Mr.K.A.T.
27.12.2022 16:45:54
409851

Skeptikko 2022-4, Ohukainen: "Quo Vadis, Skepsis?"=Minne menet Skepsis?

Pauli Ohukainen kirjoituksessaan arvosteli Skepsis ry:n näkymättömyyttä ja vaikuttamattomuutta. Hän vaikuttaa itse someissa eikä tarvitse Skepsis ry:tä ja turhautui, joten erosi. 

Kun katsoo etusivulta niin...

Skepsiksen sääntöjen mukaan yhdistyksen tarkoitus on
o Edistää kriittistä ajattelua, tieteellisen tiedon hankintamenetelmien opetusta sekä tieteeseen ja järkeen perustuvaa käsitystä maailmasta.
o Edistää kiisteltyjen tai erityisen poikkeuksellisten väitteiden tieteellistä tarkastelua.
o Edistää keskustelua tieteelliseen maailmankuvaan liittyvistä tärkeistä aiheista.
o Ylläpitää tällaisesta toiminnasta kiinnostuneiden ihmisten verkostoa, järjestää kokouksia ja keskustelu- ja
luentotilaisuuksia sekä harjoittaa tiedotus- ja valistustoimintaa.


.. nuo edistykset ei näy missään minun silmille tuolla ulkona, mediassa. Eikä oikein somessakaan (YT, twitter.. hiljaisia) joita seurailen. FB:tä en seuraa, joten olen vähän ulkona nykyisestä keskustelusta(ko)?

Mutta tuo 4. ylläpitää kiinnostuneiden verkostoa...?
No, Skeptikko-lehdestä saan tietoa mitä Suomessa ja maailmalla on viime aikoina tapahtunut ja lisäksi se opettaa ilmiöistä ja tunnistamisesta jäseniä (ja mahdollisia kirjastolukijoita ja lehden jäseniltä lainaajia).

Skeptikko-lehti vertautuu vaikkapa hengitystieliiton tai diabetes-lehtiin, tiedotusta jäsenilleen. Se on tärkeää.
Mr.K.A.T.
27.12.2022 17:16:42
409852

Öyhökratia-kirja: Some, näkyvät hahmot, eduskunta

Kirja /Koponen-Koskinen-Pullinen: Öyhökratia/ jäi mulla kesken,
ja lainasin uudelleen (odottaa jonossa yöpöytääni pääsyä), mutta
sen ehdin lukea että some on otettava tosissaan. (Ainakin poliitikkojen on.)

Jos olen oikein ymmärtänyt nykymaailmaa ja kirjaa niin päivänlehdet poimivat aiheet
nykyään somesta, keskittyvät henkilöihin ja kiistoihin, julkkisten nokkapokkaan.
Ja somessa otetaan esille päivälehtien otsikoita. Ne syöttävät toinen toisiaan.

Siihen väliin ei joku diabetes tai skepsis ry:n tylsähköt tiedotteet tai ry:n omat debattipalstat
kiinnostaa päivän medioita pätkääkään. Eikä siis ihmisiä somessa.

Somessa ja mediassa esille nousee julkkiksia. Mitä julkkiksia Skepsis ry:llä on?

Tiede 13/2022 s. 17 oli Tiedebarometristä:
Miehet hallitsevat asiantuntijapörssiä
Nimeä tutkija, jota pidät luotettavana
1. Mika Aaltola
2. Esko Valtaoja
3. Mika Salminen
4. Hanna Nohynek
5. Kari Enqvist


Valtaoja ja Enqvist ovat näkyviä myös Juhani Knuuti ollut tv:ssä.

Mutta mihin Skepsis ry:tä tässä oikeastaan tarvii? Tutkija, tiedemies, osaa olla skeptinen
alaansa liittyvissä asioissa muutenkin. Vanhemmat tutkijat ja ex-tutkijat vaan on sitä ikäluokkaa
että nopeiden lyhyiden keskustelujen some ei välttämättä heitä kiinnosta. Ja se veisi aikaa.

Eduskunnassa vaikuttavassa lainsäädäntötyössä ry:t voi lobata, jopa toimia asiantuntijoina
valiokuntien kuulemisissa. Onko Skepsis ry ollut kuultavana? Mikä olisi asiantuntemus jossa
sitä kuultaisiin?
Puoskarilakia harkitessa taidettaisiin turvautua omiin lääket. alojen asiantuntijoihinko?


Muokannut: Mr.K.A.T., 12/27/2022 5:23:45 PM
Otto Mäkelä
15.03.2023 12:40:03
410046
[Moderaattori]

Skepsiksen tulevaisuus

(Puheenjohtajan palsta Skeptikko 2023-1)

Pauli Ohukainen kirjoitti ansiokkaasti Skepsiksen tulevaisuuskuvasta artikkelissaan Quo vadis, Skepsis? lehdessä 2022-4. Näen hänen kokemansa muutoksen olevan useiden tekijöiden yhteisvaikutus ja onkin sääli ettemme kyenneet löytämään tapoja kehittää toimintaamme yhdessä.

Olen vuosien varrella nähnyt useiden aikaisemmin aktiivisten yhdistysten toiminnan hiipumisen ja lopulta sammumisen. Vaikka Suomi onkin ollut yhdistystoiminnan luvattu maa, uusien rekisteröityjen uusien yhdistysten määrä on laskenut jo useamman vuoden ajan. Skepsiksen jäsenmäärä on edelleen kehittynyt kohtuullisesti, mutta uusia aktiiveja ei juurikaan tunnu ilmaantuvan. Yhdistys on sen jäsenet jotka tekevät asioita yhdessä, ja hallituksen olisi tarkoitus olla se koordinoiva, ei ainoa toimeenpaneva taho.

Sosiaalinen media on ollut viime vuodet voimakkaassa nousussa, muttei suinkaan pelkästään positiivisessa valossa. Sosiaalisen median algoritmien suunnittelu korostaa "engagementiä", jolloin tavattoman kiistanalaiset väitteet saavat suhteetonta näkyvyyttä. Yhtäältä tämä saattaisi olla Skepsikselle mainio toimintarako, toisaalta juuri samat sosiaaliset mediat yrittävät (osin aivan tarkoituksellisesti) saavuttaa aseman ainoana tekemisenä yhdistyksen muun toiminnan kustannuksella. Maailma ei muutu vain "like"-nappia klikkaamalla. Osaa uusmedioista ei ole lainkaan suunniteltu tiedonvälitykseen vaan selkeästi yksinomaan viihteeksi. Myönnän ettei minusta taida ole tanssimaan Tik Tokiin, mutta blogityyppiset toiminnot ovat sielläkin olleet menestyksiä.

Yhdistyksen maine ja tunnettuus on vaikea aihe, koska varsin pienetkin asiat voivat heiluttaa ihmisten mielikuvia. Vaikeat ja kontroversiaalit poliittis-yhteiskunnalliset aiheet ovat korostuneet Skepsiksen toimintakentässä, osin juuri edellä mainitun sosiaalisten medioiden kaikukammion myötä.

Aikaisemmin tukenamme ollut Tieteellisten seurain valtuuskunta on viime vuosina varsin voimakkaasti muuttanut toimintakulttuuriaan. Vanha tuttu Tieteiden talo on remontin myötä muuttanut tilojensa saatavuutta meille vaikeampaan suuntaan, eikä meillä esimerkiksi ole siellä enää käytettävissä säilytystilaa. Toisaalta Helsingin luentojen järjestäminen vaikkapa keskustakirjasto Oodissa voisi tuoda toimintamme paremmin yleisön näkyviin.

Maailmanlaajuinen koronatilanne rauhoittunee taas kevään edetessä ja rokotukset vähentävät vakavan tautimuodon esiintymistä. Tautiin kuitenkin edelleen kuolee ihmisiä, yleensä vanhemmasta päästä. Kuten Pauli totesi, poliittiset päättäjät ovat päättäneet että pandemia on ohi, mutta kirjoittaessani tätä THL raportoi että edellisen viikon aikana on koronaan kuollut 58 ihmistä.

Myös henkilökohtainen työni ATK-turvallisuuden parissa on ajan kanssa muuttunut, eikä suinkaan helpompaan suuntaan. Kansainvälinen poliittinen tilanne on korostanut tietoturvan tarvetta ja on pakottanut minua panostamaan työhöni enemmän jolloin väistämättä muulle toiminnalle jää vähemmän jaksamista.

Kun yhdistyksen toiminta on vähitellen supistunut lehdeksemme (jonka ansiokkaasta toimittamisesta haluan tässä erikseen kiittää päätoimittajaamme Risto Järvistä) sekä hallituksen toteuttamiksi luennoiksi, pienetkin poikkeamat ihmisten jaksamisessa väistämättä näkyvät. Hallitus ei voi toimia yksin. Haluatteko yhdistyksen jatkavan toimintaansa, vai sammuttaako todellakin viimeinen lähtijä valot? Osallistukaa, tarjotkaa työpanostanne ja ideoitanne.
VCO
17.03.2023 11:49:51
410047

Skepsiksen tulevaisuus

Jaa mitä hommia siellä olisi ja tarviiko liittyä jäseneksi? ;-)
Otto Mäkelä
19.03.2023 11:31:01
410048
[Moderaattori]

Skepsiksen tulevaisuus

Lainaus: VCO, 17.03.2023 11:49:51, 410047
Jaa mitä hommia siellä olisi ja tarviiko liittyä jäseneksi? ;-)

Yksinkertaisesti tarvitsisimme lisää aktiiveja, ihmisiä jotka osallistuvat toimintaan omilla alueillaan. Mikäli olet Helsingin seudulla, tule luennon jälkeen kanssamme ravintolaan puhumaan. Toisilla paikkakunnilla ota yhteyttä lähimpään alueyhteyshenkilöön, ja ryhdy järjestämään hänen kanssaan jotain tapahtumaa. Yleensä homma toimii lähtemällä pienestä, vaikkapa "pubitapaaminen" on osoittautunut toimivaksi. Kutsu mukaan aktiiveja toiselta paikkakunnalta, älä epäröi pyytää apua myös Skepsiksen hallituksen suunnalta: info@skepsis.fi
Kai Varma
25.03.2023 22:59:40
410058

Skepsiksen tulevaisuus

Skepsiksen näivettyminen on minusta tapahtunut sisältäpäin. Se ei uskalla nostaa keskusteluun arkaluontoisia aiheita.

Juutuin pari vuotta sitten kysymykseen, miten on mahdollista , että ilmastokysymyksessä puhutaan "hiilineutraaliudesta" vaikka systeemin ulkopuolelta tuleva hiili varastoidaan systeemin sisään?

Tuon kysymyksen luin pamfletista, jonka joku tiedemiesryhmä oli kirjoittanut, ja jonka saman asian nosti esiin maailmankuulu fysikko Lawrence M Krauss kirjassaan "The physics of climate change".

Tietenkin on pelottavaa alkaa väittämään, että ilmastostrategiassamme on valuvika, mutta jos Skepsiksen piirissä ei asiaan uskalleta tartua, niin ei skepsis ole muuta kuin vitsi.

Seurailen nyt eläkepäivieni iloksi erilaisia keskustelupalstoja, kun kerran korona minut näille palstoille toi, ja huomasin tuolla Metsälehden palstalla seuraavan mielenkiintoisen kommentin, jonka oli kirjoittanut Anneli Jalkanen. Hän on metsätieteiden tohtori.

"Huomenna lauantaina telkkarin Ykkösaamussa Petteri Taalas. Kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen tv1.ykkosaamu@yle.fi.

Kysymys Petterille lähetetty.

Fossiilihiili eli ”paha” hiili on aiheuttanut ilmastonmuutoksen kun sen varastoja on purettu takaisin ilmakehään. Kuitenkin päästölaskennassa ”hyvä” uusiutuva hiili on samanarvoista. Siksi esimerkiksi puun poltto nähdään ongelmana eikä osana ratkaisua.

Miten saataisiin ihmiskunta tukkimaan pahan fossiilihiilen vuo ilmakehään globaalisti, myös kehittyvissä maissa?"

Eli hän kysyy ymmärtääkseni tuota samaa asiaa jota olen näillä palstoilla jo pari vuota ihmetellyt. Mutta kun kysymys on menyt YLEN suodattimeen, ei ko kysymystä Taalakselle esitetty!


Vaikka on olemassa yleinen konsensus, että hiilinielut pelastaa maailman, luulisi juuri Skepsiksen tarttuvan tuohon Jalkasen esittämään kysymykseen. Onhan se paljon tärkeämpi asia kuin kaikenmaailman Ufot, joita tämäkin palsta on pullollaan!
Teppolainen
24.04.2023 13:14:06
410152

Skepsiksen ja TSV:n välirikko?

Lainaus: Otto Mäkelä, 15.03.2023 12:40:03, 410046
Aikaisemmin tukenamme ollut Tieteellisten seurain valtuuskunta on viime vuosina varsin voimakkaasti muuttanut toimintakulttuuriaan. Vanha tuttu Tieteiden talo on remontin myötä muuttanut tilojensa saatavuutta meille vaikeampaan suuntaan, eikä meillä esimerkiksi ole siellä enää käytettävissä säilytystilaa. Toisaalta Helsingin luentojen järjestäminen vaikkapa keskustakirjasto Oodissa voisi tuoda toimintamme paremmin yleisön näkyviin.


Onko Tieteiden talo kenties muuttumassa pseudotieteiden taloksi Skepsiksen näkökulmasta, onko TSV tahollaan ottanut etäisyyttä Skepsikseen vai mistä tässä on kyse?

Tuskin on sattumaa, että Skepsis on siirtänyt tapahtumansa Oodiin:
https://www.skepsis.fi/Tapahtumat
_Wesa_
26.04.2023 06:34:48
410155

Skepsiksen ja TSV:n välirikko?

Teppolainen kirjoitti 24.04.2023 (410152)...

>
Lainaus: Otto Mäkelä, 15.03.2023 12:40:03, 410046
Aikaisemmin tukenamme ollut
> Tieteellisten seurain
> valtuuskunta
 on viime vuosina varsin voimakkaasti
> muuttanut toimintakulttuuriaan. Vanha tuttu
> Tieteiden talo on remontin myötä muuttanut
> tilojensa saatavuutta meille vaikeampaan suuntaan, eikä
> meillä esimerkiksi ole siellä enää käytettävissä
> säilytystilaa. Toisaalta Helsingin luentojen
> järjestäminen vaikkapa keskustakirjasto Oodissa voisi
> tuoda toimintamme paremmin yleisön näkyviin.

>
> Onko Tieteiden talo kenties muuttumassa pseudotieteiden
> taloksi Skepsiksen näkökulmasta, onko TSV tahollaan
> ottanut etäisyyttä Skepsikseen vai mistä tässä on
> kyse?
>
> Tuskin on sattumaa, että Skepsis on siirtänyt
> tapahtumansa Oodiin:
> https://www.skepsis.fi/Tapahtumat

Kirjasto on oikein hyvä paikka tapahtumalle sen symboliarvon vuoksi.
Jimmy Ringo
07.05.2023 23:37:43
410180

Teppolaisen syykö ... Rivo-Riitalla välirikko!

_Wesa_ kirjoitti 26.04.2023 (410155)...

> Teppolainen kirjoitti 24.04.2023 (410152)...
>
>>
Lainaus: Otto Mäkelä, 15.03.2023 12:40:03, 410046
Aikaisemmin tukenamme ollut
>> Tieteellisten seurain
>> valtuuskunta
 on viime vuosina varsin
> voimakkaasti
>> muuttanut toimintakulttuuriaan. Vanha tuttu
>> Tieteiden talo on remontin myötä muuttanut
>> tilojensa saatavuutta meille vaikeampaan suuntaan,
> eikä
>> meillä esimerkiksi ole siellä enää käytettävissä
>> säilytystilaa. Toisaalta Helsingin luentojen
>> järjestäminen vaikkapa keskustakirjasto Oodissa voisi
>> tuoda toimintamme paremmin yleisön näkyviin.

>>
>> Onko Tieteiden talo kenties muuttumassa
> pseudotieteiden
>> taloksi Skepsiksen näkökulmasta, onko TSV tahollaan
>> ottanut etäisyyttä Skepsikseen vai mistä tässä on
>> kyse?
>>
>> Tuskin on sattumaa, että Skepsis on siirtänyt
>> tapahtumansa Oodiin:
>> https://www.skepsis.fi/Tapahtumat
>
> Kirjasto on oikein hyvä paikka tapahtumalle sen
> symboliarvon vuoksi.

Laita Fingerporiin, niin Kahvila Aroman Rivo-Riitta näyttää sulle välirikon


Muokannut: Jimmy Ringo, 5/7/2023 11:40:05 PM
Jimmy Ringo
08.05.2023 00:35:58
410185

Skepsiksen tulevaisuus

Kai Varma kirjoitti 25.03.2023 (410058)...

> Skepsiksen näivettyminen on minusta tapahtunut
> sisältäpäin. Se ei uskalla nostaa keskusteluun
> arkaluontoisia aiheita.
>
> Juutuin pari vuotta sitten kysymykseen, miten on
> mahdollista , että ilmastokysymyksessä puhutaan
> "hiilineutraaliudesta" vaikka systeemin ulkopuolelta
> tuleva hiili varastoidaan systeemin sisään?
>
> Tuon kysymyksen luin pamfletista, jonka joku
> tiedemiesryhmä oli kirjoittanut, ja jonka saman asian
> nosti esiin maailmankuulu fysikko Lawrence M Krauss
> kirjassaan "The physics of climate change".
>
> Tietenkin on pelottavaa alkaa väittämään, että
> ilmastostrategiassamme on valuvika, mutta jos
> Skepsiksen piirissä ei asiaan uskalleta tartua, niin ei
> skepsis ole muuta kuin vitsi.
>
> Seurailen nyt eläkepäivieni iloksi erilaisia
> keskustelupalstoja, kun kerran korona minut näille
> palstoille toi, ja huomasin tuolla Metsälehden
> palstalla seuraavan mielenkiintoisen kommentin, jonka
> oli kirjoittanut Anneli Jalkanen. Hän on
> metsätieteiden tohtori.
>
> "Huomenna lauantaina telkkarin Ykkösaamussa Petteri
> Taalas. Kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen
> tv1.ykkosaamu@yle.fi.
>
> Kysymys Petterille lähetetty.
>
> Fossiilihiili eli ”paha” hiili on aiheuttanut
> ilmastonmuutoksen kun sen varastoja on purettu takaisin
> ilmakehään. Kuitenkin päästölaskennassa ”hyvä”
> uusiutuva hiili on samanarvoista. Siksi esimerkiksi
> puun poltto nähdään ongelmana eikä osana ratkaisua.
>
> Miten saataisiin ihmiskunta tukkimaan pahan
> fossiilihiilen vuo ilmakehään globaalisti, myös
> kehittyvissä maissa?"
>
> Eli hän kysyy ymmärtääkseni tuota samaa asiaa jota olen
> näillä palstoilla jo pari vuota ihmetellyt. Mutta kun
> kysymys on menyt YLEN suodattimeen, ei ko kysymystä
> Taalakselle esitetty!
>
>
> Vaikka on olemassa yleinen konsensus, että hiilinielut
> pelastaa maailman, luulisi juuri Skepsiksen tarttuvan
> tuohon Jalkasen esittämään kysymykseen. Onhan se paljon
> tärkeämpi asia kuin kaikenmaailman Ufot, joita tämäkin
> palsta on pullollaan!