Teppolainen
28.04.2023 11:15:24
410159
|
Tieteen objektiivisuuskriisi?
Tieteen replikaatokriisistä on puhuttu nyt jo yli vuosikymmenen ajan, eikä selkeää syytä toistuvuuden puutteelle ole useinkaan löytynyt, vaikka puhutaan merkittävästä osasta tutkimuksia. https://en.wikipedia.org/wiki/Replication_crisis
Alun perin asiasta puhuttiin erityisesti psykologian ja lääketieteen kontekstissa, jossa ilmiöiden ja olosuhteiden tarkka toistaminen voi helposti vinoutua, ja kaikenlaisia varotoimia on tehty tavanomaisten vinoumien poissulkemiseks, mutta silti kriisi elää sinnikkäästi tieteessä ja nykyisin on myönnetty kriisin vaikuttavan jopa eksakteihin luonnontieteisiin:
Lainaus The replication crisis is frequently discussed in relation to psychology and medicine, where considerable efforts have been undertaken to reinvestigate classic results, to determine both their reliability and, if found unreliable, the reasons for the failure. Data strongly indicate that other natural, and social sciences are affected as well.
Voisiko olla, että kyse onkin itse asiassa objektiivisuuskriisistä eli siitä, ettei täysin objektiivisia tuloksia ole yksinkertaisesti mahdollista saada? Enkä nyt puhu kvanttifysiikan tasolla tunnetusta epätarkkuusperiaatteesta vaan sitä, että mittaaja vaikuttaa mitattavaan kohteeseen kokonaisvaltaisemmalla tasolla niin, että objektiivisuus on enemmän tai vähemmän epätäydellistä tieteen kaikilla tasoilla. Esimerkiksi niin, että määrätynlaiset kollektiiviseen tietoisuuteen liittyvät odotukset vaikuttavat siihen miten todellisuus tutkimusissa näyttäytyy. Esimerkiksi Maan muodoksi on saatu aina pallomainen, mutta joskus harvoin luotettavissa tutkimuksissa löytyisikin Maalle selkeästi tästä poikkeava muoto, jos asiaa riittävän paljon tutkittaisiin - huomattaisiinkin yksittäisen tutkimuksen yhteydessä, että Maa onkin litteä, mutta tulosta ei saada enää toistettua.
|
Jimmy Ringo
07.05.2023 23:14:32
410177
|
Teppolaisen jatkuva subjektiivisuuskriisi
Teppolainen kirjoitti 28.04.2023 (410159)...
> Tieteen replikaatokriisistä on puhuttu nyt jo yli > vuosikymmenen ajan, eikä selkeää syytä toistuvuuden > puutteelle ole useinkaan löytynyt, vaikka puhutaan > merkittävästä osasta tutkimuksia. > https://en.wikipedia.org/wiki/Replication_crisis > > Alun perin asiasta puhuttiin erityisesti psykologian ja > lääketieteen kontekstissa, jossa ilmiöiden ja > olosuhteiden tarkka toistaminen voi helposti vinoutua, > ja kaikenlaisia varotoimia on tehty tavanomaisten > vinoumien poissulkemiseks, mutta silti kriisi elää > sinnikkäästi tieteessä ja nykyisin on myönnetty kriisin > vaikuttavan jopa eksakteihin luonnontieteisiin: > Lainaus The replication crisis is frequently discussed in > relation to psychology and medicine, where considerable > efforts have been undertaken to reinvestigate classic > results, to determine both their reliability and, if > found unreliable, the reasons for the failure. Data > strongly indicate that other natural, and social > sciences are affected as well. > > Voisiko olla, että kyse onkin itse asiassa > objektiivisuuskriisistä eli siitä, ettei täysin > objektiivisia tuloksia ole yksinkertaisesti mahdollista > saada? Enkä nyt puhu kvanttifysiikan tasolla tunnetusta > epätarkkuusperiaatteesta vaan sitä, että mittaaja > vaikuttaa mitattavaan kohteeseen kokonaisvaltaisemmalla > tasolla niin, että objektiivisuus on enemmän tai > vähemmän epätäydellistä tieteen kaikilla tasoilla. > Esimerkiksi niin, että määrätynlaiset kollektiiviseen > tietoisuuteen liittyvät odotukset vaikuttavat siihen > miten todellisuus tutkimusissa näyttäytyy. Esimerkiksi > Maan muodoksi on saatu aina pallomainen, mutta joskus > harvoin luotettavissa tutkimuksissa löytyisikin Maalle > selkeästi tästä poikkeava muoto, jos asiaa riittävän > paljon tutkittaisiin - huomattaisiinkin yksittäisen > tutkimuksen yhteydessä, että Maa onkin litteä, mutta > tulosta ei saada enää toistettua.
Tieteellä menee aina vain paremmin.
Teppolaisella taasen näkyy edelleen olevan päällä sekä subjektiivisuus- että objektiivuuskriisi
Muokannut: Jimmy Ringo, 5/7/2023 11:15:47 PM
|