"Asiantuntijaa" huolettaa, että ilmastonmuutoksen ehkäiseminen maksaa

Teppolainen, 5/23/2019 2:42:44 PM, 401521

Asiantuntijan mielestä hiilitullit ovat vääränlainen tapa ratkaista ulkomaisten hiilipäästöjen aiheuttamia kuluja ilmastolle. Muiden puolueiden kuin Perussuomalaisten ehdotuksissa olevia kustannuksia sen sijaan asiantuntija ei kritisoi.
https://yle.fi/uutiset/3-10796702

Toistaiseksi ei ole keksitty sellaista ikiliikkujaa, joka auttaisi ehkäisemään ilmastonmuutosta tavalla, josta ei aiheutuisi kuluja.

Ja jos kulut kasautuisivat erityisesti Suomelle, mitä sitten? Suomenhan halutaan toimivan edelläkävijänä ja ottavan itselleen keskimääräistä enemmän vastuuta kustannuksista, joten missä on ongelma?

Tietysti saastuttavat maat asettaisivat vastahiilitulleja, mutta eihän Suomi voi odottaa toimivansa vapaamatkustajana silloinkaan, vaikka ilmastonmuutosta ehkäistäisiin jollain muulla tavoin kuin tulleilla. Kyllä silloin voi ihan perustellusti odottaa, että Suomikin hoitaa omia päästöjään, tai jos ei hoida, se näkyy vastaavasti hiilitulleina Suomellekin. Tietysti voi olla, että hiilitullien kohdemaat asettaisivat vastatulleina joitakin asiaankuulumattomia tullimaksuja, jotka eivät mitenkään liity tähän asiaan, mutta se on heidän oma asiansa, jos he tekevät hiilipäästöistä riippumatta suomalaisista tuotteista itselleen ongelman sen vuoksi, että suomalaiset tekevät töitä ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

Jutussa esitetyissä muissa keinoissa, päästökaupassa ja kansainvälisissä sopimuksissa päästöverojen rakentamiseksi on se ongelma, että niitä ei voi tehdä yksipuolisilla toimilla. Ja ilman jonkinlaisia yksipuolisia toimia Suomi taas ei voi olla edelläkulkija vaan pikemminkin muun massan mukana menijä.

Muokannut: Teppolainen, 5/27/2019 2:25:12 PM