuen vanhempiin astiamyytteihin eri tahoilta.

Vaikuttaa epäuskottavalta, että paljon varhaisemmat roomalaisten vallanpitäjien samastamiset olisivat vaikuttaneet tarinan sisältöön tai sen kuvitukseen sitä tai tätä.

Itse kyseinen kukkamaljakko on täysin fiktiivinen esine, joten sen todellisesta ulkonäöstä ei voi olla tietoa.


Näin varmasti on. Mää vaan kopsaisin tuon YLEltä:

" Sarjan ensimmäisessä jaksossa selvitetään hakaristin historiallista matkaa Graalin maljasta natsien käyttämäksi, länsimaisen pahan symboliksi. "

Yhden teorian mukaan nää kuppijutut palautuu sarmaatteihin ja alaaneihin, joita palveli Rooman armeijassa ja joita sitten asutettiin Brtannin Cornwalliin. Se että se myyttinen hahmo on siinä satua ei estä kulttuurista yhteyttä yhtään enempää kuin että Perkunas on myyttinen hahmo.

https://aelarsen.wordpress.com/2015/08/03/king-arthur-the-sarmatian-theory/

" ... The Cup of the Narts appears at feasts and grants each person what they most like to eat. It can only be touched by a warrior without a flaw. The Holy Grail does this when it appears at Camelot. It is finally attained by the pure Sir Galahad.

A magical woman dressed in white and associated with water appears both in the Nart Sagas and in Arthurian legend (where she is called the Lady of the Lake).

The Sarmatians are closely related to the Alans. Various names containing ‘alan’ occur in various Arthurian stories, including Alain le Gros, Elaine, and most importantly Lancelot, which according to Littleton and Malcor could be a corruption of Alanas a Lot (“Alan of Lot River’).

The Sarmatians were noted cavalry warriors, and so too were Arthur’s knights. "Kupista voitiin ottaa vaikka erittäin tuiskeeta 20%;sta hunajaolutta, jonka alaanit oli kopsineet suomalaisilta.

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2016/02/olut-on-ollut-ja-on-edelleen-suomea-muissakin-kielissa


Ohjelmassa mainittiin myös "vahva yhteys hakaristin Graakin maljan välillä", johon luvattiin palata myöhemmässä ohjelmassa eli tuossa jo käsitellyssä. Se jäi tasan samoin pelkäksi maininnaksi.

https://areena.yle.fi/1-4029819

" Merkkien salat

Jakso 8: Graalin malja, symboleista suurin

27 min
ke 30.1.2019
toistaiseksi
47739 katselua

8/8. Graalin malja on symbolimaailman suurimpia mysteereitä. Liisa ja Ella lähtevät sen jäljille Dan Brownin hengessä. Pitääkö Graalin olla todellinen esine? (U)

Ohjelman tiedot

ke 20.3.2019 21.00 Yle Teema Fem "

Ohjelma käsittelee lähinnä parinkymmenen viime vuoden aikana asiasta tehtyä viihdekirjallisuutta.

Sanan tausta sivuutetaan. Kielitiede viittaa siihen, sana on tarkoittanut erilaisia astioita, joissa sekoitellaan voimajuomia.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Graalin_malj

https://www.etymonline.com/word/grail

grail (n.)

c. 1300, gral, "the Holy Grail," from Old French graal, greal "Holy Grail; cup," earlier "large shallow dish, basin," from Medieval Latin gradalis, also gradale, grasale, "a flat dish or shallow vessel." The original form is uncertain; the word is perhaps ultimately from Latin crater "bowl," which is from Greek krater "bowl, especially for mixing wine with water" (see crater (n.)).

Holy Grail is Englished from Middle English seint gral (c. 1300), also sangreal, sank-real (c. 1400), which seems to show deformation as if from sang real "royal blood" (that is, the blood of Christ) The object had been inserted into the Celtic Arthurian legends by 12c., perhaps in place of some pagan otherworldly object. It was said to be the cup into which Joseph of Arimathea received the last drops of blood of Christ (according to the writers who picked up the thread of Chrétien de Troyes' "Perceval") or the dish from which Christ ate the Last Supper (Robert de Boron), and ultimately was identified as both ("þe dische wiþ þe blode," "Joseph of Aramathie," c. 1350?).

https://fi.wikipedia.org/wiki/Krateeri

Krateeri (m.kreik. κρατήρ, kratēr, lat. crater)[1] on antiikin aikana käytetty keraaminen sekoitusmalja, jota käytettiin viiniin ja veden sekoittamiseen. Se tunnetaan vaasien muotona erityisesti kreikkalaisesta keramiikasta.[2][3][4]

https://www.etymonline.com/search?q=crater

crater (n.)

1610s, "bowl-shaped mouth of a volcano," from a specialized use of Latin crater, from Greek krater "large bowl from which red wine mixed with water was served to guests," from kera- "to mix," from PIE root *kere- "to mix, confuse; cook" (see rare (adj.2)).

The extension to volcanoes began in Latin. The literal classical sense is attested in English from 1730. Applied to asteroid scars on the moon since 1831 (they originally were thought to be volcanic) and later extended to other planets. Meaning "cavity formed by the explosion of a military mine" is from 1839. The Battle of the Crater in the U.S. Civil War was July 30, 1864.

https://www.billmounce.com/greek-dictionary/kerannymi

κεράννυμι kerannymi
Gloss:
to mix; (pass.) to be poured
Definition:
to mix, mingle, drink; to prepare for drinking


Nämä ovat olettamuksia. Yhtäältä sana saattaa viitata aivan samoin kuin ruotsin skål kalloon ja nimenomaan kallon pyöreään aivokpppaan (jossa myös on sekoiteltu ja josta nautittu voimajuomia kuten "simaa")...

https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/%E1%B8%B1erh%E2%82%82-

Reconstruction:Proto-Indo-European / ḱerh₂-

This Proto-Indo-European entry contains reconstructed words and roots. As such, the term(s) in this entry are not directly attested, but are hypothesized to have existed based on comparative evidence.

Etymology

Potentially a collective derivation in *-h₂ from *ḱer- (“to grow”).[1] A possible loan relation with Proto-Semitic *ḳarn- (“horn”) has also been suggested. However, it is probably unrelated with Old Chinese 觡 (*kraːg, “antler”) and 觥 (*kʷraːŋ, “drinking vessel made of animal horn”) despite the phonological and semantic resemblance between the three.
Root

*ḱerh₂-

head, top
horn

Alternative reconstructions

*ḱer-[2]

Derived terms
Terms derived from the Proto-Indo-European root *ḱerh₂-

*ḱérh₂-s-ō ~ *ḱr̥h₂-s-né-s
Proto-Germanic: *hersô, *herznô, *hirzniją (see there for further descendants)
Proto-Hellenic: *kárahə, genitive *krahətós
Ancient Greek: κᾰ́ρᾱ (kárā), κράς (krás), κρᾱνίον (krāníon, “upper part of the head, skull”) (< denominative)[3], κάρηνον (kárēnon, “head, mountain top”)
Mycenaean Greek: (ka-ra-a-pi /kraʰat-pʰi/, inst.pl.)
Proto-Indo-Iranian: *ćr̥Hšá
Proto-Indo-Aryan: *śr̥Hṣá
Vedic Sanskrit: शीर्षन् (śīrṣán)
*ḱŕ̥h₂-es-n-h₂ (collective)[4]
Proto-Hellenic: *kárahna
Ancient Greek: κᾰ́ρηνον (kárēnon) (backformation from *kárahna)

Doric: κᾰ́ρᾱνον (kárānon)

Proto-Indo-Iranian: *ćr̥Hšā
Proto-Indo-Aryan: *śr̥Hṣā
Vedic Sanskrit: शीर्षा (śīrṣā)
*ḱér-h₂-os ~ *ḱér-h₂-es-[5]
Proto-Hellenic: *kéras
Ancient Greek: κέρᾰς (kéras)
*ḱr-o-h₂-s-no-m[6]
Proto-Albanian: *krōna
Albanian: krye
*ḱŕ̥h₂-os ~ *ḱŕ̥h₂-es-[7][8][9]
Proto-Armenian:
Old Armenian: սար (sar, “tip, top; mountain”) (or borrowed from the Iranian cognate)
Proto-Indo-Iranian: *ćŕ̥Has (see there for further descendants)
*ḱŕ̥h₂-o-s
Proto-Indo-Iranian: *ćr̥Hás
Proto-Indo-Aryan: *śr̥Hás
Sanskrit: शिर (śira)
Proto-Iranian: *cr̥Háh
Avestan: 𐬯𐬁𐬭𐬀‎ (sāra), 𐬯𐬀𐬭𐬀‎ (sara)
*ḱr̥h₂-nó-s[10][11][12][13]
Proto-Celtic: *karnos
Proto-Brythonic: karn
Old Breton: carn
Breton: karn
Middle Welsh: carn
Welsh: carn
Gaulish: *carnon (“horn”), carnuātus (“horned”)
→ Ancient Greek: κάρνον (kárnon, “Gallic horn”)
Proto-Germanic: *hurną (see there for further descendants)
Proto-Indo-Iranian: *ćr̥Hngám
Proto-Indo-Aryan: *śr̥Hngám
Sanskrit: शृङ्ग (śṛṅgá, “horn, tusk”) (see there for further descendants)
Proto-Italic: *kornū
>? Latin: cornū (see there for further descendants)
⇒ *ḱr̥h₂-néh₂
Proto-Balto-Slavic: *śírˀnāˀ
East Baltic:
Old Latvian: sirna
Latvian: stir̃na
Lithuanian: stìrna
Proto-Slavic: *sь̀rna (see there for further descendants)
*ḱr̥h₂-wós, *ḱér-wo-s ~ *ḱr̥h₂-éw-os (“deer, stag”, literally “the horned one”)[14][15][16][17]
Proto-Balto-Slavic: *śirˀwas
Old Prussian: sirwis
→ Proto-Finnic: *hirvas, *hirvi (see there for further descendants)
→ Proto-Samic: *sërvēs, *sërvë (see there for further descendants)
Proto-Celtic: *karwos (see there for further descendants)
Proto-Hellenic: *kerawós
Ancient Greek: κερᾰός (keraós), κερᾱΐς (kerāḯs)
Proto-Indo-Iranian: *ćr̥Hwás (see there for further descendants)
Proto-Italic: *kerwos
Latin: cervus (see there for further descendants)
*ḱórh₂-we-h₂ (collective)[18][19]
Proto-Balto-Slavic: *kárˀwāˀ
Lithuanian: kárvė
Proto-Slavic: *kòrva (see there for further descendants)
*ḱerh₂-s-ro-m[7][20]
Proto-Italic: *kerazrom
Latin: cerebrum (see there for further descendants)
*kr̥h₂-s-ḗr ~ *kr̥h₂-s-n-ós (“hornet”, literally “the one with horns, i.e. antennae”)[21][22][23][24]
Proto-Balto-Slavic: *śirˀšō (see there for further descendants)
Latgalian: šyršyns
Latvian: sir̂senis
Lithuanian: širšuo, šìršė
Proto-Slavic: *sьrxy (see there for further descendants)
→ Proto-Finnic: *herhiläinen
Proto-Germanic: *hurznutō (see there for further descendants)
Proto-Italic: *krāzrō
Latin: crābrō (see there for further descendants)
*ḱerh₂-o-now-os (literally “head nodding”)[25]
Proto-Italic: *keronowos
Latin: cernuus
*ḱr(h₂)-ént-
⇒ *ḱrént-os ~ *ḱrn̥t-és-s[26]
Proto-Germanic: *hrinþaz, *hrunþaz (see there for further descendants)

Unsorted formations:
Anatolian:[1]
Hittite: [script needed] (karau̯ar), [script needed] (surna), [script needed] (harsar)
Luwian: [script needed] (zurni)
→ Persian: سرنا‎ (sornâ) (see there for further descendants)
Proto-Germanic: *herutaz (“deer, stag”) (see there for further descendants)
Proto-Hellenic: [Term?]
Ancient Greek: κάρυον (káruon)

Sekoittaminen saattaa olla yhteydessä suomen sanaan kera:

https://courses.helsinki.fi/sites/default/files/course-material/4676639/SSA_A-K.pdf

" ...kera, keralla(Jusl1745;itämurt.;1700 myös kerralla) ’kanssa / mit’ ~ ink kera, kerä, keral, kerral, keralla, kerran ’mukaan, mukana; kanssa’
| ka kera, kere, ker, keroa, kela, kele, kel, kene, kenä, ken, kee, keh, ke, ƒte id.
| ly ker, kera, kere, kerä, keral, kel(e, ke id.
| ve ker, kera, kerä, kerd, ked, ke, kel, kerdal, kerdale id.

Ainakin osittain painottomassa asemassa kuluneita kerta (ks. tätä) paradigman muotoja. Toisaalta nämä partikkelit on yhdistetty sm kerä tai kerätä sanoihin, edelleen murresanaan kero (Lönnr 1874; paik. länsimurt.) ’vuoro’, keroa, kerosta, kerolleen, keroin, kerottain, kerottaisin, kerotellen ’vuorottain, vuorotellen’.

Samantapaisia lyhyitä postposition tai päätteen luonteisia ilmauksia tavataan muutamissa etäsukukielissä: tšer -ke, -ge (kapke ’ruumiilla, vartalolla’, wataqge ’vaimon kera’), syrj ked, -ked, –ketmeked,-ked, -ket ’minun kanssani’, jne.), jotka kuitenkaan eivät etymologisesti kuulune tähän.

Ahlqvist 1865 Suomi 2:4 97 (kera ~ kerä), Lönnrot 1874 SRS 1 578 (sm murt. kero ~ kera), Lönnrot 1886 Lis 58 (au keraa ~ sm kera), Genetz 1890 Partikk 177–78 (kera ~ kerä), Ojansuu Vir 1916 19–20 (ka kera, kerä jne. ’kanssa, mukana’ ~ ve ke, mahd. ~ sm kerätä), Kettunen Vir 1922 104–05 (sm kera, keralla lähisukukielisine vastineineen ~ kerta), Wichmann 1923–24 FUF 16 153–54 (ka ly ve ke ~ tvser syrj), Tunkelo 1946 VeKÄH 66–67, 458, 913 (ve -ke, -ked < kerd ’kerta’, kun taas sm kera luult. < kerä), SKES 1955 182 (mahd. ~ kerta, huom. kuitenkin sm murt. kero). ... "


Muokannut: Risto Koivula, 8/6/2021 5:57:52 AM
Risto Koivula
09.08.2021 04:38:54
406184

Mistä miesten muista puku on peräisin, papeiltako?

"Lapsetkin leikkii, ninkun heidät puetaan, ja laki on niin kuin se luetaan." (M. A. Numminen)

Musta ei ole mikään yleismaailmallnen surun väri, hautajaisväri esimerkiksi. Esimerkiksi Kiinassa se on valkoinen, ja sellaisilla kansoilla esimerkiksi täällä päin, jotka ovat harrastaneet punamultahautausta, punainen, veren väri.

Tässä on sellainen paradoksi, että Kanninen on paljon paremmin selvillä noista asioista kuin Katolisen kirkon asiantuntija Liisa Väisänen.

https://yle.fi/uutiset/3-11959341

Merkkien salat

Jakso 4: Vaatteet

Vaatteet ovat kautta historian kantaneet mukanaan viestejä, sekä tarkoituksellisesti että tahattomasti. Vaatteet ja asusteet ovat kertoneen yhteiskuntaluokasta, arvoista ja vaikkapa seksuaalisesta suuntautumisesta. Millaisia fetissejä vaatteisiin liittyy, millainen on täydellinen suruasu, ja miten verinen onkaan kravatin historia? Takkia kääntävät toimittaja Ella Kanninen ja symbolitutkija Liisa Väisänen.
Ohjelman tiedot

Kuva 16:9 HD

TV-lähetyksen ääniraidat suomi stereo

Tekstitys ruotsi ohjelmatekstitys (suomi)

Katsottavissa ulkomailla

Lähetykset

ke 7.7.2021 21.00 Yle Teema Fem

Musta puku, joka oli alun perin erittäin nykyisen näköinen, on peräisin merimiehiltä, erityisesti pohjoisilta leveyasteilta kuten Itämereltä. Se oli työasu, joka mahdollisti seilaamisen lähes ympäri vuoden esimerkiksi virolaisille, liiviläisille ja kuurilaisille merimiehille. Se oli nahkaa, ns. housunahkaa, preussiksi kymis, ja se oli tervattu. Siihen kuului polvipituiset tiukat tervatut nahkasaappaat. Vasta 1700-luvulla lujat kudotut kankaat ("diagonaali") tulivat karvaamaan nahan materiaalina. Tällöin sitä rupesivat käyttämään kauppiaat mm. Puolassa ja Virossa ensin näyttääkseen merimiehiltä ja sittemmin, kun se kuuluyi asiaan, oli ammattikuntien tunnusmerkki.

Eli se on samoista piireistä lähtöisin kuin hakaristi.

https://genwiki.genealogy.net/Die_Kuren

Die Kuren

... Lettisch heißen die Kuren Kursi und Kurši, nehrungskurisch Kursenieki und Kāpenieks (Dünenbewohner, Koperniker), russisch "Korsb" und livländisch "Kurali".1800-luvulla maalattu kuva 1700-luvun kuurilaispariskunnasta sunnuntaina. Tuohon aikaan juuri ketkään muut kuin mainitut eivät käyttäneet tämäntyyppisiä kamppeita, jotka olivat melko vaikeita tehdä.Besteckfischerei