Kolapullon jäätyminen

sherlocker, 8/12/2019 3:58:10 PM, 401760

Unohdin Pepsi Max (no sugar, mutta jotain muuta...?) 1,5l muovipullon pakastimeen (n. 18'C) muutamaksi tunniksi. Saattoi olla jopa kuusi tuntia, mutta vähintään neljä.

Oletin pullon sisällön olevan umpijäässä, mutta se ei ollut jäätynyt lainkaan.

Avatessani pulloa, sisältö alkoi välittömästi hileytyä eli noin maallikkona sanoen jäätyä. Ilmiö eteni ylhäältä alas ja loppui väliaikaisesti heti kun suljin korkin (pelkäsin että alkaa pian kuohua ulos pullosta tai että lentää koko korkki yli saranoitten).

Availin korkkia varovasti muutaman kerran ja hileytyminen eteni ja loppui, sen mukaan kuin suljin ja avasin korkkia, kunnes lopulta pullon sisältö oli ytimeltään colasohjoa ja lähempänä pullon ulkokuorta se oli edelleen nesteen muodossa. Jossain vaiheessa tila vakiintui eikä pisaraakaan nestettä kuohunut ulos.

Availin ja suljin pulloa huoneenlämmössä, en siis pakastimessa.

Löysin netin keskustelupalstoilta (tiede ja suomi jokin) muutaman henkilön ihan asiallista keskustelua vastaavasta ilmiöstä mm. samanlaisen Vichypullotapauksen kohdalla.

Vaikka kuinka koetin niiden pohjalta saada oman vajaan järkeni mukaista loppuselitystä sille, mistä fysikaalisesta (kemiallisesta) ilmiöstä on kyse, niin ei oikein auennut, eikä ilmeisesti tosin lopulta sitten noille keskustelijoillekaan.

Nesteen kiteytymiseen liittyvä alijäähtyminen eli jäätymispisteen aleneminen (nesteen epäpuhtaus), paineen aleneminen hiilidioksidin vapautuessa jne ovat joitain lähtökohtia.

Ongelma on: miksi limsa ei jäätynyt umpinaisessa pullossa ja olisiko jäätynyt lopultakaan? No olisi varmaan tietenkin. Mikä saa aikaan nopean jäähtymisen, hileytymisen, kun hiilidioksidia vapautetaan.

Kuinka pitkälle tuollainen neste voi alijäähtyä, ennenkuin alkaa varsinainen hileytyminen, siis umpinaisessa pullosas? No riippuu varmaan tietysti siitä, minkä verran vedessä on muita "epäpuhtaita osia, kiteytymiskeskuksia". Tapahtuisiko se pakastimessa havainnoitsijalta piilossa siis esim. muutamassa sekunnissa, kun jokin sietoraja ylittyy.

Onkohan tätä tutkittu? Siis oikeasti tutkimalla tutkittu? Toisaalta ilmiö on varmasti tuttu yhdelle jos toiselle ja esim. oluttölkin kohdalla varsin nopeaa, mutta oluttölkin sisältö on jäässä eli hileillä jo ennen avaamistakin, oltuaan tunnin pakastimessa.

Onko sitten peräti niin, että näissä sugar free limsoissa on jokin salaperäinen salaliittomakeutusaine, joka rikkoo fysiikan ja kemian lakeja ja ties miten vaikuttaa kuluttajaan?

Tässä yksi viestiketju asiasta https://www.tiede.fi/keskustelu/8331/ketju/vichy_pullon_sisallon_jaatyminen

tässä toinen, joskaan ei se alkuperäinen johon tutustui, vaan jatkoa, jota en ole vielä lukenut ja jossa voi olla tarkempaa ymmärrystä asiasta https://keskustelu.suomi24.fi/t/5566669/alijaahtymisesta

tässä aiempi suomi24 https://keskustelu.suomi24.fi/t/5561291/quotavattuquot-limsa-jaatyy

Mutta olisihan se mukavaa, jos tiedeaiheiseen ilmiöön löytyisi jotain täälläkin siis.

Asia ei lopulta liene niin helppo ja yksiselitteinen, kuin ensin luulisi...

Muokannut: sherlocker, 8/12/2019 5:18:20 PM


Kolapullon jäätyminen   [ 401760 , sherlocker , 12.08.2019 15:58:10 ]
    Kolapullon jäätyminen   [ 401766 , Otto Mäkelä , 13.08.2019 09:43:38 ]
        Kolapullon jäätyminen   [ 401767 , Lassi Hippeläinen , 13.08.2019 11:01:03 ]
            Kolapullon jäätyminen   [ 401768 , Otto Mäkelä , 13.08.2019 14:05:12 ]
                Ikkunan jäätyminen   [ 401771 , Mr.K.A.T. , 14.08.2019 03:33:51 ]
                    Ikkunan jäätyminen   [ 401782 , sherlocker , 19.08.2019 15:02:47 ]
                Kolapullon jäätyminen   [ 401783 , sherlocker , 19.08.2019 15:03:35 ]
            Kolapullon jäätyminen   [ 401781 , sherlocker , 19.08.2019 14:58:53 ]
                Ultravettä jatkoksi   [ 401785 , sherlocker , 19.08.2019 15:47:11 ]
                    YLE ja Åbo akademi   [ 401786 , Mr.K.A.T. , 19.08.2019 22:32:27 ]