Huuhaan julkisuushallinta - uhka sananvapaudelle?

Me7teeWe, 4/5/2017 8:04:32 PM, 392190

Skeptikko oli kolisut päivällä postiluukussa ja tuli ensimmäisenä lukaistua TENK:n päätöstä koskeva juttu. Tämä synnytti joitain varsin huolestuttavia ajatuksia...

Alkaako tässä käymään entistä enemmän niin, että kritiikki lannistetaan erilaisten valitusten tai jopa oikeusjuttujen voimalla? Virheellisten tutkimustulosten tai jopa tieteen kaapuun verhotun puhtaan huuhaan arvostelijoiden elämä pyritään ilmeisesti tekemään niin vaikeaksi, etteivät muut enää jatkossa vaivautuisi?

Kun EU on lisäksi "suonut" meille mahdollisuuden siivota ikävät tulokset nettihauista, niin esitetty kritiikki saadaan taiottua ikään kuin sitä ei ikinä olisi ollutkaan (suurimmalle osalle ihmisistä näin onkin, koska harva edes tietää mistään nettisivujen arkistoinnista tms.).

Kun tarpeeksi taitavat - kenties tutkijakoulutuksen saaneet veijarit kirjoittavat huuhaata he osaavat tehdä sen niin taitavasti, ettei mitään yksittäistä kohtaa voi osoittaa välttämättä valhelliseksi - vaikka kokonaisuus olisikin käytännössä maan väittämistä pannukakuksi tai mustan valkoiseksi. Kun mukaan ripottelee riittävästi epämääräisiä viitteitä ("WHO luokittelee syöpääaiheuttavaksi" tms.) ja tulokset julkaisee saalistajajulkaisijan "rahat pois hölmöiltä" -konferenssissa tai -lehdessä, niin saa "vakuuttavan" julkaisuluettelonkin aikaiseksi.

Huuhaa ei siis enää ole minkään "hivenen omalaatuisten" kylähullujen ilmiselvää puppua, vaan pahimmillaan taidokkaasti rakennettua pseudotiedettä, jonka arvostelu voi helposti tietää vähintäänkin turhaa ajanhukkaa arvostelijalle.

Mielestäni tälle pitäisi tehdä jotakin, mutta mitä? Itseä tällainen ärsyttää suunnattomasti ja tekisi mieli lähteä riipimään tällaiseen syyllisten "tutkijoiden" elämäntyö riekaleiksi (asiaperustein ja kaikkea huolellisuutta noudattaen toki) - ja olisin kyllä valmis tähän omalla nimellä ja omalla ajalla (asiasta todennäköisesti seuraavan valitus- yms. kierteen vuoksi oman työnantaja voisi polttaa proppunsa, mutta so what...)


Huuhaan julkisuushallinta - uhka sananvapaudelle?   [ 392190 , Me7teeWe , 05.04.2017 20:04:32 ]
    Huuhaan julkisuushallinta - uhka sananvapaudelle?   [ 392200 , Diletant , 06.04.2017 10:19:53 ]