kun etsii, voi löytää kultahipun

Kai Varma, 7/20/2021 5:07:55 PM, 406020

Riiviö kirjoitti [q=405929][q=405925] En jaksa pöyhiä tuota läjää enempää kultahippujen toivossa. Kirjan kohderyhmä on siis muualla.

[q]3.

Päätin siis vielä kerran lukea tuon kirjan, eli niinkuin sanot "pöyhiä tuota läjää", ymmärtäkseni tuota ajatteluasi, ja löysinkin omasta mielestäni uuden timantin. Kerron siitä lopuksi. Se on uusi näkökulma kokonaisuuteen jonka vasta nyt oivalsin. Se pieni timantti jonka ensin löysin oli tuo 10 gigatonnin kokoinen timantti.Ja joka vuosi syntyy uusi samanalainen. Timantti, kuten yleisesti tiedeään on puhdasta hiiltä.

Tuollaisen järkäleen pystyy tuottamaan vain ihminen äärettömässä tyhmyydessään. Ihmiskunta on onnistunut jo tekemään tuollaisia satoja kappaleita, jotka ihminen on sitten upottanut luontoon. Kun luonnolla ei ole keinoa sylkäistä noita järkäleitä mihinkään, ovat ne tukkineet luonnon elintoimintoja niin, että se on alkanut yskimään ja aivastelemaan.
Koska luontoa vaivaava tauti on lääkäriksi ilmoittautuneelle ihmiskunnalle ennestään tuntematon ja leikkaushoito on liian kallista, on ihmiskunta katsonut parhaaksi auttaa luontoa sopeutumaan, ja oikeaksi hoidoksi on katsottu siedätyshoito. Koska luonto ymmärretään ensisijaisesti ihmisen palvelijaksi, on sen siedettävä jatkossakin tuo inhottava 10 gigatonnin lisätimantti sisuksiinsa joka vuosi. Toki ihmiskunta lupaa olemaan kasvattamatta tuota vuotuista annosta...

Jotenkin noin kai se ajattelu menee.

Riiviö kertoi, ettei hän viitsi kaivaa tunkiota timantin toivossa, joten ajattelin tehdä hänelle palveluksen ja etsiä hänelle noita timantteja ihan pyytämättä ja yllättäen. Olenhan yhteiskunnan pakottamana joutunut tuon tunkion ääreen, joten tunnen tuon tunkion, ja tällainen paskaduuni on meille työväenluokan ihmisille luontaisesti lankeava osa.

Olen tonkinut tuota tunkiota yli vuoden päivät. Aluksi löysin sieltä omasta mielestäni ison jalokiven (10 gigatonnin timantin), jota riensin lapsenomaisesti esittelemään isoille pojille. Isoilla pojilla oli kerho, nimeltä ”ei voi olla totta” (lyh. Skepsis). Siellä varmasti osattaisiin kertoa minulle, kuinka arvokas löytöni oli. Isot pojat nauroivat minut ulos ja häntä koipien välissä jäin ihmettelemään timanttiani. En uskonut isoja poikia, vaan menin kysymään oikein viralliselta asiantuntijalta, ja hämmästykseni oli suuri, kun sieltä ihan asiallisesti vastattiin, että kyseessä on todellinen löytö, mutta ei suinkaan mitenkään ainutlaatuinen. ihmiskunta on tehtaillut niitä sivutyönään jo satoja, ja se mitä olen löytänyt ei ole timantti, vaikka hiiltä onkin, vaan kyseessä on itse asiassa syöpäpesäke, jollaisia ihminen on työntänyt luontoon jo satoja. Itseasiassa löytämäni timantti oli juuri se myrkky joka aiheuttaa tuon syövän, sanottiin, ja lisättiin vielä, että ihmiskunta aikoo kyllä jatkaa niiden tehtailua koska lopettaminen on liian kallista. Ne aiheuttavat toki luonnolle kuumetta ja oksentelua, mutta ihmiskunta tekee kaikkensa, että vuosittainen annos ei kasvaisi. Ja ties vaikka jos ihmiskunta löytää halpoja korvikkeita, niin joskus kaukaisessa tulevaisuudessa koko myrkynkylvö voitaisiin lopettaa.
Olihan tuo jo uskomatonta tarinaa, mutta vielä hullumpaa oli tulossa, kun jatkoin tunkion tonkimista, kävi ilmi, että tuon tunkion kirjalliseen muotoon saattaneet tekijät (myöh ”viisaat miehet”) olivat täysin tietoisia tuon timantin luonteesta, eikä se ollut tietävämmille mitään uutta. Mutta näin tietämättömän se johdatti ajattelemaan, mitä asiasta seuraa. Koska ”viisaat miehet” olivat tietoisia siitä, että luonto ei ole ihmisen hallittavissa, he pukevat tulevaisuuden sadun muotoon, joka lapsellisille ihmisille kertoo mielikuvitustarinoita lapsenomaisesti, mutta lukijan käsityskyvyn mukaan teksti antaa ajattelemisen aihetta arvokeskusteluun.
Olen ollut löytävinäni näitä tasoja moniakin ja vertailut niitä maailmankirjallisuuden tarinoihin Dostojevskista, Vonnegutiin ja elokuvamaailmassa Kubrikista, Orson Wellesiin.
Mutta kun PeP väitti ettei hän löydä kirjasta mustaa huumoria, on minun todettava, että joko minä tai hän on vinksahtanut. Mitä sitten on seuraava teksti (Tilannekatsaus vuodelta 2042,Lainaus sivu 26):
Todellisen muutoksen aikaansaamiseksi olisi tarvittu vihreitä kansalaisjärjestöjä kertomaan faktoja ilman poliittisia tavoitteita. Mutta kun tuon tehtävän olivat omineet vihreät poliitikot, sotkeutui luonnonsuojelu poliittisen pelin syövereihin. Moraalikato ja itsekkyys kasvoivat poliittisessa elämässä puoluekentän laidasta toiseen. Kun tuo sama vitsaus rapautti journalistienkin maailmaa niin, että vallan vahtikoirista tuli puudeleita, ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tarvittavat toimenpiteet vesittyivät. Uskottiin, että lämpötila saataisiin jäämään alle kahden asteen (oikolukija olisi varmaan huonnut sanan "nousu"puuttuvan), jos vain kaikki ihmiset ryhtyisivät kasvissyöjiksi ja alkaisivat kierrättää tavaroitaan. Sinänsä hyviä asioita, mutta näin itse ongelma karnevalisoitiin. Ihmiset kierrättivät ja neuvoivat toisiaan. Kirjoittivat toisilleen opaskirjoja ja järjestivät seminaareja siitä, kuinka hiilidioksidi saadaan siirtymään paikasta toiseen. Päätettiin kieltää polttomoottorit tieliikenteessä, vaikka olisi pitänyt kieltää vain fossiilinen polttoaine. Siinä menivät pesuveden mukana biopolttoaineilla käyvät moottorit, joita olisi kipeästi kaivattu haja-asutusalueiden tarpeisiin. Suomessa kiellettiin metsähakkuut, vaikka ongelmana oli metsien häviäminen tropiikissa. Kaikkialla nähtiin hiilinieluja, ja koko ajan kaiken tämän hälinän takana virtasi lisää fossiilista hiiltä biosfääriin, josta sillä ei ollut ulospääsyä. Silti kaikki uskoivat, että hiilineutraalius olisi saavutettavissa.”

Kun luen tuota tekstiä, en voi mitään sille, että mieleeni nousee Charles Chaplinin elokuva ”diktaattori”, jossa Chaplin istuu natsi tunnusten keskellä, ja pyörittää sormenpäässään isoa kartapalloa. Elokuva tehtiin, kun Hitler oli nousemassa valtaan ja viemässä ihmiskuntaa kohti tuhoa. Tuhoa kohti mennään nytkin mutta kun pallon pyörittäjinä ovat tuntemattomat ”viisaat miehet” ja pilkan kohteena olemme me talouskasvun turruttamat ihmiset. Raivostumme, ja väitämme ”viisaita miehiä” idiooteiksi, jotka tulee sotkea omaan tunkioonsa.

Chaplinia arvostetaan, mutta kun pilkka osuu omaan nilkkaan, on pilkkaaja ilman muuta tökerö. Tuskin Chaplinin huumorikaan avautui kovinkaan monelle, kun se julkaistiin vuosi ennen kuin isku Pearl Harbouriin tapahtui, ja jenkitkin joutuivat huomaamaan mustan huumorin syvällisyyden. Nämä ”viisaat miehet” kirjoittivat kirjansa pari kuukautta ennen kuin korona ilmestyi osoittamaan luonnon voimaa.

Toinen syvänmusta huumorikohtaus tulee mieleen elokuvasta ”kolmas mies”. Kolmatta miestä näyttelevä Orson Welles toteaa kellotornin loppukohtauksessa kyynisesti, että mitä väliä noilla ihmismuurahaisilla on. Lopuksi hän kysyy, mitä demokratia on koskaan saanut aikaan. Onhan Sveitsissä ollut demokratia satoja vuosia, ja mitä sieltä on keksitty. Käkikello!
Ei musta huumori aina naurata. Eikä tämänkään kirjan musta huumori useinkaan naurata, mutta se saataa olla silti tarpeellista ja hyvää.

Nyt siis siihen löytämääni uuteen näkökulmaan.

Kun päätin ottaa talikon vielä kerran käteeni (vaikka kukaan ei ole pyytänytkään), ja tonkia vielä kerran tuo sontakasa (niin kuin sanote) läpi, oli yllätykseni melkoinen, kun tajusin jälleen täysin uuden näkökulman, ja olen yhä vakuuttuneempi siitä, että ilmastoa koskeva johdanto-osa oli vain johdanto erilaisiin arvopohdintoihin viemällä kukin arvo koomisiin ääripäihinsä, ja käsittelemällä ne reaalielämästä irrallaan olevassa kontekstissa. Viimekädessä tekninen kehitys karkaa käsistä, ja totaalisen tuhon kautta kaksi ääripäätä jää jäljelle. Teknolgiauskovaiset päätyvät tekniikan kyllästämään sukellusvenetukikohtaan ja luontoon luottavat syvälle maan uumeniin kaivoskuilun pelastamina. Kummalta pohjalta on mahdollista jatkaa ihmiskuntana?

En tiedä pohditaanko kirjassa vielä sitäkin, onko nykyinen tasa-arvoajattelu tyhjän päällä. Eli onko
sukupuolten sellainen tasa-arvo, jota nyt länsimaissa on tavoitteena, täysin epärealistinen tavoite, vai tarvitaanko sen toteuttamiseksi geneettisesti toisenlainen ihminen. Väkivalta on sisällä ihmisen geeneissä, koska se on olut välttämätön olemassaolontaistelussa, mutta nyt sitä ei saa enää olla. Niinpä kirjan satumaailmassa se on helppo poistaa kun luontoäiti tarttuu toimeen (lainus sivu172): ”Väkivallaton ihmiskunta on ollut aina ihmisen suuri unelma, mutta ihminen ei vain ole onnistunut sitä koskaan itse luomaan. Metsätontulta sellaisen luominen onnistui vaivattomasti, sillä olihan hän jo harjoitellut sitä simpansseilla. Silloin Metsätontun työkaluna oli Kongojoki, jonka yli pohjoisen simpanssit eivät päässeet tuomaan väkivaltageeniään. Niinpä eteläisen puolen simpanssit, bonobot, saivat rauhassa viettää rakkauden täyttämää elämäänsä.” (metsätonttu on luontoon luottavien ihmisten käyttämä nimitys, kun he kertovat lapsille luontoäidistä)

Ilman tuollaista evoluutiokehitystä ihminen taistelee ja kilpailee loputtomasti. Ihmiskunnan geenistö on luotu suvun jatkamiseen niin kuin kaikkien elävien geenistö. Luonto on sälyttänyt naisen harteille suurimman mahdollisen vastuun seuraavasta sukupolvesta ja on näin ollen kehittänyt naisen olennoksi, jonka geenistö on luotu toteuttamaan tätä tavoitetta.
Niinpä naiselle mies on vain väline tämän tavoitteen toteuttamiseksi, ja nainen on epäonnistunut tehtävässään vasta kun hän ei onnistu saattamaan lastaan maailmalle.
Onko siis naisen lempeys miestä kohtaan keino, jolla luonto varmistaa maksimaalisen suojan avuttomalle ihmislapselle. Miten testosteronista kumpuavat väkivaltaisuuden ongelmat hallitaan naisten maailmassa ja Ja sitten kun ne joskus saadaan hallintaan, onko miehillä mitään keinoa olla joutumatta alisteiseen asemaan yhteiskunassa?
Tällaiset teemat kulkevat läpi kirjan , mutta jos ideologisista syistä ei lukija niitä halua nähdä on se tietenkin sekava ja tökerö. Elämää suurempia kysymyksiä, joihin tarvitaan jo avointa mieltä.

Muokannut: Kai Varma, 7/20/2021 5:26:40 PM


Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405623 , Kai Varma , 25.06.2021 04:18:24 ]
    Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405624 , Kai Varma , 25.06.2021 10:06:53 ]
        Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405646 , Mr.K.A.T. , 26.06.2021 21:40:59 ]
            Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405704 , Kai Varma , 29.06.2021 09:00:24 ]
                Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405706 , riiviö , 29.06.2021 09:52:54 ]
                    Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405707 , Kai Varma , 29.06.2021 10:16:46 ]
                    Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405708 , PeP , 29.06.2021 10:51:43 ]
                        Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405710 , Kai Varma , 29.06.2021 11:56:50 ]
                Rosling, Ward+Brownlee   [ 405730 , Mr.K.A.T. , 29.06.2021 22:55:07 ]
                    Rosling, Ward+Brownlee   [ 405731 , Kai Varma , 30.06.2021 10:32:30 ]
                Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405738 , Risto Koivula , 30.06.2021 16:31:47 ]
                    Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405743 , Kai Varma , 01.07.2021 00:47:21 ]
                        Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405745 , riiviö , 01.07.2021 12:27:43 ]
                            Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405748 , Kai Varma , 01.07.2021 14:19:41 ]
                                Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405752 , riiviö , 01.07.2021 18:40:22 ]
                                    Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405753 , PeP , 01.07.2021 20:35:34 ]
                                    Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405756 , Kai Varma , 01.07.2021 22:41:44 ]
                                        Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405826 , riiviö , 03.07.2021 22:42:05 ]
                                            Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405830 , Kai Varma , 04.07.2021 02:08:42 ]
                                                Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405835 , riiviö , 04.07.2021 10:35:42 ]
                                                    Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405837 , Kai Varma , 04.07.2021 13:34:59 ]
                                                        Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405839 , riiviö , 04.07.2021 19:54:06 ]
                                                            Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405840 , Kai Varma , 04.07.2021 21:30:59 ]
                                                            Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405841 , Kai Varma , 04.07.2021 21:31:02 ]
                        Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405760 , Risto Koivula , 02.07.2021 00:02:29 ]
                            Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405767 , Kai Varma , 02.07.2021 07:19:26 ]
                                Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405768 , Risto Koivula , 02.07.2021 08:51:07 ]
                                    Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405771 , Kai Varma , 02.07.2021 10:21:21 ]
                                        Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405823 , Risto Koivula , 03.07.2021 19:50:54 ]
                                            Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405829 , Kai Varma , 04.07.2021 00:38:21 ]
                                    "Transhumanisoimisen" "kritisoiminen" on jo maailmanlaajuista "roskapostia"...   [ 406195 , Risto Koivula , 10.08.2021 08:16:53 ]
                                        "Transhumanisoimisen" "kritisoiminen" on jo maailmanlaajuista "roskapostia"...   [ 406200 , sherlocker , 10.08.2021 13:46:01 ]
                                            "Transhumanisoimisen" "kritisoiminen" on jo maailmanlaajuista "roskapostia"...   [ 406210 , Risto Koivula , 11.08.2021 05:38:37 ]
                                                On se niin väärin...   [ 406439 , sherlocker , 20.08.2021 21:48:30 ]
                                                    On se niin väärin...   [ 406521 , Risto Koivula , 23.08.2021 20:34:26 ]
                                                        On se niin väärin...   [ 406554 , sherlocker , 26.08.2021 03:04:04 ]
                                                            Tiedettä puolustetaan aseellisestikin   [ 406568 , Risto Koivula , 26.08.2021 23:25:08 ]
                                                                Tiedettä puolustetaan aseellisestikin   [ 406601 , sherlocker , 28.08.2021 15:13:42 ]
                                                                    Tiedettä puolustetaan aseellisestikin   [ 406612 , Risto Koivula , 29.08.2021 04:30:34 ]
                                                            On se niin väärin...   [ 406597 , sherlocker , 28.08.2021 13:36:06 ]
                                                        On se niin väärin...   [ 406556 , sherlocker , 26.08.2021 03:46:52 ]
                                                            On se niin väärin...   [ 406564 , Risto Koivula , 26.08.2021 19:08:41 ]
                                                                On se niin väärin...   [ 406600 , sherlocker , 28.08.2021 13:45:31 ]
                                                                On se niin oikein   [ 406649 , sherlocker , 30.08.2021 21:23:43 ]
                                                                    On se niin oikein   [ 406669 , Risto Koivula , 31.08.2021 05:26:50 ]
                                        "Transhumanisoimisen" "kritisoiminen" on jo maailmanlaajuista "roskapostia"..., peli vaan kovenee...   [ 406224 , Risto Koivula , 12.08.2021 05:02:50 ]
                                    Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 406231 , Risto Koivula , 12.08.2021 09:44:27 ]
                                        Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 406232 , Risto Koivula , 12.08.2021 10:33:04 ]
                                            Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 406248 , Kai Varma , 12.08.2021 23:58:50 ]
                                                Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 406256 , riiviö , 13.08.2021 08:41:47 ]
                                                    Ehdotukset sen kun "paranee": "Kylmäkoneet jäähdyttämään meriä"... mutta minne se hukkalämpö sitten lykättäisiin Maapallolta ja miten?   [ 406272 , Risto Koivula , 14.08.2021 04:15:14 ]
                                                        Ehdotukset sen kun "paranee": "Kylmäkoneet jäähdyttämään meriä"... mutta minne se hukkalämpö sitten lykättäisiin Maapallolta ja miten?   [ 406294 , Kai Varma , 14.08.2021 21:26:10 ]
                                        KAIKKI Hölösen Suomen_ulkomaisen_akateemikon "erityistieteet" on osoitettu haistapaskaksi, myös "leipälji" arkelogia...   [ 406249 , Risto Koivula , 13.08.2021 01:06:30 ]
                                Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405780 , riiviö , 02.07.2021 13:53:15 ]
                                nettikeskustelusta täällä   [ 405802 , Mr.K.A.T. , 03.07.2021 01:08:25 ]
                                    nettikeskustelusta täällä   [ 405804 , Kai Varma , 03.07.2021 09:33:41 ]
                                        nettikeskustelusta täällä   [ 405815 , PeP , 03.07.2021 13:34:18 ]
                                            nettikeskustelusta täällä   [ 405820 , Kai Varma , 03.07.2021 16:33:00 ]
                            Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405792 , PeP , 02.07.2021 16:20:04 ]
                Tapaus Koivula   [ 405842 , Otto Mäkelä , 04.07.2021 22:07:17 ]
                    Tapaus Koivula   [ 405845 , Kai Varma , 05.07.2021 08:25:00 ]
                    Tapaus Koivula   [ 406117 , Risto Koivula , 06.08.2021 06:47:41 ]
    Taalas   [ 405647 , Mr.K.A.T. , 26.06.2021 21:53:27 ]
        Taalas   [ 405650 , PeP , 26.06.2021 22:43:07 ]
    Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405654 , Risto Koivula , 27.06.2021 04:54:41 ]
        Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405658 , Kai Varma , 27.06.2021 08:32:39 ]
            "Tulevaisuuden lyhyt historia" on EU:n Investointipankin ja Attac-kansalaisjärjrstö perustajan Jacques Attalin kirjoittama   [ 405664 , Risto Koivula , 27.06.2021 12:04:20 ]
                "Tulevaisuuden lyhyt historia" on EU:n Investointipankin ja Attac-kansalaisjärjrstö perustajan Jacques Attalin kirjoittama   [ 405670 , Kai Varma , 27.06.2021 13:26:31 ]
                    Tää on jonkun Ollilan kirjoittama - taidat tietää hyvinkin...   [ 406226 , Risto Koivula , 12.08.2021 06:50:18 ]
                        Olisikohan tämä se Ollila?   [ 406381 , Risto Koivula , 19.08.2021 05:14:36 ]
                            Olisikohan tämä se Ollila? Jaoin "EPÄTIETEEN" palstalle edeleenkäsittelyyn:   [ 406416 , Risto Koivula , 20.08.2021 04:08:31 ]
                                SITRA:n Ilmastofoorumi joron jäljillä - rahataa vain omille huijareolleen?   [ 406418 , Risto Koivula , 20.08.2021 05:57:46 ]
                                    SITRA:n Ilmastofoorumi joron jäljillä - rahataa vain omille huijareolleen?   [ 406423 , riiviö , 20.08.2021 11:13:16 ]
                                        SITRA:n Ilmastofoorumi joron jäljillä - rahastaa vain omille huijareilleen?   [ 406487 , Risto Koivula , 22.08.2021 02:54:45 ]
    Ilmastonmuutoksen kolme kovaa pointia   [ 405843 , KimmoK , 05.07.2021 08:12:44 ]
        Ilmastonmuutoksen kolme kovaa pointia   [ 405846 , Kai Varma , 05.07.2021 08:41:01 ]
        Ilmastonmuutoksen kolme kovaa pointia   [ 405853 , Kai Varma , 06.07.2021 07:21:58 ]
    Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405854 , riiviö , 06.07.2021 10:05:40 ]
        Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405856 , Kai Varma , 06.07.2021 18:16:26 ]
            Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405859 , PeP , 06.07.2021 21:43:55 ]
                Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405860 , Kai Varma , 07.07.2021 10:56:55 ]
                    Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405861 , PeP , 07.07.2021 14:19:41 ]
                        Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405865 , Kai Varma , 08.07.2021 10:41:30 ]
                            Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405866 , PeP , 08.07.2021 11:19:33 ]
                    Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405862 , riiviö , 07.07.2021 14:42:37 ]
                        Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405863 , Kai Varma , 07.07.2021 19:46:03 ]
                            Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405867 , riiviö , 08.07.2021 11:22:17 ]
                                Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405869 , Kai Varma , 08.07.2021 18:55:22 ]
                                    Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405870 , PeP , 08.07.2021 23:05:20 ]
                                        Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405874 , Kai Varma , 09.07.2021 10:32:00 ]
                                            Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405879 , riiviö , 09.07.2021 20:12:59 ]
                                                Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405880 , PeP , 09.07.2021 20:36:58 ]
                                                    Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405884 , Kai Varma , 09.07.2021 22:05:29 ]
                                                        Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405885 , riiviö , 09.07.2021 23:34:34 ]
                                                            Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405886 , Kai Varma , 10.07.2021 00:01:46 ]
                                                                Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405891 , PeP , 10.07.2021 08:56:46 ]
                                                                Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405894 , riiviö , 10.07.2021 11:07:15 ]
                                                        Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405887 , PeP , 10.07.2021 00:03:10 ]
                                                            Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405889 , Kai Varma , 10.07.2021 01:36:31 ]
                                                                Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405890 , PeP , 10.07.2021 08:45:36 ]
                                                                    Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405892 , PeP , 10.07.2021 09:19:16 ]
                                                                        Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405936 , PeP , 12.07.2021 13:21:06 ]
                                                                Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405893 , sherlocker , 10.07.2021 10:38:35 ]
                                                                Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405895 , riiviö , 10.07.2021 11:16:37 ]
                                                                    Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405925 , Kai Varma , 12.07.2021 01:31:15 ]
                                                                        Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405926 , Kai Varma , 12.07.2021 09:35:48 ]
                                                                        Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405929 , riiviö , 12.07.2021 10:16:08 ]
                                                                            Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405940 , Kai Varma , 12.07.2021 15:13:51 ]
                                                                                Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 406118 , Risto Koivula , 06.08.2021 06:50:39 ]
                                                                                    Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 406121 , riiviö , 06.08.2021 09:52:11 ]
                                                                                        Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 406131 , Risto Koivula , 07.08.2021 05:02:34 ]
                                                                            kun etsii, voi löytää kultahipun   [ 406020 , Kai Varma , 20.07.2021 17:07:55 ]
                                                                        Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405931 , _Wesa_ , 12.07.2021 10:41:45 ]
                                                                            Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405932 , Kai Varma , 12.07.2021 11:17:53 ]
                                                                                Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405937 , _Wesa_ , 12.07.2021 14:04:00 ]
                                                                                    Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405939 , Kai Varma , 12.07.2021 15:12:19 ]
                                                                                        Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405941 , _Wesa_ , 12.07.2021 15:49:18 ]
                                                                                            Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405942 , Kai Varma , 12.07.2021 17:10:29 ]
                                                                                        Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 406187 , Kai Varma , 09.08.2021 19:13:01 ]
                                                                                            Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 406191 , Risto Koivula , 10.08.2021 01:35:43 ]
                                                                        Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405934 , PeP , 12.07.2021 12:54:14 ]
                                                                            Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405935 , PeP , 12.07.2021 12:54:38 ]
                                                                                Popper   [ 406174 , Kai Varma , 08.08.2021 11:22:22 ]
                                                                                    Popper   [ 406177 , Risto Koivula , 08.08.2021 20:25:41 ]
                                                                                        Hopper   [ 406180 , sherlocker , 08.08.2021 21:19:40 ]
                                                                                            Hopper   [ 406183 , Risto Koivula , 09.08.2021 01:34:10 ]
                                                            Esko Valtaoja laukoo kerrankin totuuksia!   [ 406161 , Risto Koivula , 08.08.2021 03:43:50 ]
                                                                Esko Valtaoja laukoo kerrankin totuuksia!   [ 406192 , Risto Koivula , 10.08.2021 02:54:53 ]
                                                                    Eikö näiden viestien pituudelle voisi tehdä ylärajaa?   [ 406197 , riiviö , 10.08.2021 10:28:46 ]
                                                Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405883 , Kai Varma , 09.07.2021 21:34:15 ]
        Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 405857 , PeP , 06.07.2021 20:27:26 ]
    Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 406193 , Kai Varma , 10.08.2021 06:43:00 ]
        Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 406198 , Risto Koivula , 10.08.2021 11:01:21 ]
            Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 406201 , Kai Varma , 10.08.2021 14:51:20 ]
                Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 406211 , Risto Koivula , 11.08.2021 06:38:50 ]
                    Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 406216 , Kai Varma , 11.08.2021 12:48:05 ]
                        Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 406222 , Risto Koivula , 12.08.2021 02:59:49 ]
    Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 406240 , Kai Varma , 12.08.2021 20:47:07 ]
        Ilmastonmuutos poliittisen pelin nappulana   [ 406246 , Risto Koivula , 12.08.2021 23:13:49 ]
    Ylekin pelkää demokratian kaventumista Suomessa   [ 406674 , Teppolainen , 31.08.2021 10:07:50 ]