Googlen harjoittama piilosensuuri

Teppolainen, 12/5/2020 2:48:42 PM, 404127

Kaikki tietävät, että Googlen omistama Youtube poistaa kovalla kädellä videoita, joista se ei pidä, luomalla keinotekoisia käyttöehtoja.

Harva vaikuttaa tietävän sitä, että Google harjoittaa samankaltaista toimintaa myös hakupalveluidensa puolella ja tekee sitä täysin salassa, ilman mitään käyttöehtoja. Toistuvasti tulee vastaan, että Google ei löydä jotain sivua, joka kuitenkin löytyy mutkattomasti Yahoon hakupalvelusta, vaikka Googlella väitetään olevan ylivoima hakuteknologian tehokkuudessa.

Viimeisin esimerkki: Hain Googlella Finton sivuilla olevaa asiasanaa "Elmon tuli" koska tiesin, että sieltä sellainen löytyy.
http://www.yso.fi/onto/ysa/Y314511

Finto on yleisten kirjastojen ja muidenkin kirjastojen käyttämä asiasana- ja ontologiapalvelu eli äärimmäisen yleissivistävää tarkoitusta ajava palvelu.

Google ei kuitenkaan löytänyt osumaa sivuille, ei edes niin että olisin laittanut hakutermiksi suoran linkin (kaivettuani oikean linkin ensin Finton omien sivujen kautta) "http://www.yso.fi/onto/ysa/Y314511".

Ja tämä oli toinen kerta yksistään tänään kun huomaan, että Google on pimittänyt jonkun hakuosuman palvelustaan. Koen tämän ongelman räjähtäneen käsiin vasta viime aikoina.

Ja nämä ovat vain ne tapaukset, jotka satun huomaamaan, koska tiedän että sellainen hakuosuma on olemassa, jota Google ei jostain syystä suostu näyttämään. Ylivoimainen valtaosa tapauksista jää luultavasti huomaamatta, koska en tiedä mitä Google on jättänyt näyttämättä.

Mitä Google tavoittelee pimittämällä hakutuloksiaan? Kyse tuskin on siitä, että Googlen palvelu olisi jotenkin mystisesti huonontunut, koska heillä on valtavia resursseja käytössään nimenomaan hakupalvelunsa kehittämiseksi.

Tekijänoikeuksia rikkovan ja muun laittoman aineiston kohdallakin Google sentään ilmoittaa, että jokin linkki on jätetty pois hakutuloksista. Samaan aikaan Google esittää puolustavansa avoimuutta ja vastustanut esimerkiksi tuomionsa kärsineiden rikollisten henkilötietojen poistamista hakuosumista.

EDIT: Ja taas, tällä kertaa vaaralliset energiahoidot joutuivat googlen sensuroitavaksi https://finto.fi/yse/fi/page/Y390282 (Yahoosta kuitenkin linkki löytyi)

Muokannut: Teppolainen, 12/5/2020 3:24:40 PM


Googlen harjoittama piilosensuuri   [ 404127 , Teppolainen , 05.12.2020 14:48:42 ]
    Kun pelkkä sensuuri ei enää riitä   [ 404221 , Teppolainen , 14.12.2020 15:00:06 ]