Onko hiilinielua olemassa?

Kai Varma, 3/20/2020 3:08:54 PM, 402871

Ilmastonmuutos on varmasti olemassa. Hiilinielukin on olemassa ainakin sanana, mutta onko se vain eräänlainen ”ikiliikkuja”.
Tällaisia aloin miettiä jouduttuani valtion määräämään karanteeniin, ja jatkaessani tutustumista noin kuukausi sitten hankkimaani kirjaan ”Tulevaisuuden lyhyt historia”. Se on kustannusyhtiö BoD:n julkaisema kirja. Alkaessani lukemaan kuvittelin sen olevan jonkinlainen fiktiokohellus tulevaisuudesta, ja fiktiotahan se olikin. Paitsi, että johdanto-osa (n 10 sivua), jolla luotiin lähtökohta tuleville fiktiotapahtumille, alkoi tuntua sitä todellisemmalta, mitä pitempään sitä tutki. Tekijät olivat ottaneet lähtökohdaksi Ilmatieteen laitoksen ilmasto-oppaan hiilenkiertoa kuvaavan kaavion, ja pelkistäneet sitä niin, että jo yhdellä silmäyksellä oli selvää, että fossiilisen hiilen poltto johtaa HIILIDIOKSIDIN KUMULOITUMISEEN biosfääriin, jota myös elonkehäksi kutsutaan.

Tekijät asettavat lukijan eteen kysymyksen, että kun fossiilinen hiili tulee elonkehän ULKOPUOLELTA ja hiilinielut ovat elonkehän SISÄPUOLELLA, niin millä taikatempulla on rakennettavissa hiilineutraali tase hiilelle. En minä ainakaan osaa vastata. Ymmärrän, että elonkehän eri osat – maa meri ja ilmakehä ovat avoimessa vuorovaikutuksessa keskenään ja lisääntyvä hiili jakaantuu niiden kesken luonnonlakien mukaiseen tasapainoon. Ja mitä enemmän tuijotin tuota johdannon lopussa olevaa kuvaa, sitä hölmömmäksi koin itseni.

Saadakseni lisävalaistusta aloin googlata lisäinfoa kirjan tekijöistä, mutta löysin vain kustantajan laatiman lehdistötiedotteen, josta kävi ilmi, että Suomen kansainvälisesti tunnetuin ilmastoguru, Petteri Taalas on julkisesti lausunut: ”Hiilinielut eivät ole ratkaisu ilmasto-ongelmaan. On lopetettava fossiilihiilen poltto”. Tuohon samaan johtopäätökseen ovat päätyneet myös kyseisen kirjan tekijät pelkän puolitieteelisen loogisen päättelyn avulla. Hiilinielut, jota mantraa kaikki silmäätekevät hokevat olisivatkin lähinnä uskomushoitoa ilmastoahdistukseen. Ainakin sana ”hiilineutraali” tulisi julistaa pannaan! Tuo lehdistötiedote löytyy osoitteesta (https://www.sttinfo.fi/tiedote/viruksia-tulee-ja-viruksia-menee-mutta-fossiilinen-hiili-jaa-ja-kumuloituu?publisherId=69817902&releaseId=69876028)

Ainakin se löytyy kun googlaa tekstillä "viruksia tulee ja viruksia menee, mutta"

Muokannut: Kai Varma, 3/20/2020 3:20:39 PM