Puheenjohtajan palsta 2/2016: Caveat Emptor

Otto Mäkelä, 7/2/2016 12:02:58 AM, 389911 [Moderaattori]

Caveat Emptor

Viime viikolla internetissä levisi valon nopeudella linkkejä parin eri terveysyrityksen tuotesivuille, joissa markkinoitiin tuotetta Electrostress Relief-suihke 50 ml

Lainaus: Electrostress Relief-suihke 50 ml
Aineosat: Puhdistettu vesi, glyseriini, etanoli* (5%), musiikkiesanssit, jalokiviesanssit, verikivi, savukvartsi ja musta turmaliini, eteeriset öljyt ruusupuu, laventeli ja mänty. *luonnonmukainen tuotanto

Suihkutetaan kehon energiakenttään altistuttaessa tietokoneista, langattomista tai muista elektronisista laitteista lähtevälle sähkömagneettiselle säteilylle. Tasapainottaa, maadoittaa ja lisää hyvinvointia vahvistamalla kehon yhteyttä luonnolliseen värähtelytaajuuteen.


Kannattaa huomata, että tuotteen kuvauksessa on runsaasti "weasel words" joista ei joudu oikeudelliseen vastuuseen. Tuoteen ei luvata parantavan eikä sille luvata lääkinnällisiä vaikutuksia, se vain "tasapainottaa" ja "lisää hyvinvointia".

Vesi, glyseriini ja etanoli sekä eteeriset öljyt ovat toki melko normaaleja valmistusaineita, mutta mitä ovatkaan musiikki- ja jalokiviesanssit? Minulle soitti Kimmo Korpi, joka oli ottanut yhteyttä maahantuojalle (Oy MakroBios Ab) josta tämä kysymys oli pienen pallottelun jälkeen siirretty Englantiin valmistajalle (Electrostress Solutions). Sieltä tullut vastaus oli ympäripyöreydessään suorastaan häkellyttävä:

Lainaus: Electrostress Solutions
Gem and music essences principally function the same way as flower essences, capturing the energetic imprints of sound/music and crystals in this instance.

For info on vibrational essences go to bfvea website where you can find the almost 100 years old history and research on vibrational and flower essences/remedies. [...]

On our flyer we point out that this product is working with a person's energy field, it is an aura spray. This although, new science is on its way to open up to the possibility, not yet scientifically provable. We have to therefore rely on visionaries, intuitives and 1000s of years old mystical teachings and our own experience to prove there is more to humans then our physical bodies and it's mechanical and physiological functions. There are many books covering information about the human subtle energy field, our aura the chakras and meridians.


Kukkatipathan valmistetaan uuttamalla kasvin lisääntymiselimiä vahvaan alkoholiliuokseen. Olen joskus saanut selostuksen eläintipoista, jossa liuosta valmistettaessa ajateltiin kyseistä eläintä. Sen enempää tässä annettu selitys kuin mistään verkostakaan löytämäni asiaan liittyvät selitykset eivät kuitenkaan kerro millaisella liuottimella tai henkisillä prosesseilla musiikkia taikka mineraaleja saadaan siirrettyä liuoksen osaksi. Kuten tavallista näissä kuvioissa, fysiikassa hyvin määriteltyjä sanoja kuten "energia" ja "värähtely" käytetään omassa vitalistisessä merkityksessään jolla on vain vähäisiä yhtymäkohtia fysiikan kanssa.

Yhteenvetona: tuoteen väitetään suojelevan sellaista osaa ihmisestä ("aura") jota ei ole koskaan tieteellisesti havaittu, menetelmillä jotka on saatu näkijöiltä ja mystikoilta. Ainakaan minun kykyni eivät riitä tällaisen tuotteen erotteluun suoraviivaisesta rahojen huijaamisesta.

Nämä energiakenttää suojaavat tipat ovat sittemmin Suomessa hävinneet verkkokaupoista. Ehkäpä kauppiaat eivät kuitenkaan täysin olleet vakuuttuneita niiden "hyvinvointia lisäävästä" vaikutuksesta, tai sitten sosiaalisen median paine aiheutti liikaa kiusallisia kysymyksiä?


Puheenjohtajan palsta 2/2016: Caveat Emptor   [ 389911 , Otto Mäkelä , 02.07.2016 00:02:58 ]
    Puheenjohtajan palsta 2/2016: Caveat Emptor   [ 389913 , PeP , 02.07.2016 08:12:56 ]
        Rationaalihömppä vs tunnehömppä? - re Puheenjohtajan   [ 389914 , Mr.K.A.T. , 03.07.2016 02:49:51 ]