Tiina Raevaara lukee: Moderni esoteerisuus ja okkultismi Suomessa

Otto Mäkelä, 7/29/2020 5:30:03 PM, 403484 [Moderaattori]

Skepsiksen entinen varapuheenjohtaja ja kirjailija Tiina Raevaara kertoo Tarinoita tieteestä -blogissaan tutustumisestaan Nina Kokkisen sekä Tiina Mahlamäen toimittamaan kirjoituskokokoelmaan Moderni esoteerisuus ja okkultismi Suomessa.

Lainaus: Kesälukemistoa: Ei pelkkää antroposofiaa tai automaattikirjoitusta – esoteerisuus tunkee kaikkialle
[...]kirja esittelee ensin suurimmat Suomessa vaikuttaneet tai vaikuttavat esoteerisuuden piiriin kuuluvat ilmiöt kuten vapaamuurariuden, ruusuristiläisyyden ja antroposofian. Sitten tarkastellaan esoterian suhdetta tieteeseen, taiteisiin, politiikkaan ja populaarikulttuuriin. Kirjan päättää Kokkisen ja Jussi Sohlbergin katsaus tämän hetken uushenkisyyteen. Kirjoittajat ovat lähinnä uskontotieteilijöitä ja kulttuurihistorioitsijoita.

Kirjan nimestä huolimatta tekstit eivät pysyttele Suomen rajojen sisällä, vaan esoteerisuuden ja okkultismin juuria, vaikutteita ja olennaisia ihmisiä seurataan kyllä myös muualle maailmaan. Muunlainen lähestymistapa olisi tietenkin keinotekoinen. Esoteeriset ilmiöt ja vaikutteet leviävät siinä missä muutkin, ja moni suomalainen esoteerikko kävi ulkomailla asioita opiskelemassa.
Tiina Raevaara lukee: Moderni esoteerisuus ja okkultismi Suomessa   [ 403484 , Otto Mäkelä , 29.07.2020 17:30:03 ]
    Tiina Raevaara lukee: Moderni esoteerisuus ja okkultismi Suomessa   [ 403489 , sherlocker , 29.07.2020 21:05:42 ]