Mtääh? 2/3 suomalaisista pyyhkii tieteellä ruokapöytää?

Mr.K.A.T., 3/24/2017 12:03:35 AM, 392020

Lainaus: Diletant, 23.03.2017 20:33:39, 392018
PeP kirjoitti 23.03.2017 (392017)...

> "anttiheikkilät" nostetaan arvoon arvaamattomaan ja
> varsinaiset ravintosuositukset jäävät usein jopa
> tuntemattomiksi. Toki on helpompaa omaksua "syö
> vapaasti rasvaa" kuin joku lautasmalli, jonka
> sisäistämiseen pitäisi nähdä vaivaa. Mutta eikö näitä
> asioita opeteta kaikille jo peruskoulussa?

Taatusti opetetaan. En jotenkin jaksa uskoa, että "lautasmalli",
jossa kasviksien osuutta ja eläinrasvojen vähäisyyttä korostetaan
olisi hävinnyt tietoisuudesta.
Kyseessä on mukavuudenhalu. Rasvainen liha ja sokeri maistuvat
ja paskat tulevaisuudesta.

> Vai olisiko osaltaan kysymys siitäkin, että suositukset
> tuppaavat muuttumaan ja media tuo muutokset esille
> paremmin kuin suositukset. Tuleeko ihmisille sellainen
> mieli, että ei ne tiedä, kun jatkuvasti muuttavat
> suosituksia. Näinhän asia ei tietenkään ole.

Ei ole! Kyllä suomalainen tietää, mitä/miten p i t ä i s i syödä,
mutta sipsit, burgerit, pizzat, makkarat, tortut, suklaakonvehdit,
pullat, rasvaa tihkuavat siankyljet, kermaiset soosit...
ovat niiiiin hyviä.


Tutuissa ja yleisfoorumilla olen itsekin hämmästellyt virallisten suositusten kyseenalaistamista.
Olen ajatellut ne "tilastollisiksi poikkeamiksi" mutta tosiaan ne voivatkin olla huomattava enemmistö.

Oma hyvä olo+hyvä maku sotkeentuu ehkä vahvasti myös terveellisyys-käsitykseen.
"Hyvän olon tuoja ei voi olla pahaa".
Eli kyse ei ole vain siitä mukavuudenhalusta että ne tietäisi mutta epäterve maistuisi. Vaan siitä että sitä tietoa ei oteta vastaan ja sitä hylätään/valikoidaan/muokataan oman vatsan+kielen+nenän mukaiseksi. Oma kokemus usein yleistetään. Tullaan suunnattoman onnelliseksi jos joku guru löytyy joka julistaa synnit; voin, läskin, lihan ja alkoholin tervehdyttäväksi ja inhat terveet kuten kasvisrasvat epäilyttäviksi. Semmoisen gurun luulemukset otetaan pätevänä tietona koska se niveltyy yhteen oman ihanan (tai inhan) kokemuksen kanssa.

Tämä makuvaikutus näkyy usein läpi, esim. Nelosen hyvää safkaa-guru Hanna Gullichsen inhosi rasvatonta eli kurrimaitoa sen makua, ja julisti sen epäterveelliseksi, luonnottomaksi. Tai täällä skepsis-foorumilla joku kun yritti mua taivuttaa väittämällä vähärasvaisia 5-15% juustoja "roiskeläpiksi".


YLE: Voi voi voirasva-pihvi-karppaajille (taas) turpiin   [ 391990 , Mr.K.A.T. , 19.03.2017 15:35:53 ]
    Mtääh? 2/3 suomalaisista pyyhkii tieteellä ruokapöytää?   [ 392015 , Mr.K.A.T. , 23.03.2017 18:09:21 ]
        Mtääh? 2/3 suomalaisista pyyhkii tieteellä ruokapöytää?   [ 392017 , PeP , 23.03.2017 20:03:06 ]
            Mtääh? 2/3 suomalaisista pyyhkii tieteellä ruokapöytää?   [ 392018 , Diletant , 23.03.2017 20:33:39 ]
                Mtääh? 2/3 suomalaisista pyyhkii tieteellä ruokapöytää?   [ 392020 , Mr.K.A.T. , 24.03.2017 00:03:35 ]
                    Miksi faktat ei pure? HS + New Yorker: Ultrasosiaalisuus (evopsykologiaa)   [ 392111 , Mr.K.A.T. , 03.04.2017 22:45:08 ]
            Repivä klikkimedia - re Mtääh? 2/3 suomalalaisista   [ 392021 , Mr.K.A.T. , 24.03.2017 00:13:14 ]
    YLE: Voi voi voirasva-pihvi-karppaajille (taas) turpiin   [ 392022 , Me7teeWe , 24.03.2017 17:49:55 ]
        YLE: Voi voi voirasva-pihvi-karppaajille (taas) turpiin   [ 392023 , Me7teeWe , 24.03.2017 17:54:30 ]
        YLE: Voi voi voirasva-pihvi-karppaajille (taas) turpiin   [ 392028 , Trepidaatio , 25.03.2017 10:27:14 ]
            US Guidelines: paha voi siellä myös pois pois ja lyö kurria naamaan :D   [ 392037 , Mr.K.A.T. , 25.03.2017 17:52:02 ]
            YLE: Voi voi voirasva-pihvi-karppaajille (taas) turpiin   [ 392038 , Me7teeWe , 25.03.2017 17:57:04 ]
                YLE: Voi voi voirasva-pihvi-karppaajille (taas) turpiin   [ 392039 , Me7teeWe , 25.03.2017 18:27:59 ]
                YLE: Voi voi voirasva-pihvi-karppaajille (taas) turpiin   [ 392048 , Trepidaatio , 27.03.2017 08:22:44 ]
    Skeptikko: Voi voi voirasva - ja GM-jess myös Voima-lehdessä: GM-jytky eessä?   [ 392291 , Mr.K.A.T. , 12.04.2017 13:43:05 ]