Skeptikko: Voi voi voirasva - ja GM-jess myös Voima-lehdessä: GM-jytky eessä?

Mr.K.A.T., 4/12/2017 1:43:05 PM, 392291

Tuore
/Skeptikko 1/2017, Risto K. Järvinen: Kirjat s.36-38/

jossa arvostellaan kirjat:
- Pertti Mustajoki: Vähennä kaloreita ilman dieettiä. Duodecim, 2016 sekä
- Leena Putkonen, Mari Koistinen: Ruokamysteerit. Otava, 2017.

Mustajoen kirja näyttää erinomaiselta, täytyy hankkia käsiini!

Mutta pääasia minulla on nyt tuo toinen Putkosen+Koistisen kirja jossa rikotaan myyttejä. Näin Järvinen:

Toinen esimerkki luonnollisuuden myytistä on voi. Moni kokee voin terveellisemmäksi kuin margariini,
koska voita pidetään luonnollisena. Voin tyydyttyneen rasvan tiedetään kuitenkin nostavan kolesteroliarvoja,
mikä taas lisää sydän- ja verisuonisairauksia. Kasviöljyistä valmistetut margariinit puolestaan sisältävät
välttämättömiä rasvahappoja toisin kuin voi. "Margariinista kyllä levitetään monenlaisia väittämiä, kuten että
siinä olisi haitallisia transrasvahappoja. Todellisuudessa niitä on kuitenkin voissa, ei nykypäivän margariinissa."


Tuota aiemmin oli GMO:sta.
Putkonen ja Koistinen harmittelevat sitä, että luonnollisuuden hehkutus on saanut monet kaihtamaan esimerkiksi
kasvien geenimuuntelua. "Tieteellinen näyttö geenimuuntelun puolesta on kuitenkin varsin vankkaa. Geenimuuntelun
avulla saatettaisiin saada ravintorikkaampia ja erityisesti muuttuvia luonnonoloja paremmin kesstäviä lajeja ja
siten parantaa oloja kehittyvissä maissa."


Tästä kirjasta puhuu myös tuore punavihertävä
/VOIMA-lehti 5/2017 Suvi Kaukinen: HUUTIA HUUHAALLE, n. s.20-21/
http://voima.fi/artikkeli/2017/huutia-huuhaalle/

Ruokamysteerejä pohditaan paitsi kirjassa myös kirjoittajakaksikon samannimisessä blogissa, ja geenimuuntelu on yksi aiheista, joihin Putkonen ja Koistinen törmäävät usein.
”Keskustelussa geenimuuntelusta pitäisi eritellä, mistä puhutaan. Sieltä pitäisi nostaa erikseen teknologia, suuryritykset ja terveysvaikutukset”, Putkonen toteaa.
”Se on vaikea aihe”, sanoo Koistinen ja jatkaa: ”Geenimuunneltu ruoka on syöjälleen, ihmiselle, todella turvallista. Mitään ruokaa ei ole tutkittu niin paljon kuin geenimuunneltua.”
Kaksikon mukaan geenimuuntelun huono maine tulee siitä, miten tietyt yhtiöt ovat käyttäneet sitä. Länsimaissa aihetta on heidän mukaansa myös helppo kritisoida, etenkin kun geenimuuntelun edut välittyvät lähinnä köyhille maille: sen avulla saadaan suurempia satoja ja ravinteikkaampaa ruokaa, joka kestää paremmin.
...
”Otsikoidaan esimerkiksi huolettomasti, että geenimuuntelu tappoi mehiläiset. Kun sitä juttua lähtee lukemaan, niin syynä olikin esimerkiksi viljelytekniikka tai torjunta-aineet, mutta otsikosta saa paljon raflaavamman, kun laitetaan, että geenimuuntelu tappoi.”
RUOKAKESKUSTELU on täynnä turhaa panikointia, mutulle perustuvia uskomuksia ja pelottelua. Geenimuuntelu on tästä vain yksi esimerkki. Etenkin internetissä vellovaan villiin ruokakeskusteluun Putkonen ja Koistinen haluavat tuoda tiedepohjaisen, faktoihin perustuvan näkökulman.


Minusta tuo on ennenkuulumatonta GM-myönteistä tekstiä tuossa punaviher-anarko-lehdessä anarkistin sormista!

Näen tässä GMO-jytkyn paikkaa näin kuntavaalien viherjytkyn juurelta.
Aiemmin eduskuntavaalikoneessa vihreät oli myönteisimpiä GM-ruualle ja Vihreässä langassa on GM:lle tullut myönteistä
kirjoittelua. Ja nyt tuoreessa Voima-lehdessä.

Muokannut: Mr.K.A.T., 4/12/2017 1:44:53 PM


YLE: Voi voi voirasva-pihvi-karppaajille (taas) turpiin   [ 391990 , Mr.K.A.T. , 19.03.2017 15:35:53 ]
    Mtääh? 2/3 suomalaisista pyyhkii tieteellä ruokapöytää?   [ 392015 , Mr.K.A.T. , 23.03.2017 18:09:21 ]
        Mtääh? 2/3 suomalaisista pyyhkii tieteellä ruokapöytää?   [ 392017 , PeP , 23.03.2017 20:03:06 ]
            Mtääh? 2/3 suomalaisista pyyhkii tieteellä ruokapöytää?   [ 392018 , Diletant , 23.03.2017 20:33:39 ]
                Mtääh? 2/3 suomalaisista pyyhkii tieteellä ruokapöytää?   [ 392020 , Mr.K.A.T. , 24.03.2017 00:03:35 ]
                    Miksi faktat ei pure? HS + New Yorker: Ultrasosiaalisuus (evopsykologiaa)   [ 392111 , Mr.K.A.T. , 03.04.2017 22:45:08 ]
            Repivä klikkimedia - re Mtääh? 2/3 suomalalaisista   [ 392021 , Mr.K.A.T. , 24.03.2017 00:13:14 ]
    YLE: Voi voi voirasva-pihvi-karppaajille (taas) turpiin   [ 392022 , Me7teeWe , 24.03.2017 17:49:55 ]
        YLE: Voi voi voirasva-pihvi-karppaajille (taas) turpiin   [ 392023 , Me7teeWe , 24.03.2017 17:54:30 ]
        YLE: Voi voi voirasva-pihvi-karppaajille (taas) turpiin   [ 392028 , Trepidaatio , 25.03.2017 10:27:14 ]
            US Guidelines: paha voi siellä myös pois pois ja lyö kurria naamaan :D   [ 392037 , Mr.K.A.T. , 25.03.2017 17:52:02 ]
            YLE: Voi voi voirasva-pihvi-karppaajille (taas) turpiin   [ 392038 , Me7teeWe , 25.03.2017 17:57:04 ]
                YLE: Voi voi voirasva-pihvi-karppaajille (taas) turpiin   [ 392039 , Me7teeWe , 25.03.2017 18:27:59 ]
                YLE: Voi voi voirasva-pihvi-karppaajille (taas) turpiin   [ 392048 , Trepidaatio , 27.03.2017 08:22:44 ]
    Skeptikko: Voi voi voirasva - ja GM-jess myös Voima-lehdessä: GM-jytky eessä?   [ 392291 , Mr.K.A.T. , 12.04.2017 13:43:05 ]
        Skeptikko: Voi voi voirasva   [ 392848 , Cokis , 22.05.2017 10:09:38 ]
            Skeptikko: Voi voi voirasva   [ 392916 , Trepidaatio , 27.05.2017 09:53:26 ]
                The effect of replacing saturated fat with mostly n-6 polyunsaturated fat on coronary heart disease: a meta-analysis of randomised controlled trials   [ 392930 , Cokis , 28.05.2017 12:12:33 ]
                    The effect of replacing saturated fat with mostly n-6 polyunsaturated fat on coronary heart disease: a meta-analysis of randomised controlled trials   [ 392945 , mmm , 28.05.2017 19:23:11 ]
                        The effect of replacing saturated fat with mostly n-6 polyunsaturated fat on coronary heart disease: a meta-analysis of randomised controlled trials   [ 392953 , Cokis , 29.05.2017 06:43:36 ]
                            The effect of replacing saturated fat with mostly n-6 polyunsaturated fat on coronary heart disease: a meta-analysis of randomised controlled trials   [ 392959 , mmm , 29.05.2017 13:20:56 ]
                                The effect of replacing saturated fat with mostly n-6 polyunsaturated fat on coronary heart disease: a meta-analysis of randomised controlled trials   [ 392960 , Cokis , 29.05.2017 15:15:55 ]