Terveystiede/lääketiede salaliitto?

sherlocker, 2/29/2016 1:08:07 PM, 388839

Laitan uuden alun. Sain innoituksen kirjoittaa tämän MrKatin viestin luettuani (tuolla alla jossain)

Noiden muutamien lääkärien suhtautumisessa homeopatiaan on jotain todella outoa. Tieteellisen koulutuksen saaneita kait jossain suhteessa kuitenkin ovat. Olen hahmotellut oman selitysyritykseni noille oudoille paradokseille, jotka pyörivät kehää kun niitä omassa pienessä päässäni välillä lähinnä tämän palstan kautta pohdiskelen.

Voi olla että menee pieleen, mutta kuitenkin:

Heikkilä esim. puhuu tuolla MrKatin linkin takana ainakin otsikkotasolla terveydenhoidosta. Jospa kysymys onkin siitä, että homeopatialla ei hoidetakaan sairaita tai sairauksia yleensäkään ja sekä Sulkakoski että Heikkilä ymmärtävät sen. Ehkä he "huijaavat" asiakasta asiakkaan itsensä hyväksi?

Kun asiakas tulee lääkärin vastaaotolle hakemaan apua vaivoihinsa, niin suurin osa noista vaivoista on sellaisia, jotka paranevat jossain ajassa lähes itsestään, tai sitten sillä, että saa vähän huomiota ja kertoa vaivoistaan valkotakkiselle. Asiakas kuitenkin samalla useinmiten odottaa, että lääkäri määrää jonkin täsmäpatenttilääkkeen. Jos ei suostu määräämään, niin on huono lääkäri ja asiakas etsii käsiinsä sellaisen paremman lääkärin, jolta saa lääkettä.

Olisi ehkä eettisesti arvelluttavaa määrätä pelkkä sokeritabletti terveelle ihmiselle tai edes sellaiselle, joka paranee kyllä muutamassa päivässä muutenkin ja ottaa siitä vielä kohtalainen maksukin (eihän halpa lääke voi vaikuttaa, eihän?) Uskottelemalla jopa itselleen, että homeopaattisella lääkkeellä on jokin tuntematon mekanismi, joka toimii, lääkäri asettuu erityiseen asemaan sekä omantuntonsa että asiakkaan parhaaksi näkemänsä suhteen.

Homeopaattinen "lääke" on saamassa sellaisen aseman/imagon, että siinä on jotain selittämätöntä, joka parantaa. Jokin mekanismi, joka toimii, mutta jota ei osata tarkoin selittää. Parantaahan se, jos sitä määrätään joko terveille potilaille tai sellaisille, jotka paranevat ajan myötä muutenkin. Homeopatialla hoidetaaan siis terveitä tai vain itsestään paranevia "sairaita" ihmisiä, jotka paranevat muutenkin ilman mitään lääkettä, mutta haluavat ja vaativat lääkettä. Samalla turhien lääkkeiden, kuten antibioottien joissakin tapauksissa määräminen vähenee. Toivottavasti. Kaikki lienevät samaa mieltä siitä, että antbiootteja määrätään liian herkästi, ja mitä siitä taas seuraakaan.

Todellisten vakavien sairauksien hoito on sitten toinen juttu, mutta.. Nyt tarkkana.. Otetaan keksitty esimerkki: Jan K sairastuu syöpään, jonka ennuste leikkauksen ja muiden hoitojen jälkeen on hyvä. Hän ottaa yhteyttä lääkäriin, joka tietää, ettei syöpä ole sitä kaikkein agressiivisinta sorttia. Lääkäri suosittelee homeopatiaa, ei leikkauksen sijaan, mutta ehkä siihen väliin, kun sairastunut joutuu joka tapauksessa odottamaan leikkausta. Homma etenee niin, että potilas pääsee vaikkapa kuukauden kuluttua leikkaukseen, leikkaus onnistuu hyvin ja ennuste on loistava.

Tämän vaiheen jälkeen homeopaattilääkärillä on tilaisuus sanoa, että homeopatia toimi. Toimiko oikeasti ja mikä on oikeasti? Ehkä toimi ehkä ei, riippuu siitä millä tasolla asiaa katsotaan. Nyt homeopaattilääkäri saattaa kuitenkin luvallisesti suositella sivuvaikutuksia aiheuttavien jälkilääkitysten sijaan edelleen homeopatiaa. Miksi? Arvioiko hän, että jos sairaus uusiutuu, niin ehtiihän sitten vielä ottaa ne kovat keinot käyttöön, jos ei, niin taas homeopatia toimi.

Edellä olevassa esimerkissäni homeopaattilääkäri ottaa jonkinasteisen riskin toimiessaan siinä homeopatian ja kirurgian ym. esim. sytostaattihoidon välissä, silloin kun on kyse todellisesta vakavasta, kuolemaan johtavasta sairaudesta. Homeopaattilääkäri tasapainoilee reunalla. Miksi? Siksikö että näiden Jan K tapausten kautta homeopatia saa joka tapauksessa lisää uskottavuutta, kun ne tapaukset sopivasti vielä selitetään niin, että nimenomaan homeopatia oli se mikä toimi, kirurgia vähän toki jeesasi.

Pikku hiljaa homeopatian psykologinen plaseboteho vain kasvaa ihmisten mielissä ja samalla muodotuu sisäpiirin lääkäriryhmä, joka toimii underground, kunnes menettely valtaa koko alan. Kukaan ei sitten hiisku mistä on lopulta kysymys, vaikka koko ammattikunta tietääkin.

Vielä kerran: Ristiriita on siis siinä, että lääkäri ei voi kertoa asiakkaalle, että ei sinua mikään vaivaa ja vaikka vaivaisikin, niin menee kyllä ohitse ihan muilla keinoin kuin lääketeollisuuden lääkkeellä. Ei voi kertoa, koska asiakas ei usko tai halua uskoa, joten on kehitettävä lääketieteen ja terveystieteen sisään oma "salainen" menettelynsä jäiden terveiden, itsestään paranevien ja esim. ei-kiireellistä leikkaushoitoa odottavien itsehoitomenetelmäksi ilman turhaa medikalisaatiota. Laillistetaan manipulaatio ja itsesuggestio tai ajetaan se muuta kautta epävirallisesti sisään systeemiin.

Homeopaattinen lääke olisi siis jatkossa systeemin sisällä hiljaa hyväksytty tapa vähentää turhaa lääkitystä ja saada asiakas samalla uskomaan parantuneensa lääkkeellä. Oma psyyke, mieli auttaa joissain tapauksissa kun sitä hieman vielä sopivasti uskomushoidolla avitetaan. Sairaudenhoito ja terveydenhoito kohtaavat, mutta asiakkaalle ei saa kertoa, koska kertominen vesittäisi koko uuden hoitojärjestelmän. Vähän samaan tapaan kuin jotkin kvantttitason ilmiöt lakkaavat "olemasta", kun niitä aletaan lähestyä, mitata.

Onko vähitellen siis syntymässä kokonainen lääkärikunta, joka on ensin vain pieni salaliitossa keskenään oleva porukka perinteisen systeemin sisällä, ja joka sitten lopulta kattaa koko alan, jo koulutuksesta alkaen? Onko jopa niin, että nyt muutama lääkäri on valittu, lupautunut tai itse asettunut koko agendan/ohjelman mannekiiniksi ja puskuriksi. Muu porukka tulee vähitellen perässä. Kaikki lopulta ymmärtäisivät mistä on kysymys (siis lääkärikunnassa) mutta asiakkaalle ei voi kertoa. Siinä se ristiriita. Näinkö se menee?

En kuitenkaan ymmärrä ns. puoskarilain vastustamista mahdollisen ohjelman tässä vaiheessa edes niiden taholta, jotka ovat tässä alkuvaiheessa vaiheessa ns. sisäpiirissä. Vai ajatellaanko jo niin pitkälle, että kun ohjelma on kaikkien toimijoiden ajattelussa, syvässä tietoisuudessa ja vakiintunut menettely jokapäiväisissä terveyden-/sairaudenhoidon kohtaamisissa, on lakeja vaikea enää purkaa mikäli ne tulevat tarpeettomiksi.

Mutta kyllä mm. lapset, vakavat sairaudet, jotka vaativat esim. kirurgista hoitoa ja jotkin melenterveyden sairaudet pitää rajoittaa homeopaattisen (ym. vastaavien) kokeilujen ulkopuolelle ohjelman tässä vaiheessa. Täysivaltainen ihminen on sitten eri juttu. Suomessa voi käsittääkseni kieltäytyä hoidosta eikä siihen voi ketään pakottaa. Silloin vastuu on potilaalla itsellä. Niitä, joiden vastuunottokyky on vajaa, pitää tässä vaiheessa suojata järkevästi, koska koko terveyden-/sairauksienhoitoammatikunta ja -ala ei ole konsensuksessa.

Jospa tämä etenee niin, että lääkärikunnan sisällä on joskus tulevaisuudessa yhteisymmärrys menetelmistä, niin että vakavat, lääkkeillä hoidettavat sairaudet hoidetaan oikeilla lääkkeillä, kirurgialla jne. ja muut pikkuvaivat tehokkaalla, virallisesti hyväksytyllä uskomuslääkkeellä, mikäli asiakas sitä haluaa... Tuskin sentään.. tai kukapa tietää.

Paljonko yhteiskunta sitten säästääkään aikaa, vaivaa ja valuuttaa sillä, että terveitä ihmisiä ei hoideta lääkefirmojen lääkkeillä, vaan heidän annetaan parantua omia aikojaan, pienellä tuella... manipulaatiolla, suggestiolla, uskomuslääkinnällä.

Koska minun on vaikea uskoa, että lääkärinkoulutuksen läpi käynyt voi oikeasti uskoa homeopatian vaikuttavan jotain muuta kautta kuin sen lumevaikutuksen, niin sitä päätyy väistämättä tällaiseen salaliittoteoriaan.

Tiedä tulinko ymmärretyksi, toistoa varmaan, mutta en jaksa pelkistää.

Ja vielä: Vaikka lääketiede luokitellaan kai osaksi terveystieteitä, niin jotenkin tuntuu että terveystiede on viime aikoina ollut eriytymässä omaksi alueekseen, johon lääketiede ei suoraan kuulu.

Muokannut: sherlocker, 2/29/2016 1:10:44 PM


Terveystiede/lääketiede salaliitto?   [ 388839 , sherlocker , 29.02.2016 13:08:07 ]
    Salattu kirja - re Terveystiede/lääketiede salaliitto?   [ 388854 , Mr.K.A.T. , 29.02.2016 18:38:14 ]
        Salattu kirja - re Terveystiede/lääketiede salaliitto?   [ 388880 , sherlocker , 02.03.2016 15:38:07 ]
    Terveystiede/lääketiede salaliitto?   [ 388855 , Diletant , 29.02.2016 20:01:04 ]
        Terveystiede/lääketiede salaliitto?   [ 388879 , sherlocker , 02.03.2016 15:21:56 ]