Keskustelua käydään

Se epäilijä, 9/8/2015 1:27:33 PM, 385710

Toki uskallat kysyä, ainakin, jos kysyt minulta!

En minä väitä, että ravitsemustiede on täyttä huuhaata. Kyllä se johonkin perustuu. Mutta kuinka luotettavaan "johonkin"? Tieteenalana ravitsemustiede on vähän tutkittu juuri sen vaikeuden vuoksi. Eikä aiemmin ole tajuttu (paitsi luontaispuolella, jossa taas tutkimuksia ei juuri tehdä eikä varsinkaan rahoiteta) suolistobakteereiden suurta merkitystä koko kehon terveydessä -myös mielenterveyden. On keskitytty lähinnä tutkimaan tyydyttyneitä ja tyydyttymättömiä rasvoja, vaikka jako niihin on väärä, ja sokereiden osuutta taas ei ole tutkittu riittävästi. Vasta 1990-luvulla kiinnitettiin huomiota mm. transrasvoihin, mutta edelleenkin käytetään vaihtoesteröintiä yms. teollista rasvojen käsittelyä. Näitä käytetään turhaan.

"Jos ravitsemustiede on täysin huuhaata, mistä on sitten peräisin tieto, että nykyinen ravitsemussuositus on väärä?"

Vastakysymys: jos ravitsemussuositukset ovat oikeat, niin miksi kansa vain lihoo ja sairastuu diabetekseen ja muihin elintasosairauksiin?

Ravitsemustieteessä on jämähdetty puolustuskannalle eikä vastaanoteta uutta tietoa. Kyse on juuri siitä miten arvotetaan tutkimustietoa. Ei tiede voi tietystikään perustua muuhun kuin tutkimukseen, mutta on myös tunnistettava huonosti aseteltu tai toteutettu tutkimus, virheet on tunnustettava. Tilastojakin voi lukea monella tapaa kuten olemme huomanneet. Pradigmaa voi muuttaa, mutta se tuntuu olevan kovin vaikeaa.

Maailmassa on paljonkin tutkijoita, jotka ovat aivan eri mieltä THL:n kanssa vaikkapa rasvoista. Voisiko olla, että THL:ssä ja sen kaltaisissa laitoksissa on päättävissä asemissa ihmisiä, jotka ovat koko työuransa ajaneet rasvattomuuden asiaa ja heidän on vain vaikea uskoa ja myöntää olleensa väärässä? Koko heidän tutkimuksensa ja elämäntyönsä perustuu aiemmalle tulkinnalle, että rasva on pahis ja jos se ei olekaan, niin koko tämä myöhempi rasvatutkimus on lähes turhaa! Sellaista on vaikea kenen tahansa myöntää. Minun ainakin olisi.

"Ja jos meidän tieteemme on Mustajoen ja Puskan vääristämää, miksi diabeteksen käypähoitosuositus ei poikkea Ruotsin tai Yhdysvaltain vastaavasta enemmän? Erot ovat kai vähäisiä. Myös Suomen suositukset perustellaan ulkomaisin tutkimuksin.

Tunnetko suomalaisen diabeteksen käypähoitosuosituksen?"

Tunnen suomalaisen diabeetikon hoidon, myös sitä kautta, mitä ohjeita ihan oikeasti läheiseni saavat ja mitä tietoa Diabetesliitto välittää. Samoin sydäntaudeista.

Muistaakseni olen tänne linkannutkin tuon diabeteksen Käypähoito -linkin. http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus;jsessionid=76A62C60298920E94F020C371D4E05DE?id=hoi50056
Ruokavaliosuositukset 2-tyypin diabeetikolle ovat samat kuin muulle väestölle, niissä ei ole eroa.

Uusissa Diabeteksen Käypähoito -suosituksissa annettiin hieman väljemmät kädet muodostaa oma yksilöllinen ruokavalio. Kuitenkin sekä Käypähoito että ravitsemusterapeutit edelleen antavat neuvoja pelkästään viljan lisäämiseen ja rasvan vähentämiseen sekä rypsiöljyn käyttöön. (Ei ole kunnon rypsiöljytutkimusta, joka perustuisi siihen, että ihmiset todella olisivat syöneet vain rypsiöljyä ja verrokkiryhmä jotain toista kuten vaikkapa oliiviöljyä. Rypsiöljyn käyttökehoitus perustuu suomalaiseen kauppapolitiikkaan ja siihen, että siinä on tietynlaisia rasvahappoja, mitä nämä rasvahapot todellisuudessa tekevät ja mitne toimivat kehossa, se on eri juttu.) Nopeiden hiilihydraattien vähentämisestä ei puhuta. Jotkut saavatkin tällä ruokavaliolla diabeteksen hyvään hoitotasapainoon, mutta läheskään kaikille se ei toimi toivotulla tavalla ja lähes aina ääreisverenkierron heikkeneminen jatkuu eli mm. silmässä se johtaa heikentyneeseen näkökykyyn ja lopulta jopa sokeuteen. Samoin vanhoilla diabeetikoilla on toisinaan edelleen edessä jalkojen amputointi. Tämä saattaa johtua siitäkin, että vähärasvaista ruokavaliota on vaikea noudattaa, mutta pääasiassa siitä, että sokeristuvia ruokia ei kehoteta välttämään riittävästi, vaan asia hoidetaan lääkkeillä, jotka eivät kuitenkaan pidä veren sokeria riittävän tasaisena, vaan se on pidettävä hiukan koholla yllättävien vaarallisten laskujen takia. (Eniten vähähiilihydraattista ruokavaliota lääkärien keskuudessa taitavat suositella hammaslääkärit ja silmälääkärit, jotka molemmat näkevät hyvät tulokset omin silmin.)


Ruotsissa VHH eli rasvainen ja vähähiilihydraattinen ruokavalio on yksi suositeltu vaihtoehto ruokavaliohoidoksi (Kost vid diabetes http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18471/2011-11-7.pdf). Suomessa ei. Täällä vaihtoehtoja ei anneta. Kuitenkin on sanottava, että satojen ihmisten kertomuksien mukaan lääkäri Suomessa on jopa kannustanut vastoin Käypähoitoa jatkamaan vähähiilihydraattista ja runsasrasvaista ruokavaliota, jos potilaan kaikki arvot ovat olleet aiempaa paremmat. Sokeriarvot (usein kokonaan ilman lääkitystä), kolesteroliarvot ja varsinkin verenpaine. Hoitavat lääkärit näkevät nämä tulokset käytännössä omilla potilaillaan. THL:n päättäjät eivät.

Tässä lainaus tuosta Ruotsin suosituksesta:
"Kost som kan vara bra vid diabetes
Traditionell diabeteskost
Det finns vetenskapligt stöd för att traditionell diabeteskost baserad
på svenska näringsrekommendationer (SNR) har en positiv inverkan
på långtidsblodsocker (HbA1C), främjar viktnedgång samt
förbättrar blodfetter.

Måttlig lågkolhydratkost
Det finns vetenskapligt stöd för att måttlig lågkolhydratkost har en
positiv inverkan på långtidsblodsocker (HbA1C), främjar viktnedgång
samt förbättrar blodfetter.

Medelhavskost
Det finns vetenskapligt stöd för att Medelhavskost har en positiv
inverkan på långtidsblodsocker (HbA1C), främjar viktnedgång samt
förbättrar blodfetter.

Traditionell diabeteskost med lågt glykemiskt index (GI)
Det finns vetenskapligt stöd för att traditionell diabeteskost med
lågt glykemiskt index har en positiv inverkan på långtidsblodsocker
(HbA1C) och förbättrar blodfetter."

En siis pidä Suomen ja Ruotsin ruokavaliosuosituksia diabeetikoille samanlaisina kuin osittain. Ruotsissakaan ei vielä suositella erittäin vähähiilihydraattista ruokavaliota diabeetikoille, mutta todetaan, että lisää tutkimuksia on tulossa. Suurin osa näistä vhh -tutkimuksistahan on tehty terveillä ja toisaalta Ruotsissa yleinen vhh-suuntaus on erittäin runsasrasvainen ja erittäin vähähiilihydraattinen LCHF. Ns. hyväkarppausta siellä ei juuri suosita.

Ruotsissa THL:ää vastaava elin on samassa tilanteessa kuin THL Suomessa. Kovaa vääntöä on eikä periksi vanhoista suosituksista anneta.

Ruotsissa suositaan myös ns. Välimeren ruokavaliota, josta todetaan, että sen rasvapitoisuus on 35-40E%, mikä ei Suomessa ole varsinaisesti vähärasvainen (30E%). Suomessa taas yritetään mainostaa Itämeren ruokavaliota, joka perustuu tutkimukseen, jossa täysjyväviljaa verrataan valkoiseen viljaan ja saatiin näin ollen parempia tuloksia. Entä ilman viljaa tai vähillä viljoilla? Ei ole tutkittu edes. Tätä Itämeren ruokavaliota on tutkittu erittäin vähän, mutta yhtäkkiä yhdellä kotimaisella Itä-Suomen yliopiston tutkimuksella peitotaan kaikki muut!
Muistanette myös, että Ruotsissa käytiin oikeutta vhh:lla hoitanutta lääkäriä vastaan ja lääkäri voitti. Sen jälkeen siis vhh on ollut asiallista hoitoa. Sanoo Käypähoito mitä tahansa, niin julkisuudessa vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta on THL:n puolelta annettu hyvin demonisoitu kuva. Se onkin ollut suuri virhe, sillä alusta asti olisi voitu ohjata toivottuun suuntaan eikä kieltää!

On myös huomattava, että diabeetikkoa hoidettaessa hoidetaan myös kolesterolitasoja. Esimerkiksi Norjassa on kuitenkin aivan eri rajat siihen, mikä on tavoite ja mitä hoidetaan statiineilla.

USA:ssa ei anneta mitään ohjeita siihen, paljonko pitäisi hiilihydraatteja tai rasvoja syödä, vaan painotetaan yksilöllisyyttä ja sitä, että monin tavoin voi koostaa aterian, pehmeitä rasvoja painotetaan. Siellä kiinnitetään huomiota transrasvoihin, joita heillä yhä on käytössä runsaasti.

Tässä ketjussa myös toin esille, että USA:ssa entinen A.D.A ja nykyinen A.N.D suositteli, että uusissa ruokavaliosuosituksissa unohdettaisiin tyydyttyneet rasvat ja keskityttäisiin sokeriin ja hiilihydraatteihin!

Tässä linkissä vielä noita tutkimuksia, joita on tullut vuoden 2013 jälkeen:
http://www.zoeharcombe.com/2014/11/academic-studies-questioning-current-dietary-advice/

Tuossa on viimeisenä mainittu tämä http://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196%2815%2900319-5/fulltext ,jossa paljon minua paremmin ja huomattavasti asiantuntevammin (heh) selitetään miksi nykyiset ruokavaliosuositukset ovat pielessä ja mikä vika tutkimuksissa on. Siis ympäri maailmaa, ei vain Suomessa, Ruotsissa tai USA:ssa. Ne ovat pielessä kaikkialla, sillä useat tutkimukset tehdään USA:ssa ja muut seuraavat USA:n suosituksia.

Openheart -lehdessä:

"Editorial

It is time to stop counting calories, and time instead to promote dietary changes that substantially and rapidly reduce cardiovascular morbidity and mortality"
http://openheart.bmj.com/content/2/1/e000273

Olen pyrkinyt tuomaan esille tätä keskustelua, jota todelliset ammattilaiset käyvät. Mikäs minä olen mitään sanomaan. Omaa mielipidettäni en siis pyri tuomaan esille, vaan paljon pätevämpiä mielipiteitä. Paljon pätevämpiä vielä kuin THL:n edustamat.


Christer Sundqvistin terveys-blogi IL:ssä on lopetettu   [ 383689 , Mr.K.A.T. , 07.04.2015 19:31:51 ]
    Christer Sundqvistin terveys-blogi IL:ssä on lopetettu   [ 383700 , 123 , 09.04.2015 12:38:53 ]
        Christer Sundqvistin terveys-blogi IL:ssä on lopetettu   [ 383707 , Se epäilijä , 10.04.2015 13:18:42 ]
            Christer Sundqvistin terveys-blogi IL:ssä on lopetettu   [ 383708 , Trepidaatio , 10.04.2015 13:41:11 ]
                Christer Sundqvistin terveys-blogi IL:ssä on lopetettu   [ 383709 , mmm , 10.04.2015 14:37:07 ]
                Christer Sundqvistin terveys-blogi IL:ssä on lopetettu   [ 383745 , Se epäilijä , 13.04.2015 21:27:23 ]
                    Voiko sanoa vai eikö?   [ 383746 , JuhaHuuhaa , 13.04.2015 21:54:12 ]
                        Kyllä saa hyvät naurut välillä!   [ 383775 , Se epäilijä , 16.04.2015 14:56:37 ]
                            Kyllä saa hyvät naurut välillä!   [ 383776 , PeP , 16.04.2015 17:14:19 ]
                                Pohj.m. ja DASH.. - re Kyllä saa hyvät naurut välillä!   [ 383778 , Mr.K.A.T. , 16.04.2015 18:07:10 ]
                                    Pohj.m. ja DASH.. - re Kyllä saa hyvät naurut välillä!   [ 383805 , Se epäilijä , 21.04.2015 21:14:24 ]
                                        1%, yli 10 000 ja Coxin regressio jne kateissa hihuleilta - re Pohj.m. ja DASH..   [ 383815 , Mr.K.A.T. , 22.04.2015 16:26:51 ]
                                            1%, yli 10 000 ja Coxin regressio jne kateissa hihuleilta - re Pohj.m. ja DASH..   [ 383817 , Se epäilijä , 22.04.2015 17:04:55 ]
                                                Ursula ja Marina ja 5 vuotta säilyvä ruoka   [ 383833 , Mr.K.A.T. , 23.04.2015 23:57:38 ]
                                                    Ursula ja Marina ja 5 vuotta säilyvä ruoka   [ 383837 , Se epäilijä , 24.04.2015 20:31:55 ]
                                                        Ursula ja Marina ja 5 vuotta säilyvä ruoka   [ 383842 , Mr.K.A.T. , 24.04.2015 22:31:33 ]
                                                            Ursula ja Marina ja 5 vuotta säilyvä ruoka   [ 383909 , Se epäilijä , 28.04.2015 16:52:13 ]
                                                                Lisäaineet turvallisia kuten pähkinä tai maito   [ 383918 , Mr.K.A.T. , 28.04.2015 22:31:17 ]
                                    IS 27.4.2015: "Dash voitti dieettikisan" - re Pohj.m. ja DASH   [ 383898 , Mr.K.A.T. , 27.04.2015 22:04:15 ]
                                        IS 27.4.2015: "Dash voitti dieettikisan" - re Pohj.m. ja DASH   [ 383907 , Se epäilijä , 28.04.2015 16:38:30 ]
                                            IS 27.4.2015: "Dash voitti dieettikisan" - re Pohj.m. ja DASH   [ 383926 , Mr.K.A.T. , 29.04.2015 16:57:41 ]
                                                IS 27.4.2015: "Dash voitti dieettikisan" - re Pohj.m. ja DASH   [ 383952 , Se epäilijä , 07.05.2015 17:42:53 ]
                                                    IS 27.4.2015: "Dash voitti dieettikisan" - re Pohj.m. ja DASH   [ 383953 , mmm , 07.05.2015 21:33:36 ]
                                                        Keskustelua käydään   [ 384149 , Se epäilijä , 21.05.2015 12:19:04 ]
                                                            Keskustelua käydään   [ 384233 , Se epäilijä , 26.05.2015 00:06:33 ]
                                                                Keskustelua käydään   [ 385582 , Se epäilijä , 04.09.2015 14:46:41 ]
                                                                Keskustelua käydään   [ 385625 , Trepidaatio , 05.09.2015 10:02:49 ]
                                                                    Keskustelua käydään   [ 385710 , Se epäilijä , 08.09.2015 13:27:33 ]
                                                                        Keskustelua käydään   [ 385713 , Trepidaatio , 08.09.2015 15:51:50 ]
                                                                            Keskustelua käydään   [ 385754 , Se epäilijä , 10.09.2015 13:32:53 ]
                                                                                Keskustelua käydään   [ 385756 , mmm , 10.09.2015 16:39:40 ]
                                                                                    Keskustelua käydään   [ 385806 , Se epäilijä , 17.09.2015 17:00:43 ]
                                                                                Keskustelua käydään   [ 385757 , Trepidaatio , 11.09.2015 09:22:03 ]
                                                                                    Tutkimusta tehdään   [ 385760 , Otto Mäkelä , 12.09.2015 13:31:49 ]
                                                                                        Tutkimusta tehdään   [ 385790 , Se epäilijä , 16.09.2015 10:57:25 ]
                                                                                            Tutkimusta tehdään - mutta ei lueta   [ 385791 , mmm , 16.09.2015 12:41:39 ]
                                                                                                Tutkimusta tehdään - mutta ei lueta   [ 385805 , Se epäilijä , 17.09.2015 16:19:07 ]
                                                                                                    Tutkimusta tehdään - mutta ei lueta   [ 385807 , mmm , 17.09.2015 19:53:03 ]
                                                                                                        Voi herranpieksut sentään!   [ 385808 , Se epäilijä , 18.09.2015 13:04:57 ]
                                                                                                            Voi herranpieksut sentään!   [ 385809 , Se epäilijä , 18.09.2015 13:19:35 ]
                                                                                                            Voi herranpieksut sentään!   [ 385810 , mmm , 18.09.2015 13:38:06 ]
                                                                                                                Voi herranpieksut sentään!   [ 385811 , Se epäilijä , 18.09.2015 14:39:44 ]
                                                                                                                Voi herranpieksut sentään!   [ 385812 , Se epäilijä , 18.09.2015 14:42:39 ]
                                                                                                                    Entä jos syö 6000 kaloria päivässä?   [ 385813 , Se epäilijä , 18.09.2015 17:51:55 ]
                                                                                                                    Voi herranpieksut sentään!   [ 385817 , mmm , 19.09.2015 10:06:38 ]
                                                                                                                        Voi herranpieksut sentään!   [ 385825 , Se epäilijä , 21.09.2015 14:28:25 ]
                                                                                                                            Voi herranpieksut sentään!   [ 385826 , mmm , 21.09.2015 16:09:28 ]
                                                                                                                                Sveitsiläinen pankkiiriliike   [ 385836 , Se epäilijä , 22.09.2015 14:15:22 ]
                                                                                                                                    Sydänliiton suositukset   [ 386137 , Se epäilijä , 09.10.2015 16:01:45 ]
                                                                                                                                        Sydänliiton suositukset   [ 386144 , sherlocker , 09.10.2015 17:20:05 ]
                                                                                                                                        Sydänliiton suositukset   [ 386225 , Jussi , 16.10.2015 21:56:35 ]
                                                                                                                                            Sydänliiton suositukset   [ 386362 , Se epäilijä , 23.10.2015 12:54:46 ]
                                                                                                                                                Sydänliiton suositukset   [ 386366 , Jussi , 23.10.2015 15:59:16 ]
                                                                                                                                                    Sydänliiton suositukset   [ 386410 , Se epäilijä , 28.10.2015 16:38:39 ]
                                                                                                                                                        Sydänliiton suositukset   [ 386422 , Jussi , 28.10.2015 20:22:53 ]
                                                                                                                                                            Sydänliiton suositukset   [ 386540 , Se epäilijä , 02.11.2015 15:15:37 ]
                                                                                                                                                                Sydänliiton suositukset   [ 386542 , Se epäilijä , 02.11.2015 15:22:07 ]
                                                                                                                                                                Sydänliiton suositukset   [ 386555 , Jussi , 02.11.2015 17:52:01 ]
                                                                                                                                                                    Sydänliiton suositukset   [ 386560 , Se epäilijä , 02.11.2015 22:10:54 ]
                                                                                                                                                                        Sydänliiton suositukset   [ 386562 , Jussi , 02.11.2015 23:23:52 ]
                                                                                                                                                                            Sydänliiton suositukset   [ 386599 , Se epäilijä , 04.11.2015 20:37:56 ]
                                                                                                                                                                                Sydänliiton suositukset   [ 386600 , Jussi , 04.11.2015 21:37:28 ]
                                                                                                                                                                                    Sydänliiton suositukset   [ 386601 , Se epäilijä , 04.11.2015 23:19:48 ]
                                                                                                                                                                                        Sydänliiton suositukset   [ 386603 , Jussi , 05.11.2015 00:18:28 ]
                                                                                                                                                                                            Sydänliiton suositukset   [ 386607 , Se epäilijä , 05.11.2015 15:26:39 ]
                                                                                                                                                                                                Sydänliiton suositukset   [ 386611 , Jussi , 05.11.2015 17:22:08 ]
                                                                                                                                                                                                    Sydänliiton suositukset   [ 386615 , Se epäilijä , 05.11.2015 18:24:36 ]
                                                                                                                                                                                                        Sydänliiton suositukset   [ 386616 , Se epäilijä , 05.11.2015 18:28:32 ]
                                                                                                                                                                                                            THL:n suositukset   [ 386646 , Se epäilijä , 09.11.2015 10:56:38 ]
                                                                                                                                                                                                                THL:n suositukset   [ 387072 , Se epäilijä , 20.11.2015 11:24:45 ]
                                                                                                                                                                                                                    THL:n suositukset   [ 387879 , Se epäilijä , 05.01.2016 12:59:32 ]
                                                                                                                                                                                                                        THL:n suositukset   [ 388733 , Se epäilijä , 11.02.2016 22:24:28 ]
                                                                                                                                                                                                                            THL:n suositukset   [ 388828 , Se epäilijä , 26.02.2016 16:06:46 ]
                                                                                                                                                                                                                                THL:n suositukset   [ 388830 , mmm , 26.02.2016 16:50:46 ]
                                                                                                                                                                                                                                    THL:n suositukset   [ 388844 , Se epäilijä , 29.02.2016 15:23:29 ]
                                                                                                                                                                                                                                        THL:n suositukset   [ 388848 , mmm , 29.02.2016 16:14:22 ]
                                                                                                                                                                                                                                            THL:n suositukset   [ 388850 , Se epäilijä , 29.02.2016 16:28:26 ]
                                                                                                                                                                                                                                                THL:n suositukset   [ 388862 , mmm , 01.03.2016 09:18:09 ]
                                                                                                                                                                                                                                                    THL:n suositukset   [ 388870 , Se epäilijä , 01.03.2016 12:50:44 ]
                                                                                                                                                                                                                                                        Lapsellista koulukiusaamista?   [ 388871 , mmm , 01.03.2016 13:31:57 ]
                                                                                                                                                                                                                                                            Lapsellista koulukiusaamista?   [ 388877 , Se epäilijä , 02.03.2016 15:03:14 ]
                                                                                                                                                                                                                                                                Lapsellista koulukiusaamista?   [ 388891 , mmm , 02.03.2016 21:54:05 ]
                                                                                                                                                                                                                                                                    Lapsellista koulukiusaamista?   [ 388892 , Se epäilijä , 04.03.2016 12:30:00 ]
                                                                                                                                                                                                                                                                        Lapsellista koulukiusaamista?   [ 388893 , mmm , 04.03.2016 15:34:26 ]
                                                                                                                                                                                                                                                                            Lapsellista koulukiusaamista?   [ 388895 , Se epäilijä , 05.03.2016 15:30:28 ]
                                                                                                                                                                                                                                                                                Lapsellista koulukiusaamista?   [ 388897 , mmm , 05.03.2016 17:47:48 ]
                                                                                                                                                                                                                                                                                    Lapsellista koulukiusaamista?   [ 388911 , Se epäilijä , 07.03.2016 17:05:59 ]
                                                                                                                                                                                                                                                                                        voiko enemmän väärin mennä?   [ 388924 , mmm , 08.03.2016 13:16:26 ]
                                                                                                                                                                                                                                                                                            Voiko vielä enemmän tahallaan vääristellä asioita ja ohittaa keskeisen?   [ 388926 , Se epäilijä , 08.03.2016 20:06:14 ]
                                                                                                                                                                                                                                                                                                Voiko vielä enemmän tahallaan vääristellä asioita ja ohittaa keskeisen?   [ 388927 , JuhaHuuhaa , 08.03.2016 21:07:02 ]
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Voiko vielä enemmän tahallaan vääristellä asioita ja ohittaa keskeisen?   [ 388931 , Se epäilijä , 09.03.2016 16:25:23 ]
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Voiko vielä enemmän tahallaan vääristellä asioita ja ohittaa keskeisen?   [ 388932 , mmm , 09.03.2016 17:22:32 ]
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Voiko vielä enemmän tahallaan vääristellä asioita ja ohittaa keskeisen?   [ 388934 , JuhaHuuhaa , 09.03.2016 21:28:04 ]
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Voiko vielä enemmän tahallaan vääristellä asioita ja ohittaa keskeisen?   [ 388946 , Se epäilijä , 11.03.2016 14:10:46 ]
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Voiko vielä enemmän tahallaan vääristellä asioita ja ohittaa keskeisen?   [ 388947 , JuhaHuuhaa , 11.03.2016 14:57:10 ]
                                                                                                                                        Sydänliiton suositukset   [ 386226 , Jussi , 16.10.2015 22:00:25 ]
                            Voiko vai eikö?   [ 383779 , JuhaHuuhaa , 16.04.2015 19:29:08 ]
                                Voiko vai eikö?   [ 383807 , Se epäilijä , 21.04.2015 21:32:31 ]
                                    Voiko vai eikö?   [ 383808 , JuhaHuuhaa , 21.04.2015 21:42:40 ]
                            Kyllä saa hyvät naurut välillä!   [ 383780 , JuhaHuuhaa , 16.04.2015 19:32:00 ]
                                Kyllä saa hyvät naurut välillä! Tosiaankin.   [ 383802 , Se epäilijä , 21.04.2015 20:16:24 ]
                                Kyllä saa hyvät naurut välillä!   [ 383804 , Se epäilijä , 21.04.2015 21:07:42 ]
                                    Kakku syödään ja säästetään   [ 383806 , JuhaHuuhaa , 21.04.2015 21:28:23 ]
                                        Kakku syödään ja säästetään   [ 383910 , Se epäilijä , 28.04.2015 17:10:30 ]
                                            Kakku syödään ja säästetään   [ 383912 , Se epäilijä , 28.04.2015 17:31:56 ]
                                            Kakku syödään ja säästetään   [ 383916 , JuhaHuuhaa , 28.04.2015 21:04:54 ]
                                            Harvard, ihana Harvard   [ 383920 , mmm , 28.04.2015 23:26:05 ]
                                    Kyllä saa hyvät naurut välillä!   [ 383810 , mmm , 22.04.2015 08:28:01 ]
                                        Kyllä saa hyvät naurut välillä!   [ 383819 , Se epäilijä , 22.04.2015 17:57:28 ]
                                            Miten meni. Noin niinkun omasta mielestä?   [ 383827 , mmm , 23.04.2015 10:57:32 ]
                                                Miten meni. Noin niinkun omasta mielestä?   [ 383830 , Se epäilijä , 23.04.2015 14:15:03 ]
                                                    Miten meni. Noin niinkun omasta mielestä?   [ 383832 , mmm , 23.04.2015 15:36:04 ]
                                                        Miten meni. Noin niinkun omasta mielestä?   [ 383838 , Se epäilijä , 24.04.2015 20:49:29 ]
                                                            Suositukset   [ 383839 , JuhaHuuhaa , 24.04.2015 21:05:57 ]
                                                                Suositukset   [ 383841 , Se epäilijä , 24.04.2015 22:06:11 ]
                                                                    Suositukset   [ 383843 , JuhaHuuhaa , 25.04.2015 00:17:37 ]
                                                                    Suositukset   [ 383876 , mmm , 26.04.2015 18:08:30 ]
                                                                        Suositukset   [ 383889 , Se epäilijä , 27.04.2015 16:17:17 ]
                                                                            Suositukset   [ 383893 , mmm , 27.04.2015 17:52:53 ]
                                                                Suositukset   [ 383891 , Se epäilijä , 27.04.2015 16:31:24 ]
                                                            Miten meni. Noin niinkun omasta mielestä?   [ 383866 , mmm , 26.04.2015 13:52:48 ]
                                                                Miten meni. Noin niinkun omasta mielestä?   [ 383890 , Se epäilijä , 27.04.2015 16:24:37 ]
                                                                    Miten meni. Noin niinkun omasta mielestä?   [ 383892 , mmm , 27.04.2015 16:39:21 ]
                                                                        Miten meni. Noin niinkun omasta mielestä?   [ 383908 , Se epäilijä , 28.04.2015 16:40:12 ]
                                                                            Miten meni. Noin niinkun omasta mielestä?   [ 383919 , mmm , 28.04.2015 23:00:50 ]
                                    Kyllä saa hyvät naurut välillä!   [ 383811 , MoM , 22.04.2015 08:58:48 ]
                                        Kyllä saa hyvät naurut välillä!   [ 383816 , Se epäilijä , 22.04.2015 16:59:15 ]
                                            Kyllä saa hyvät naurut välillä!   [ 383818 , JuhaHuuhaa , 22.04.2015 17:39:21 ]
                    Christer Sundqvistin terveys-blogi IL:ssä on lopetettu   [ 383747 , Trepidaatio , 14.04.2015 08:26:36 ]
                        Christer Sundqvistin terveys-blogi IL:ssä on lopetettu   [ 383758 , Se epäilijä , 14.04.2015 14:29:08 ]
                            Tutkimus ja floodaus   [ 383759 , JuhaHuuhaa , 14.04.2015 14:38:33 ]
                                Nostan hattua - re Tutkimus ja floodaus   [ 383770 , Mr.K.A.T. , 15.04.2015 15:49:58 ]
                            Rauhoituhan   [ 383760 , Trepidaatio , 14.04.2015 14:57:20 ]
                            Christer Sundqvistin terveys-blogi IL:ssä on lopetettu   [ 383762 , mmm , 14.04.2015 15:34:52 ]
                    Tehdäänkö jatkossa näin   [ 383751 , mmm , 14.04.2015 10:11:56 ]
                        Tehdäänkö jatkossa näin   [ 383753 , Se epäilijä , 14.04.2015 13:40:14 ]
                            Tehdäänkö jatkossa näin   [ 383755 , mmm , 14.04.2015 13:58:33 ]
                            Voiko luottaa vai ei?   [ 383756 , JuhaHuuhaa , 14.04.2015 14:01:23 ]
            Christer Sundqvistin terveys-blogi IL:ssä on lopetettu   [ 383711 , Trepidaatio , 10.04.2015 19:02:15 ]
                Christer Sundqvistin terveys-blogi IL:ssä on lopetettu   [ 383712 , JuhaHuuhaa , 10.04.2015 19:11:29 ]
                    Se epäilijä hävetköön ! - re Christer Sundqvistin   [ 383713 , Mr.K.A.T. , 11.04.2015 00:37:23 ]
                        Se epäilijä hävetköön ! - re Christer Sundqvistin   [ 383734 , Se epäilijä , 13.04.2015 17:07:42 ]
                            Se epäilijä hävetköön ! - re Christer Sundqvistin   [ 383738 , JuhaHuuhaa , 13.04.2015 17:49:36 ]
                            Se epäilijä hävetköön ! - re Christer Sundqvistin   [ 383739 , Se epäilijä , 13.04.2015 17:58:50 ]
                            Se epäilijä hävetköön ! - re Christer Sundqvistin   [ 383740 , Trepidaatio , 13.04.2015 18:18:54 ]
                                Se epäilijä hävetköön ! - re Christer Sundqvistin   [ 383741 , Se epäilijä , 13.04.2015 18:36:40 ]
                                    Se epäilijä hävetköön ! - re Christer Sundqvistin   [ 383742 , Trepidaatio , 13.04.2015 18:50:34 ]
                                    Se epäilijä hävetköön ! - re Christer Sundqvistin   [ 383743 , mmm , 13.04.2015 20:05:42 ]